Sociální sítě jazykem rodičů

od Martina Dobosiová

Článek informuje o připravované přednášce pořádanou Střediskem mediální výchovy Teologické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Přednáška má za cíl informovat rodiče o současném světě sociálních sítí v němž se jejich děti dennodenně vyskytují a pomoci rodičům nalézt vhodné podněty, kterými mohou ovlivnit své děti ve využívaní sociálních sítí.

Spousta dnešních rodičů má doma teenagera, který na sociálních sítích žije ve dne v noci a sami rodiče často ani nevědí, co všechno může jejich dítě na těchto sítích dělat nebo jaké sociální sítě vlastně používá. Díky nabídce kurzů a přednášek celoživotního vzdělávání mají teď rodiče šanci být stejně zkušenými a dokonce i zkušenějšími uživateli sociálních sítí, nežli jsou jejich děti. Přednášky „Sociální sítě jazykem rodičů“ mají za cíl podpořit rodiče a poskytnout jim lepší informace k tomu, aby se z nich stali nejen znalci sociálních sítí, ale také aby dokázali vhodně stimulovat své děti v pozitivním využívání sociálních sítí. První přednáška se bude konat 4. prosince od 17.00 na Teologické fakultě na adrese Kněžská 8, České Budějovice.

Od června letošního roku nabízí Středisko mediální výchovy Teologické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích akreditované kurzy celoživotního vzdělávání pedagogům a vychovatelům. Po několika měsících své činnosti, poskytuje středisko nově podobné vzdělání i rodičům. Středisko mediální výchovy poskytuje základní informace o sociálních sítích všem také na svých webových stránkách www.stremev.cz. Další témata a důležité aspekty při používání sociálních sítích se pak rodiče mají možnost dozvědět na akreditovaných kurzech určených přímo pro ně. 

Speciální přednášky pro rodiče s názvem „Sociální sítě jazykem rodičů“ se věnují nejpoužívanějším sociálním sítím současnosti, jejich pozitivními možnostmi využití a způsoby, jak dětem tyto znalosti a dovednosti předat. Také popisují základní psychologické aspekty, ze kterých vychází potřeba teenagerů sdružovat se na sociálních sítích a seznámit rodiče se zásadami, jimiž by se měli řídit, pokud svému dítěti povolí účet na sociálních sítích. Mnoho rodičů totiž pouští své děti do světa sociálních sítí bez jakýchkoli obav a vlastní informovanosti o tomto světě. Považují ho za bezpečný, jelikož děti tyto aktivity provozují doma a nikoli venku, kde jim hrozí různá nebezpečí. Podobná, ale dokonce i vážnější je mohou potkat na sociálních sítích, pokud nezkušený uživatel neví, jak se nebezpečí vyhnout, nebo jak se v takové situaci zachovat. Děti si pak musí vystačit s vlastními znalostmi a zkušenostmi a sami se učí objevovat prostředí sociálních sítí. Už z evropského výzkumu EU Kids Online z roku 2012 vyplývá, že čeští rodiče jsou jako mediátoři méně aktivní. V důsledku toho pak děti považují za omezování i to málo připomínek, které jejich rodiče občas prohodí, když mají pocit, že jejich dítě žije pod velkým vlivem sociálních sítí.

Užitečné odkazy

http://www.stremev.cz/ - Středisko mediální výchovy Teologické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích

http://www.tf.jcu.cz/o-fakulte/celozivotni-vzdelavani/podrobne-informace-ke-kurzum/socialni-site-jazykem-rodicu - přednáška Sociální sítě jazykem rodičů

http://www.tf.jcu.cz/o-fakulte/celozivotni-vzdelavani/podrobne-informace-ke-kurzum/socialni-site-jako-vyzva-pro-praxi-pedagogu-a-vychovatelu - kurz Sociální sítě jako výzva pro praxi pedagogů a vychovatelů

GDJ. Openclipart.org : Social Media 2 [online]. 2015-09-11 [cit. 2015-11-06]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: <https://openclipart.org/detail/227111/Social%20Media%202>.
GDJ. Openclipart.org : Social Media 2 [online]. 2015-09-11 [cit. 2015-11-06]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: <https://openclipart.org/detail/227111/Social%20Media%202>.
DVPP, facebook, rodiče, sociální síť
Pohled byl zobrazen 596x od 6 listopad 2015 do 18 duben 2024