Projekt: Zlepšení podmínek vzdělávání v ZŠ a MŠ Krouna

od Základní vzdělávání

- inovativní výuka jazyků, čtenářské gramotnosti a matematiky

Cíle projektu

Cílem projektu Zlepšení podmínek vzdělávání v ZŠ a MŠ Krouna je zvýšit kvalitu základního vzdělávání v Základní škole a mateřské škole Krouna, a to podpořením těch oblastní a okruhů vzdělávání, kde škola může vložené finanční prostředky i lidské zdroje maximálně využít. Jde zejména o následující aktivity:
 
  • přímá podpora informační a čtenářské gramotnosti
Odůvodnění: Životní i pracovní styl žáků se vlivem změn ve společnosti i v rodinách žáků v posledních letech zásadně posunul směrem od přirozené čtenářské gramotnosti a běžné informační gramotnosti; žáci obtížně dosahují porozumění čtenému textu, neefektivně a nedostatečně získávají informace a dále s nimi pracují, velmi zřídka dokážou získané informace analyzovat a syntetizovat.
 
  • přímá podpora výuky cizích jazyků
Odůvodnění: Stejně jako většina škol v ČR má i naše škola ve výuce cizích jazyků velký prostor k posunu vpřed. Význam kvalitního jazykového vzdělávání navíc v budoucnu s ohledem na snahu o zvýšení konkurenceschopnosti absolventů škol v procesu integrace do praxe i nadále poroste.
 
  • přímá podpora budování matematických dovedností
Odůvodnění: Matematické dovednosti a jejich rozvoj úzce souvisí s výše uvedený oblastmi. Jejich podpora je proto žádoucí nejen z důvodu udržení konkurenceschopnosti absolventů naší školy, ale i z důvodu plného využití a rozvoje ostatních složek vzdělávání.
 
  • přímá podpora vzdělávání žáků se zdravotním postižením
Odůvodnění: Počet žáků se zdravotním postižením, zejména v podobě poruch učení, neustále roste a klade na školu stále nové nároky a požadavky. Realizace projektu škole umožní dát i těmto žákům možnost zvýšit svoji vlastní úroveň a udržet se v konkurenceschopnosti na úrovni svých zdravých vrstevníků.
 
  • přímá prevence rizikového chování
Odůvodnění: Přestože jsme venkovská škola, nejsou naši žáci ani styl života na venkově izolováni od společenských změn, které stále rychlejším tempem probíhají. V důsledku fyzických kontaktů, kontaktů prostřednictvím médií nebo moderních technologií a sociálních sítí se tak i naši žáci dostávají pod vliv potenciálně rizikových jevů, názorů a postojů. Ve věku povinné školní docházky jsou přitom nejvhodnější podmínky pro formování společensky žádoucích a morálně lidských složek jejich charakterů, postojů a hodnotových žebříčků
 
  • podpora využívání moderních technologií ve výuce
Odůvodnění: Naše škola se dlouholetými aktivitami vypracovala na špičku v oblasti využívání ICT ve výuce a disponuje velmi dobrým technickým zázemím. Přesto si jsme vědomi rezerv, které nám naše vybavenost a lidské zdroje umožňují a ty chceme pomocí předkládaného projektu využít a využít tak plně i potenciál, který moderní technologie do procesu vzdělávání přináší. Limity financí bohužel umožnily pouze zařazení šablony podporující individualizaci výuky ICT, oblast inovace a zkvalitnění nicméně chceme podporovat i v rámci jiných šablon
 
Výše uvedené oblasti budeme podporovat formami
- individualizace výuky
- inovace a zkvalitnění výuky
- DVPP
- GO pobyty s programem a kavitami směřujícími k prevenci rizikového chování

Více informací o projektu

V případě zájmu o další sady výukových materiálů kontaktujte prosím naši školu na e-mailu: zs_krouna@xaz.cz.

Kontaktní osoba: Mgr. Josef Kyncl

Pohled byl zobrazen 643x od 20 listopad 2015 do 25 duben 2024