Budeme hodnotit! Aneb Novinky z průběhu soutěže Pohádkové čarování s KuliFerdou

od Nakladatelství Dr. Josef Raabe

Co se děje v zákulisí výtvarné soutěže Pohádkové čarování s KuliFerdou pod taktovkou Nakladatelství Raabe?

Oblíbená výtvarná soutěž Pohádkové čarování s KuliFerdou je v plném proudu, nebo se spíš pomalu chýlí ke konci. Všechny malířky, malíři a paní učitelky mají už poslední měsíc a půl na to, aby nám obrázky poslali. 15. dubna druhý ročník nemilosrdně uzavřeme a začne se hodnotit!

Hodnocení je (alespoň pro nás v Nakladatelství Raabe) ta nejlepší část soutěže. Navštíví nás totiž doc. M.A. Barbara Šalamounová, báječná ilustrátorka dětských knih, a spolu se zbytkem odborné poroty posoudí obrázky. Ty nejlepší postoupí do druhého kola, v němž proběhne, stejně jako v loňském ročníku, hlasování na Facebooku o ta nejlepší díla.

A jak v Nakladatelství Raabe hodnocení probíhá? Rozprostřeme všechny obrázky na stoly, porota diskutuje, jednotliví členové "lobbují" za své favority a vzduch se za chvíli provoní příjemnou kombinací kávy a esenciálních olejů z aromalampy naší kolegyně Pavlíny :-).  

U výtvarných děl se bude posuzovat několik faktorů. U všech hodnocených děl porota přihlíží k věku autora. Výtvarný projev tříletého dítěte má jiná specifika než šestiletého, u jehož kreseb se dá očekávat více detailů, lepší vystižení postavy, náznaky perspektivy apod. Velmi nám v tomto pomáhaly popisky od paní učitelek a rodičů na zadních stranách obrázků. 

 

Předsedkyně poroty Barbara Šalamounová hodnotí obrázky z prvního ročníku Pohádkového čarování.

Druhým velmi významným faktorem při rozhodování poroty je originalita. Někdy stačí drobný detail, jindy jde o zajímavou stylizaci postavy nebo o vtipné výtvarné řešení. U kompozic si porota cení práce s perspektivou, pokusů s barvami nebo stínováním, netradičních uspořádání objektů v prostoru apod.

 

Obrázky soutěží v několika kategoriích:  

  • Kategorie A1: jednotlivec (dítě) předškolního věku
  • Kategorie A2: jednotlivec (žák) 1.stupně základní školy
  • Kategorie B1: skupina (dvojice, trojice, třída…) předškolního věku
  • Kategorie B2: skupina (dvojice, trojice, třída…) žáků 1. stupně základní školy

 

Speciální kategorie:

  • Kategorie S1: vedoucí výtvarného díla (učitel MŠ, který zašle nejvíce děl postupujících do 2. kola soutěže)
  • Kategorie S2: vedoucí výtvarného díla (učitel ZŠ, který zašle nejvíce děl postupujících do 2. kola soutěže)
  • Kategorie S3: mateřská škola (škola, která zapojí do soutěže nejvíce dětí)
  • Kategorie S4: základní škola (škola, která zapojí do soutěže nejvíce žáků)

 

Stejně jako loni, i letos se mohou výtvarníci těšit na slavnostní vyhlášení plné her a soutěží v DDM Ulita na Praze 3 a samozřejmě i na hezké dárky. Na všechny výtvory se v Raabe moc těšíme! Sledujte na nás na našich stránkách a na Facebooku stránky KuliFerda a jeho svět, ať máte všechny novinky o průběhu soutěže z první ruky :-). 


Více informací o soutěži včetně registračního formuláře naleznete zde.

 

 

 

 

Registrace do druhého kola trvá až do 15. dubna 2018

Chcete se do soutěže přihlásit? Směle do toho! Můžete to provést zde. Pro více informací o soutěži a na přehled důležitých dat se podívejte sem. Výtvarné práce pak zasílejte do 15. 4. 2018 na adresu Nakladatelství Dr. Josef Raabe, s.r.o., Radlická 2487/99, 150 00 Praha 5. V případě fotografií „3D objektu“ na email: marketing@raabe.cz a do předmětu zprávy napište "Pohádkové čarování". V Nakladatelství Raabe se už moc těšíme na další krásné výtvory.


Kam dál? Co přinášejí pracovní sešity KuliFerda se můžete dočíst zde, náměty na činnosti uvnitř i venku k rozvoji přírodovědné gramotnosti se dozvíte zde a rozhovor s Hanou Splavcovou o vzdělávání dvouletých v mateřských školách si můžete přečíst tady.

Sledujte nás na FB

Pohled byl zobrazen 530x od 16 březen 2018 do 23 duben 2024