JÁ, TY A ONI - DIVADLEM FÓRUM PROTI PŘEDSUDKŮM

od Antikomplex

Projekt, jehož partnerem je organizace Slovo 21, se zaměřuje na posílení ochrany lidských práv, boj proti diskriminaci a rasismu a posílení multikulturního prostředí. Prostřednictvím tematizace a společné reflexe forem útlaku v ČR chceme otevřít dialog mezi oběma zúčastněnými stranami. Metody divadla utlačovaných budou prostředkem, kterým tohoto dialogu chceme docílit.

Představení

Náš nový projekt, jehož partnerem je organizace Slovo 21, se zaměřuje na posílení ochrany lidských práv, boj proti diskriminaci a rasismu a posílení multikulturního prostředí. Prostřednictvím tematizace a společné reflexe forem útlaku v ČR chceme otevřít dialog mezi oběma zúčastněnými stranami. Metody divadla utlačovaných budou prostředkem, kterým tohoto dialogu chceme docílit.

Jedinečnost těchto divadelních metod spočívá v umožnění divákům, aby se nejen pasivně dívali na představení, které je založené na osobních zkušenostech postav, ale nabídne jim možnost objevit se přímo na divadelní scéně a stát se aktivními postavami v příběhu.

Celkovým cílem projektu je rozvíjet kulturu dialogu mezi většinou a menšinovými skupinami v ČR a prostřednictvím divadla otevírat společný prostor vedoucí k uvědomění si vlastní životní situace, práv a síly ke změně.

V období od září 2015 do března 2016 budou jezdit celkem tři skupiny herců po školách v celé České republice a hrát jedinečná představení, jehož aktéry se budou moci stát samotní studenti.

Od 26. - 29. listopadu 2015 se bude konat v Praze Divufest 2015 - festival divadla utlačovaných, v rámci kterého proběhnou workshopy pro zájemce z řad veřejnosti pod vedením zahraničních i českých lektorů. Každý večer se budete moci těšit na divadelní představení a zažít divadlo utlačovaných na vlastní kůži.

Těšíme se na Vás.

Kontaktní údaje

Kristýna Hlavatá
hlavata@antikomplex.cz, tel: 777077701

 

http://www.antikomplex.cz/

Informace pro školy

Pokud byste se chtěli se svými studenty přijít podívat na divadelní představení a seznámit se tak s jedinečnou metodou divadla fórum, kde se diváci na chvíli stávají také herci a pomáhají tak kreativně řešit problémy různých forem útlaku - kontaktujte nás! Vstupné pro školy je zdarma. Vhodné pro studenty 2. stupně ZŠ a  SŠ.

  • skupina z Písku (hraje se v Městské knihovně, Písek)

My (všichni) školou povinní?

Robert je studentem prvního ročníku střední školy a žije společně s maminkou a dvěma mladšími sestrami. Je první z rodiny kdo začal studovat na střední škole. Celá rodina velmi prožívá Robertův nástup do školy a jsou na něj patřičně hrdí. Ve škole se, ale Robert dostává do situací, které ho staví do role agresora. Jak to s Robertem asi dopadne? A mohlo by to případně dopadnout i jinak?

  • skupina z Prahy (hraje se v Rock Café, Praha)

Animovaný sen

Skupina složená z představitelů asijských komunit a jejich přátel a spolužáků vypráví příběh o jednom snu i o tom, jak trnitá může být cesta k jeho naplnění.

  • skupina z Ostravy (hraje se v divadle Stará Aréna, Ostrava)

Kalrs of Ostrava  Skupina lidí z Ostravy se ptá, co můžeme společně udělat proto, abychom skončili s latentním rasismem v naší společnosti. Kde se bere strach? Kde pocit nadřazenosti? A kdo z toho všeho vlastně těží?

Pohled byl zobrazen 501x od 27 listopad 2015 do 20 duben 2024