Výtvarná soutěž Pohádkové čarování s Kuliferdou bude již brzy znát svého vítěze!

od Nakladatelství Dr. Josef Raabe

První ročník výtvarné soutěže Pohádkové čarování s Kuliferdou, kterou pořádá nakladatelství Dr. Josef Raabe s.r.o. právě spěje ke konci.

Výtvarná díla soutěžících, kteří postoupili do druhého kola, jsou v tuto chvíli zveřejněna na Facebooku, kde o nich můžete HLASOVAT POČTEM „LIKE“. Do nakladatelství přišlo celkem 259 obrázků, skupinových projektů a fotografií 3D objektů. Jedinou podmínkou pro zařazení do soutěže byla souvislost s pohádkou O Červené Karkulce. Odborná porota v čele s doc. M. A. Barbarou Šalamounovou vybrala 37 soutěžních příspěvků, které postupují do 2. kola. Veřejné hlasování, které již probíhá, pak určí vítěze jednotlivých kategorií – jednotlivce a skupiny předškolního a mladšího školního věku.

 

Jako inspiraci pro druhý ročník soutěže, který by měl proběhnout tento rok na podzim, přinášíme ukázku toho, jak lze mimo jiné pojmout zadání soutěže. Obdrželi jsme dopis od paní vychovatelky Vavříčkové, která popisuje, jak intenzivně téma vyčerpali ve školní družině:

Milý KuliFerdo,

chtěla bych se podělit o krásné zážitky díky Vaší soutěži.

Zadání – jakkoli ztvárnit pohádku O Červené Karkulce

Byl z toho celý týden ve školní družině.

První den jsme četli klasickou pohádku, ale také si pouštěli Karcoolku ze zahraničí, děti měly za úkol popřemýšlet, jaká jiná může být Karkulka. Děti dostaly za úkol vymyslet podobnou, či úplně jinou Karkulku.

Druhý den si z domu děti přinesly knihy, ve kterých je pohádka o Karkulce. Porovnávali jsme různé autory. Velice se nám líbila veršovaná od Františka Hrubína, děti se rozdělily na kluky a holky a učily se pohádku – rozhovor vlka a Karkulky.

Ve středu děti začaly malovat a také si opakovaly čtení pohádky tichým hlasem, hlubokým hlasem, vesele, smutně.

Ve čtvrtek proběhlo dokončení obrázků a vymýšlení textu, který je na zadní straně dílka, děti to moc bavilo.

V pátek jsme dokonce s Karkulkou vystupovali v jiném oddělení naší školní družiny. Byly z toho čtyři Karkulky proti devíti vlkům, opět veršovaná Karkulka od Františka Hrubína.

Závěrem bych chtěla poděkovat za skvělý nápad, protože v dnešní době se dětem moc nečte, neznají klasické pohádky a také vymýšlení příběhů není až tak časté, o ztvárnění, popisu a vysvětlování příběhu ani nemluvě. Myslím, že se u nás ve školní družině týden podařil a těšíme se na další zadání. 

(Z dopisu pro KuliFerdu od vychovatelky Aleny Vavříčkové, upraveno)

Pohled byl zobrazen 964x od 27 duben 2017 do 19 duben 2024