Jan Hus a husitství - výukový materiál pro žáky ZŠ a SŠ

od Česká škola bez hranic

Projekt Jan Hus a husitství v kontextu civilizace pozdního středověku aneb český národ z pohledu domácího a západoevropského zpracoval následující výukové materiály:

Pracovní listy zprostředkovávají žákům vícerý pohled na husitskou problematiku, tj. českýma očima (husitů a jejich stoupenců), jakož i očima západních katolických monarchií (Francie a Německé říše). Žák je tak veden ke globálnímu myšlení a multikulturní výchově. 

V rámci projektu byl dále vytvořen:

  • audiovizuální dokument pro žáky ZŠ a SŠ "Jan Hus a husitství v audiovizuální tvorbě aneb kritické myšlení a multimediální výchova" založený na porovnávání ukázek ze dvou prozatím natočených filmů o Janu Husovi – z filmu Otakara Vávry „Jan Hus“ z roku 1954 a třídílného televizního filmu Jiřího Svobody „Jan Hus“ z roku 2015. Cílem výukového materiálu je kritické hodnocení vybraných ukázek. Ty jsou posuzovány z hlediska historického, politického, ideologického a estetického. Žák je veden k tomu, aby podle požadovaných kritérií posoudil charakter jednotlivé scény, či výpovědi, a aby byl schopen odhalit záměr autora a případný ideologický plán. 

Mediální výchova (součást RVP na ZŠ) má vybavit žáka základy mediální gramotnosti. Především se jedná o schopnost analyzovat nabízená sdělení, posoudit jejich věrohodnost a odhalit případnou propagandu. Z pasivního konzumenta se tak díky mediální výchově stává poučený divák či posluchač, který si dokáže zachovat k mediálním sdělením kritický odstup. Jde o to zbořit zažitý mýtus našich (pra)rodičů, že „to, co je v televizi, je přece pravdivé“, případně, šířeji, "to co je v médiích, je přece pravdivé".

K dispozici je powerpointová prezentace pro učitele s jednotlivými filmovými ukázkami, navrženými úkoly pro žáky a metodickými pokyny. Powerpointovou prezentaci doplňuje Metodické know-how aneb „jak na dějiny ve filmu“ a Pracovní listy pro žáky pro plnění jednotlivých zadaných úkolů.

Vše je k dispozici ke stažení na www.csbh.cz, v sekci "PRO UČITELE"

Powerpointovu prezentaci zašleme na vyžádání. Z důvodu autorských práv k filmovým ukázkám ji nelze vystavit na internetu. Pište prosím na email: alzbeta.kolumpekova@csbh.cz

Projekt byl podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy v rámci dotačního programu na podporu činnosti NNO působících v oblasti předškolního, základního, středního a základního uměleckého vzdělávání v roce 2015, Národním filmovým archivem a Českou televizí.

Pohled byl zobrazen 44584x od 24 listopad 2016 do 20 duben 2024