Měsíční pohledy

od Významné dny a události

Přehled všech zpracovaných témat najdete na titulní stránce skupiny Významné dny a události.

22. 9. EVROPSKÝ DEN BEZ AUT

Něco z historie

22. září je v celé Evropské unii Evropským dnem bez aut a podobně je tomu i v desítkách českých a moravských měst. Lidé si tak mohou na vlastní kůži vyzkoušet, jak by to mohlo na ulicích našich měst vypadat, kdyby lidé častěji dávali přednost MHD, pěší chůzi nebo jízdnímu kolu před automobily. V mnoha českých a moravských městech proto zavřou některou z ulic či náměstí a lidé si tak budou moci užít alespoň jeden den své město bez aut. 
 
Vůbec první Den bez aut v ČR (DBA) proběhl 15. 11. 1991 na základě výzvy nizozemské Evropské mládežnické organizace pro les (EYFA). Akce zorganizovalo pět ekologických sdružení v Praze a v Brně. EYFA Den bez aut vyhlásila ještě roku 1993. V letech 1992 a 1994 byly přestávky.

Od roku 1995 mají v ČR hlavní iniciativu Děti Země.
http://goo.gl/HGjO6 (public domain)

Novinky

Koordinátorem Evropského týdne mobility v roce 2011 bude opět Ministerstvo životního prostředí.

Národní koordinace Kampaní Evropský týden mobility (16. až 22. září) a Den bez aut (22. září) i letos pokračuje v režii Ministerstva životního prostředí (MŽP). Pro tento ročník kam bylo zvoleno téma "Alternativní doprava", které by se mělo stát vodítkem pro přípravu akcí ve městech a obcích. MŽP bude podporovat místní samosprávy formou distribuce plakátů nebo letáků a také zvýšenou intenzitou mediální propagace. Koordinátorům kampaně Evropský týden mobility byla rozeslána Charta (viz obrázek ke stažení), jejímž podpisem se obce zavazují k realizaci opatření spojených s kampaní.

Podrobnosti >>ZDE<< (včetně programů v jednotlivých městech).

Charta2011.JPG

94,8KB | Úterý, 14 červen 2011 | Detaily

Co nabízí Metodický portál

Wiki
 
Články
 
DUMy
 
Odkazy
Pohled byl zobrazen 4804x od 30 květen 2014 do 28 březen 2024