Soutěž při příležitosti 70. výročí ukončení 2. světové války

od Zapomenutí, o.s.

Vojenský historický ústav Praha a občanské sdružení Zapomenutí vyhlašují soutěž při příležitosti 70. výročí ukončení 2. světové války. Soutěž je určena pro žáky základních a studenty středních škol a je rozdělena dle věku zapojených hráčů do dvou samostatných vzdělávacích aktivit.

Muzeum v krabičce

První aktivita připravená o. s. Zapomenutí „Muzeum v krabičce – 2. světová válka“ je určena pro žáky od 7 do 12 let, kteří mají chuť zapojit se do detektivního pátrání po osudech starých předmětů z období 2. světové války. Stará fotografie, křeslo, gramofon, klobouk, hračka, hudební nástroj či stará gramodeska…co mohou tyto předměty říci o naší minulosti? Úkolem každého hráče je zmapovat vybraný předmět a zachytit příběh jeho majitele formou povídky, komiksu, animace či krátkého videa. Hra má děti motivovat, aby si nechaly od svých příbuzných vyprávět příběhy, které jsou s nalezenými předměty spojeny.

Podrobnější informace o soutěži naleznete zde.

Tajemství vojenského kufříku

Druhou vzdělávací aktivitou, připravenou Vojenským historickým ústavem Praha, je hra „Tajemství vojenského kufříku – 2. světová válka“, určená pro žáky a studenty od 13 do 19 let. Hra je zaměřena na rekonstruování příběhů vojáků československého domácího a zahraničního odboje za 2. světové války. Co vojáci prožívali a do jakých vojenských operací se zapojili?

Na stránkách www.vhu.cz zájemci naleznou pět interaktivních vojenských kufrů. Ukrývají se v nich předměty a dokumenty, jež patřily vojákovi československé zahraniční armády na Západě, příslušnici československé zahraniční armády na Východě, dobrovolníkovi československé zahraniční armády na Blízkém východě a v Africe, příslušníkovi československého letectva v RAF a členovi domácího odboje. Úkolem každého hráče je prozkoumat jednotlivé předměty a zrekonstruovat životní příběh majitele kufru. Mapa událostí a přiložené otázky jim badatelskou práci usnadní.

Hru naleznete na tomto odkaze.

Už první díl hry „Tajemství vojenského kufříku“ věnovaný 1. světové válce se setkal s velkým zájmem učitelů i žáků a studentů (vítězné příběhy naleznete zde).

Pohled byl zobrazen 617x od 3 září 2015 do 19 duben 2024