Akademie pro seniory

od Základní vzdělávání

Akademie je veřejná služba, kterou nabízejí Středisko volného času Všenory, obec Všenory a Základní a mateřská škola Josefa Kubálka veřejnosti na Dobřichovicku a Černošicku již pátým rokem. Akademie ve svých aktivitách vzdělávacích a volnočasových spojuje učení dospělých a nejmenších školních dětí. Poskytuje tak prostor pro přirozený mezigenerační dialog a setkávání. Akademie se snaží nabízet kvalitní přednášky a dílny seniorům bezplatně - financuje je nejčastěji z obecních a též z krajských veřejných prostředků.

Akademie tradiční i aktuální

Akademie pro seniory se připojila k celonárodním oslavám našeho „největšího Čecha“ hned po Járovi da Cimrmanovi sérií přednášek na témata spojená s tímto významným evropským velmožem vrcholného středověku. První ze série přednášek měla Věra Koubková na téma Mistr Theodorik a jeho výzdoba kaple Svatého kříže na Karlštejně. Přednášku obohatila galeristka hradu Karlštejn, která akademikům přislíbila prohlídku celého hradního areálu v jarních měsících. Další dvě přednášky Karlovského cyklu se zaměřují na Prahu. První proběhla již v listopadu 2015 a představila stavitele katedrály svatých Víta, Václava a Vojtěcha v gotické době a sochařskou výzdobu chrámu. Přednáška o obrazové výzdobě chrámu bude následovat v období Velikonoc. Pražské přednášky doplnila v lednu 2016 Viktorie Králová virtuální procházkou po významných domech staré Prahy.

Akademie žije také přítomností, takže na sklonku roku 2015 připravil pro její členy Petr Koubek přednášku na téma mezinárodní ochrana lidí v souvislosti s tzv. migrační krizí, která je spíše špičkou ledovce humanitární katastrofy v arabském světě. Na počátku února měl pak stejný lektor přednášku na téma fungování EU a občanská participace. Přednáška měla malinko poopravit vnímání evropské integrace, které je místními politiky vlastně ve všech zemích Evropy očerňována, ačkoliv jsou to právě vrcholní politici zemí, kteří určují směr vývoje Evropy. A aktuální témata máme připravena také na postní dobu: Arktidu a její význam pro globální klima představí Josef Herink z Národního ústavu pro vzdělávání a jarní přírodu a vše nečekané, co v ní lze v oblasti Barrandienu nalézt představí jeho kolega Jakub Holec. Neváhejte a přijďte mezi nás! V dubnu oslavíme již 4 roky trvání.

Určeno pro Všenorský zpravodaj č. 1/2016 (v tisku)

Připojené soubory Přílohy 2
EU – ztracená příležitost nebo příležitost otevřená.pptx (4,1M) - Stáhnout
uprchlici – právo-solidarity-bezpeci.pptx (742,5K) - Stáhnout

Jeruzalém včera a dnes 20. 3. 2014

Jeruzalém_14_03_20.docx

303,9KB | Pondělí, 22 únor 2016 | Detaily

Herink_prednaska.JPG

Jeruzalém včera a dnes - Josef Herink

4,3MB | Středa, 16 duben 2014 | Detaily

Program Akademie: Leden-březen 2016

19. ledna (úterý): 
Příběhy domů slavných
přednáška Viktorie Králové
od 17. hod., Přednáškový sál Obecního úřadu Všenory

28. ledna (čtvrtek):
Mistr Theodorik na Karlštejně
přednáška Věry Koubkové
od 17. hod., Přednáškový sál Obecního úřadu Všenory

11. února (čtvrtek):
Evropa - příležitowst promarněná nebo otevřená
přednáška Petra Koubka
od 17. hod., Přednáškový sál Obecního úřadu Všenory

3. března
Význam polárních oblastí pro život a životní prostředí na Zemi (četně významných geografických objevů se zaměřením na osoby z našich zemí)
přednáška Josefa Herinka
od 17. hod., Přednáškový sál Obecního úřadu Všenory

