Online setkání: JAK PODPOŘIT DÍTĚ S PROBLÉMY V UČENÍ A CHOVÁNÍ VE ŠKOLE – OČIMA DÍTĚTE, RODIČE I PEDAGOGA

od Metodický portál RVP.CZ, NPI ČR

Online setkání se konalo ve středu 14. 10. 2020.
 
Metodický portál RVP.CZ využívá prostředí Big Blue Button, které umožňuje online komunikaci mezi účastníky, audio a video prezentace, moderaci i záznam celé diskuze. 
Těšte se na zajímavá témata!

Středa 14. 10. 2020, 20:00
Jak podpořit dítě s problémy v učení a chování ve škole – očima dítěte, rodiče i pedagoga

Spektrum problémového chování a jeho projevů může být u dítěte opravdu široké – od poruchy chování, pozornosti až po sebepoškozování. Psychoterapeutka a pedagožka Mgr. Jana Divoká o tom ví své a ráda se s Vámi o své zkušenosti podělí.

Cíle setkání:
  • Zprostředkovat účastníkům zkušenosti pedagoga a zároveň psychoterapeuta pracujícího s dětmi s problémy v učení a chování ve škole.
  • Podělit se o možnosti podpory dětí s problémy v učení a chování, které se v praxi ukázaly jako funkční.
  • Pohled pedagoga a psychoterapeuta doplnit i o pohled rodiče „problémového dítěte“ a i dítěte samotného. 
Rámcový program – témata setkání:
  • Definujeme si pojem „dítě s problémy v učení a chování“.
  • Dotkneme se nejčastějších problémů dětí v učení a chování vyplývajících z určitých diagnóz např. ADHD, specifických poruch učení, Aspergerova syndromu či atypického autismu, vývojové dysfázie, psychických onemocnění, ale i jak ovlivňují učení a chování dítěte ve škole traumatické životní situace.
  • Budeme se věnovat sdílení praktických zkušenosti při práci s dětmi s problémy v učení a chování, zejména prodiskutujeme některé postupy či přístupy, které se při práci s dětmi s problémy v učení a chování ukázaly jako užitečné.
  • Podíváme se na situaci dítěte s problémem v chování a učení z jeho pohledu a pohledu jeho rodiče.   
Komu je setkání určeno:

Setkání je určeno zejména pedagogickým pracovníkům (základních i středních škol) či studentům pedagogiky, ale i rodičům dětí s problémy v chování a učení či dalším zájemcům o problematiku.

Setkání je ZDARMA.
Lektorka:

Mgr. Jana Divoká – vystudovala Pedagogickou fakultu University Karlovy v Praze (obor učitelství pro I. stupeň ZŠ) a mj. prošla výcvikem „Umění terapie“ v systemické a rodinné psychoterapii. Má letité zkušenosti jako pedagog, psychoterapeut, lektor a metodik. Pracovala jako učitelka na 1. i 2. stupni ZŠ, včetně působení ve speciální třídě pro děti s lehkým mentálním postižením. Přednáší na 3. lékařské fakultě UK Základy pedagogiky a speciální pedagogiku budoucí fyzioterapeuty. Vede vlastní poradnu zaměřenou zejména na individuální terapii dětí, dospívajících i dospělých, ale i terapii párovou či rodinnou. Také se v rámci dalších projektů zabývá komplexní podporou dětí se speciálními vzdělávacími potřebami, jejich rodičů a pedagogických pracovníků, kteří s nimi na školách pracují.  


Užitečné odkazy (postupně doplníme):

Videozáznam setkání

O online setkávání na Metodickém portálu

Metodický portál RVP.CZ nabízí svým uživatelům tematická setkání v online prostředí. Mají formu webinářů, webových seminářů. Konají se (dle přání uživatelů) obvykle ve večerních hodinách.

Na setkání zveme zajímavé hosty. Uvítáme náměty na hosty a témata i od vás!

Pokud můžete doporučit zajímavou osobnost, která by se chtěla stát hlavní prezentující osobou našeho setkání, nebo máte přímo vy nějaké téma vhodné pro online vzdělávací webinář, neváhejte se ozvat na setkavani@rvp.cz nebo v diskuzním fóru.

Pohled byl zobrazen 1907x od 14 říjen 2020 do 19 březen 2024