TZ: EDUkační LABoratoř připravila unikátní kurzy čtenářské a matematické pregramotnosti v předškolním vzdělávání

od MŠMT: konference, semináře, informace

Praha, 2. února 2017

Prohloubit profesní způsobilost učitelek a učitelů v oblasti rozvoje matematické a čtenářské pregramotnosti, to je hlavním cílem vzdělávacích kurzů DVPP, které realizuje nezisková organizace EDUkační LABoratoř (EDULAB). Akreditované semináře jsou postaveny na teoretických základech moderní pedagogiky a psychologie, reflektují potřeby současných dětí a jsou podpořeny každodenní praxí. Jejich součástí jsou praktické ukázky práce s dětmi, doplněné metodickými komentáři. Kurzy jsou vhodné k realizaci Šablon pro mateřské školy.

V rámci kurzu matematické pregramotnosti se pedagogové seznámí s možnostmi posilování dílčích dovedností vedoucích následně k vyšší úrovni matematické pregramotnosti, jako nedílné součásti přípravy na školní docházku. Mezi témata seminářů patří například význam vícesmyslového učení a jeho přínos pro rozvoj matematických představ nebo metody a formy práce vedoucí k rozvoji matematické pregramotnosti.

 Prohloubit profesní způsobilost v oblasti rozvoje čtenářské pregramotnosti si mohou učitelky a učitelé v dalším kurzu. Naučí se efektivně využívat základní metody práce s textem jako nástroje k rozvoji zrakového vnímání a pochopení komunikační funkce jazyka. Dále také plánovat edukační činnost a využívat různé metody, formy a nástroje k tvorbě příprav na skupinové edukační činnosti k tvorbě individuálních plánů. K tématům kurzů patří mim jiné rozvoj jazykových a komunikačních dovedností prostřednictvím interaktivních her, individualizace vzdělání a práce s různou vývojovou úrovni dětí a rozvoj jejich potenciálu a význam předčtenářských dovedností u dětí, pro něž je čeština druhým jazykem.

Zcela výjimečná náplň i organizační struktura těchto kurzů zaručuje okamžitou využitelnost získaných poznatků v praxi. Jde totiž o nový formát DVPP založený především na předávání zkušeností z reálné praxe a maximálním osvojení nových metodických postupů v oblasti matematické a čtenářské pregramotnosti. Akreditované 16hodinové kurzy budou probíhat v 11 mateřských školách, které jsou zároveň Metodickými centry pro předškolní vzdělávání Školka hrou. Matematická pregramotnost v Praze 4 a Praze 6, Brně, Mariánských Lázních, Olomouci a Ostravě. Čtenářská pregramotnost v Plzni, Vlašimi, České Lípě, Pardubicích, Hustopečích a Ostravě. Na uhrazení kurzů lze použít prostředky získané ze Šablony I/2.3 Vzdělávání pedagogických pracovníků MŠ.

 

Bližší informace: http://akademie.edulabcr.cz/sablony-pro-ms-a-zs.

 

Kontakt EDULAB:Miluše Vondráková, vedoucí metodička pro primární a preprimární edukaci,

e-mail: mvondrakova@edulabcr.cz, tel.: 727 945 780.

Pohled byl zobrazen 660x od 3 únor 2017 do 23 duben 2024