Online setkání: LIDOVÁ PÍŠŤALA KONCOVKA A JEJÍ VYUŽITÍ VE VÝUCE

od Metodický portál RVP.CZ, NPI ČR

Online setkání se konalo ve středu 10. 4. 2019.
 
Metodický portál RVP.CZ využívá prostředí Big Blue Button, které umožňuje online komunikaci mezi účastníky, audio a video prezentace, moderaci i záznam celé diskuze. 
Těšte se na zajímavá témata!

Středa 10. 4. 2019, 20:00
Lidová píšťala koncovka a její využití ve výuce

Víte, jaké jsou technické možnosti bezdírkové píšťaly koncovky jako hudebního nástroje vhodného k podněcování tradiční lidové hudebnosti? Naši hudební kreativitu v souvislosti s národní lidovou tradicí, hudebností a tvořivostí otestuje Petr Drkula.

Anotace setkání:
Setkání má za cíl představit technické možnosti bezdírkové píšťaly koncovky, jako hudebního nástroje vhodného k podněcování tradiční lidové hudebnosti. Snahou bude ukázat především její spojitost s národní lidovou melodikou a tedy jako vhodný prostředek k zapojení a rozvíjení zpěvního folklórního materiálu ve výuce a jeho specifických hudebních prvků. Představeny budou také způsoby hry konkrétních hudebních pramenů jakožto základní interpretační typy hudební produkce spojené s tímto svérázným hudebním nástrojem. 
Komu je setkání určeno:
Setkání je určeno učitelům 1. a 2. stupně základních škol, mateřských škol, základních uměleckých škol, či vychovatelům ve školních družinách.

Setkání je ZDARMA.

Lektor:

Petr Drkula (*1979) studoval na Palackého Univerzitě v Olomouci (hudební teorie a pedagogika) a absolvoval také stipendijní pobyt na University of London. V té době se začal zabývat didaktickými přístupy v podněcování hudební kreativity a improvizace v souvislosti s národní lidovou tradicí, hudebností a tvořivostí. V této oblasti je dnes autorem řady studií a statí v odborném tisku, ale své poznatky uplatňuje především v aktivní edukační práci s dětmi po celé republice. Zajímá se o hru na tradiční lidové nástroje i o jejich rekonstrukci a výrobu, a také o oživování starobylých písní a zpěvů našich předků v rámci bohatého a málo poznaného krajového folklóru.


Užitečné odkazy (postupně doplníme):

Videozáznam setkání

Ke stažení

Lidová píšťala koncovka a její využití ve výuce.pdf

prezentace

880KB | Středa, 10 duben 2019 | Detaily

O online setkávání na Metodickém portálu

Metodický portál RVP.CZ nabízí svým uživatelům tematická setkání v online prostředí. Mají formu webinářů, webových seminářů. Konají se (dle přání uživatelů) obvykle ve večerních hodinách.

Na setkání zveme zajímavé hosty. Uvítáme náměty na hosty a témata i od vás!

Pokud můžete doporučit zajímavou osobnost, která by se chtěla stát hlavní prezentující osobou našeho setkání, nebo máte přímo vy nějaké téma vhodné pro online vzdělávací webinář, neváhejte se ozvat na setkavani@rvp.cz nebo v diskuzním fóru.

Pohled byl zobrazen 1270x od 10 duben 2019 do 25 duben 2024