Společenství praxe Cizí jazyky

od PPUČ

Byl pátek 22. listopadu 2019 a v odpoledních hodinách se sešli v ZŠ a MŠ Besednice lidé se zájmem o rozvoj gramotností v cizích jazycích.

Byl pátek 15. listopadu 2019 a v odpoledních hodinách se sešli v ZŠ a MŠ Besednice lidé se zájmem o rozvoj gramotností v cizích jazycích.

 

Společenství bylo unikátní v tom, že kromě učitelů přišli i zástupci z řad rodičů, které téma zajímalo. Vznikla tak skupina složená z pedagogů, rodičů a odborníků přes gramotnosti.


Společenství začalo sdílením zkušeností, které s rozvojem gramotností jednotliví účastníci mají. Hlavním tématem diskuze se stala čtenářská a digitální gramotnost. Jak zařídit, aby děti četly? Jak pracovat s cizojazyčným textem? Jak si vytvořit cizojazyčnou knihovnu, pokud máme omezené peněžní prostředky? Jak využívat efektivně digitální nástroje a zajistit, aby se mezi žáky neztrácel osobní kontakt? Co se skrývá pod jednotlivými oblastmi rozvoje digitální gramotnosti? Na tyto otázky jsme hledali odpovědi v úvodní diskuzi.


Pojďme se podívat na ukázky z praxe, řekly jsme si. Diskutovat bychom mohli do půlnoci, ale v plánu bylo sdílení aktivit, které se nám povedly. Sdílení zkušeností si připravila paní učitelka Mgr. Monika Vacková. Představila nám především zkušenosti z realizace projektu v prostředí eTwinning. Pokud chceme rozvíjet digitální gramotnost, je eTwinning ideálním prostředím, jelikož nám umožní spojit se s podobně aktivními učiteli v Evropě a pracovat se žáky na společném projektu. To je ideální možnost pro využití digitálních nástrojů. Žáci během projektu pracovali ve sdíleném prostoru, zpracovávali zadání pomocí digitálních nástrojů a setkávali se online. V průběhu prezentace paní kolegyně jsme my účastníci aktivně pracovali s očekávanými výstupy učení a identifikovali v nich jednotlivé oblasti, které danou aktivitou byly rozvíjeny.

 

V závěrečné části setkání se účastníci seznámili s náměty, jak v hodinách cizího jazyka rozvíjet matematickou i čtenářskou gramotnost a informatické myšlení.

Připojené soubory Přílohy 3
pracovní list_cizí jazyky.docx (96,8K) - Stáhnout
pracovní list2_cizí jazyky_M. Čonková.docx (73,3K) - Stáhnout
prezentace_Cizí jazyky.pptx (459,3K) - Stáhnout
Pohled byl zobrazen 787x od 8 prosinec 2019 do 19 březen 2024