24. března
Život dávno minulý aneb trocha paleontologie
přednáška Jakuba Holce
od 17. hod., Přednáškový sál Obecního úřadu Všenory

 

Připojené soubory Přílohy 1
EU – ztracená příležitost nebo příležitost otevřená.pptx (4,1M) - Stáhnout

Soubory ke stažení

pozvanka_pro seniory.pdf

Pozvánka pro ty, kdo ještě nejsou studenty akademie

31,1KB | Pátek, 21 září 2012 | Detaily

nabidka prednasek a aktivit akademie.pdf

Nabídka přednášek a dalších aktivit Akademie Všenory

57,1KB | Pátek, 21 září 2012 | Detaily

Akademie pro seniory doma a na cestách

 

V období od vydání prvního čísla zpravodaje podnikla Akademie pro seniory výpravy do Prahy, do  Antarktidy a Japonska a také do Paříže na počátku 20. století. Opět jsme tedy nelenili, z akcí přinášíme fotografie a informujeme o naší činnosti.

Akademie je od roku 2012 již docela pevně ukotvena v kulturním a komunitním životě naší obce a je svým způsobem unikát. V dubnu 2015 oslavila 3 roky trvání a rozhodně se nechystá skončit. Na jaře 2015 se konaly tyto přednášky a exkurze:

Ve čtvrtek 5. března podnikli akademici celodenní exkurzi na 4 pražské ostrovy. Provázela je profesionální průvodkyně Viktorie Králová. Ve čtvrtek 19. března se konala ve Všenorech přednáška Věry Koubkové Generace Národního divadla, která navázala na podzimní exkurze akademiků po divadlech pražských.

V dubnu se konaly také s ohledem na čapkovská výročí dvě přednášky o bratrech Čapkových. Připomínáme, že v lednu uplynulo 125 let od narození mladšího Karla a v dubnu nebo v květnu (asi, datum smrti není možno přesně stanovit) uplynulo 70 let od tragického vytracení se ze světa jeho staršího bratra Josefa. Přednášku o Josefovi, Umělecké směry počátku 20. století v Čechách – JOSEF ČAPEK, měla v sobotu 18. dubna Věra Koubková a přednášku o Karlovi, pátečnících, hrdinství a spravedlnosti dějin v konfrontaci s nespravedlností přítomnosti ve čtvrtek 23. dubna Petr Koubek.

V květnu proběhly opět dvě přednášky. V sobotu 16. května měli zajímavý příspěvek přednášku o vztahu zdraví a fyzické a psychické pohody lékaři Anna Cirbusová a Tomáš Novotný. po jeho skončení se ještě dlouho debatovalo v hloučcích a kroužcích o zdraví, jídle, návycích, denním režimu… Ve čtvrtek 28. května se pak akademici díky paní Bímové podívali do Japonska. Byla to virtuální exkurze, která plně zaměstnala jak smysly přítomných, tak i ducha. Paní Bímová hovořila o japonské kultuře, duchovním světě Japonců, a jak působí Středoevropana, když si udělá čas i na tichou kontemplaci v klášterní zahradě.

Ve čtvrtek 4. června se po okolí Pražského hradu a také po tajných, pro veřejnost ne zcela přístupných místech porozhlédli akademici opět s paní Královou a s ní také další akademický rok zakončí. V sobotu 13. června je čeká procházka po Starém Městě, kterou určitě zakončí posezením na nějakém vyhlášeném a velmi příjemném místě… Můžete se také zúčastnit! Informace o akademii naleznete na stránce: http://www.svc-vsenory.cz/top-akademie-pro-seniory-14.

text a fotografie: Koubek

 

za SVČ Všenory,

Hana Brožová, Věra Koubková Novotná, Petr Koubek 

Tel.: 603 265 196

---

 

