Vydání časopisu Redway - ČÍSLO 10, 2017 | ROČNÍK IX

Obrázek

Textové pole

Ahoj holky, čau kluci, 

 

prázdniny jsou nejlepší čas na experimentování s novými životními styly. Ten, který se právě teď rozlil po světě jako duha po potopě, se nazývá hygge. Nepřeložitelnému dánskému slovu je v češtině nejblíž „pohodička“, „voraz“ a „pojď, mámo, uděláme si to hezký“, obecně by se hygge dalo definovat jako dánské umění neokázalého štěstí. Víte, radovat se z maličkostí, proležet neděli schovaní pod peřinou a koukat po sto páté na Star Wars nebo Pána prstenů, pak se jít pro změnu natáhnout do trávy s přáteli a udělat si piknik, nic nehrotit, nevytahovat se, nekonfrontovat se, jen to tak na chvíli nechat všechno plynout. 

Hygge bylo loni nejvyhledávanějším slovem ve Velké Británii (hned po brexitu) a i u nás se o něm píše docela dost. Článek na Novinkách okomentovala jedna čtenářka takto: „Ježiši, takhle já žiju už čtyřicet let, to mi nemusej žádný Dánové radit a vymejšlet na to nový slova!!!!!“ Konfrontační AF, viďte.  

Já myslím, že nějaký rozdíl mezi hygge a českou pohodičkou přece jen existuje. A spočívá v tom, že Dány nevede k lhostejnosti, uzavřenosti a pocitu chudoby, ale naopak k větší ohleduplnosti, otevřenosti a pocitu štěstí. Aspoň tak to Dánové (stabilně jeden z nejšťastnějších národů na světě) sami tvrdí. 

V knize The Little Book of Hygge od Meika Wikinga, ředitele dánského Institutu pro výzkum štěstí, je zpracován desetibodový manifest, něco jako desatero přikázání pro ty, kdož buď netouží po fantastických a vypjatých zážitcích, nebo na ně prostě nemají peníze, ale přesto by rádi dodali svému životu na stylovosti: 

Atmosféra. Zhasněte světla, zapalte svíčky, a ještě lépe oheň v krbu.

Přítomnost. Nedělejte selfie. Vypněte mobil. 

Potěšení. Horký nápoj, cukr a tuk. Tři pilíře hygge. 

Rovnostářství. Vzdejte se na chvíli sami sebe ve prospěch celku. Nechte ego odpočinout.

Radost z maličkostí. Tisíc malých radostí = jedno velké štěstí. 

Rovnováha. Nesoutěžíme. Necháme ego na chvíli odpočinout.

Pohodlí. Druhé jméno hygge. 

Ztišení. Dneska nebudeme mluvit o politice. Žádné drama. 

Společenství. Rodina a přátelé = sociální bohatství. 

Úkryt. Postel, nejlepší přítel člověka. 

 

Obálku ilustrovala Aňos Malá ze studia DRAWetc. 

 

Martina Overstreet, šéfredaktorka

Soubory ke stažení

maketa_81.pdf

23,8MB | Středa, 21 červen 2017 | Detaily
Pohled byl zobrazen 802x od 21 červen 2017 do 19 duben 2024