Měsíční pohledy

od Významné dny a události

Přehled všech zpracovaných témat najdete na titulní stránce skupiny Významné dny a události.

Poznámka

16. 10. Mezinárodní den zdravé výživy

http://goo.gl/5gffa (by Spmallare)

Co nabízí Metodický portál

Něco z historie

Každoročně je od roku 1981 ve více než 150 zemích světa připomínán 16. říjen jako Světový den výživy. Slaví se na základě rozhodnutí konference OSN pro výživu a zemědělství (FAO) z roku 1979, ve výroční den založení této organizace v roce 1945.
 
Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) chce dnešní den využít pro to, aby ukázala důsledky klimatických změn a bioenergetických řešení na chudé země a oblasti. FAO chce revidovat politiku podpory výroby biopaliv, tvrdí, že by z výroby biopaliv měly profitovat chudé země, které jejich produkci zajišťují. Dnes má výroba biopaliv pouze negativní dopad na ceny potravin, které neúměrně rostou.
 
Tento den má upozornit také na to, že naše civilizace je založena na zemědělství. Rostoucí ceny potravin v loňském a letošním roce ale uvrhly další miliony lidí do chudoby. A krize na bankovních trzích jejich problémy ještě zhoršuje. Drahé jídlo, vysoká inflace, rostoucí ceny pohonných hmot – koktejl, který se odrazil v prudce klesající životní úrovni obyvatel především rozvojových zemí, a hlavně těch nejchudších. I když v posledních měsících ceny komodit na světových trzích klesají, v maloobchodních prodejích se to zatím neodrazilo. Za prvních 7 letošních měsíců podle FAO vylétly ceny potravin o 50 procent. Investice do zemědělství dlouhodobě klesají, zatímco světová populace roste. OSN uvádí, že počet lidí, kteří trpí hladem, se oproti loňsku zvýšil o 75 milionů. Za příčiny hladu jsou nejčastěji označovány hladomor a války. Ve skutečnosti ale mají na svědomí pouze 10 % z celkového počtu obětí, protože většina jich umírá na chronickou podvýživu, kterou je na celém světě postiženo asi 900 milionů lidí. Odborníci se domnívají, že nejefektivnější zbraní proti hladu je vzdělanost.
 
Mnohé země, včetně České republiky, ale mají paradoxně problém opačný. Je jím nadměrný příjem energie a obezita. Rozdíl je i v příčinách úmrtnosti. Oproti rozvojovým zemím jsou v ekonomicky vyspělých státech nejčastější příčinou úmrtí nemoci srdce a cév. Platí to i pro naši republiku, kde na tyto choroby umírá polovina populace, denně je to téměř 200 lidí.
 
Zdroj: Reuters
 
Fórum zdravé výživy vydalo letáky týkající se stresu, kouření, krevního tlaku, nadváhy, kondice, jídelníčku, cukrovky a výživy dětí. Ke stažení zde.

Komentář k videu

With nearly one billion people still suffering from food shortages around the globe, the world must take a united stand against hunger, the United Nations said today, marking World Food Day.

The number of the world's hungry has dipped slightly from its record high last year, but "we are continually reminded that the world's food systems are not working in ways that ensure food security for the most vulnerable members of our societies," Secretary-General Ban Ki-moon said in his message on the Day.
 
výživa, zdraví

Zpětná vazba

Alex Gertino - 20 únor 2024, 3:04

Tak to je smutné, že některé země mají problém s nadbytkem energie a obezitou, zatímco jiné trpí hladem. Zdá se, že svět je na dietě s nepřiměřenými porcemi a špatně rozdělenými jídly.   dreadhead parkour

Pohled byl zobrazen 14048x od 30 květen 2014 do 19 březen 2024