Akademie Všenory v mediích

Akademie_clanek_k_doplneni_Vsenorsky_zpravodaj_22-06-2012.docx

Akademie Všenory ve všenorském zpravodaji

13KB | Čtvrtek, 20 září 2012 | Detaily

Akademie_zahajuje_Vsenorsky_zpravodaj_22-06-2012.docx

První článek o akademii Všenory - Všenorský zpravodaj

13,1KB | Čtvrtek, 20 září 2012 | Detaily

Nas_region_Naplnili_sliby_Akademie.bmp

Článek o Akademii v časopise Náš region, r. 7, č. 23/2012

2,2MB | Úterý, 27 listopad 2012 | Detaily

Infolisty_Dobřichovice_2013-2.bmp

článek o soutěži SVČ 2012

6MB | Úterý, 26 únor 2013 | Detaily

Seniorská akademie aneb Prostor pro mezigenerační setkávání_13-08-2012.docx

Akademie pro seniory ve Všenorech v "Našem regionu"

14,7KB | Čtvrtek, 20 září 2012 | Detaily

Zpravodaj_Všenory_2012-12.bmp

článek o vánoční akademii SVČ 2012

5,2MB | Úterý, 26 únor 2013 | Detaily

Vernisaz_plener.pdf

akademie pro seniory - zpráva o vernisáži maleb a kreseb v plenéru

328,5KB | Pondělí, 12 listopad 2012 | Detaily

Výroba adventních věnců v Dobřichovicích v rámci Akademie pro seniory.pdf

Článek o výrobě adventních věnců v Dobřichovicích

223,8KB | Úterý, 08 leden 2013 | Detaily

Vysledky_soutezi_oznameni.pdf

Výsledky výtvarné a literární soutěže SVČ Všenory

588,4KB | Čtvrtek, 24 leden 2013 | Detaily

PF 2014, Vaše Akademie pro seniory

PF 2014 Akademie pro seniory.doc

PF 2014 Akademie pro seniory

654KB | Pondělí, 17 březen 2014 | Detaily

O akademii

 

Akademii pro seniory

 

Základní fakta:

  • Institucionálně zajišťují: obec Všenory, Středisko pro volný čas dětí a mládeže Všenory (SVČ), ZŠ a MŠ Josefa Kubálka Všenory
  • Zahájení činnosti: duben 2012
  • Obsah: dějiny umění, historie hlavního města Praha, informační a komunikační technologie, cestopisné přednášky; dále dle zájmu seniorů (v nabídce asi 30 témat, viz příloha)
  • Akademie je formálně vedlejší aktivitou SVČ; do všech aktivit jsou zapojeny děti - asistence seniorům při práci stechnikou, asistence lektorům při organizaci a administrativě spojené slekcemi, fotodokumentace, recepce... Obec záměr vítá už proto, že téma mezigeneračního neporozumění a souvisejícího násilí nebo osamění a sociálního vyloučení jsou celospolečenskými tématy.
  • Dosavadní financování: zrozpočtu SVČ, zpeněz frekventantů (pro seniory strvalým pobytem mimo Všenory jsou lekce placené)
  • Záměr: rozšířit o další obce, možné spolufinancování ze zdrojů MPSV/kraje (respitní služba, služby vzdělávání a prevence sociálního vyloučení vsouladu se zákonem č. 108/2006 Sb., osociálních službách) a sponzorských darů; možnost vytvoření nadačního fondu nebo o. p. s. zřízenou svazkem obcí (...)

Perspektiva

Je dána množstvím aktivních lidí, kteří již čerpají důchod. Ve spolupráci s nimi, obcemi a krajem můžeme vytvořit funkční systém dobrovolného vzdělávání, který posílí místní komunitu, zvýší znalost obyvatel, eliminuje různé spory a zabrání duševnímu strádání lidí, kteří celý život pracovali pro dobro země i obce a neměli by zůstat sami.

Perspektiva je dána také tím, že vzhledem k bohatnutí naší společnosti není problém aktivitu institucionalizovat a zajistit jeho dlouhodobé financování. Zájem podpořit ji již projevily Dobřichovice, Lety a jedná se s městem Černošice a městskou částí Praha 16 - Radotín.

Pohled byl zobrazen 2099x od 30 květen 2014 do 28 březen 2024