Občanem v EU: budoucnost a výzvy

od Centrum Občanského Vzdělávání

Občanem v EU: budoucnost a výzvy je projekt, který se snaží přispět k tomu, aby se čeští středoškolští studenti nejenom dozvěděli o Evropské unii datum jejího založení, ale především se začali o evropské dění více zajímat, kriticky zvažovali její vývoj a podíleli se na její budoucí podobě jako aktivní občané.

Podrobně o projektu: http://www.obcanskevzdelavani.cz/obcanem-v-eu/o-projektu 

AKTUÁLNĚ


Nejblížší kurz Občanem v EU: budoucnost a výzvy proběhne v Pardubicích ve dnech 8. a 9. prosince 2012 a je určen primárně pro pedagogy z Královéhradeckého a Pardubického kraje. Na kurz v Pardubicích se můžete přihlásit >>zde<<.

V dalších čtyřech městech proběhnou vzdělávací kurzy v jarním cyklu. Bližší informace o kurzu pro Váš kraj včetně přihlašovacího formuláře naleznete >>zde<<.    

Kontakt:
Mgr. Milan Hrubeš, DiS.
hrubes@obcanskevzdelavani.cz
+420 777 571 278    
Kurz Občanem v EU: budoucnost a výzvy je projektem Zastoupení Evropské komise v ČR a Úřadu vlády ČR, který realizuje Centrum občanského vzdělávání.    

Interaktivní vzdělávací materiály

Osm interaktivních vzdělávacích materiálů věnovaných aspektům Evropské unie a výchovy k občanství zpracovaných do výukových modulů, jejichž obsah byl vybrán přímo na základě rozhovorů se studenty středních odborných škol a gymnázií. Témata se dotýkají obav a výzev především o budoucí podobě Evropské unie a budoucnosti mladých Čechů v ní.  

  • Vznik a historický vývoj EU

    V jakém historicko-politickém kontextu EU vznikla? Jaký je rozdíl mezi Evropou tehdy a dnes? Jsou hodnoty EU stále aktuální?

  • Institucionální rámec fungování Evropské unie

    Na jakých principech funguje EU? Je to instituce spravovaná demokraticky nebo se jedná o byrokratický kolos? Jak silný hlas v ní mají občané?

  • Ekonomické aspekty EU

    Jak dopadá ekonomická krize na EU a členské státy? Může EU za to, že se zavírají továrny? Je rozdíl mezi globalizací a hospodářskou politikou EU? Proč někteří tvrdě hájí existenci Eura a jiní jej silně odmítají?

  • Sociální aspekty EU

    Má EU sociální politiku? Je spravedlnost pro politiku EU jen prázdné slovo? Je sociální politika důležitá? Jaké sociální jistoty v EU mám já?

  • Rozšiřování EU

    Má se EU rozšiřovat o další země, které mají jinou sociokulturní historii? A proč by se EU vůbec měla dál rozšiřovat? Rozhodují o přistoupení nové země pouze splněné podmínky?

  • Česká republika v EU

    Jsme aktivní tvůrci politiky EU nebo jen pasivní příjemci nařízení "z Bruselu"? Co znamená, když je někdo označován za "eurohujera" a "euroskeptika"? Jaké výhody či nevýhody plynou z našeho členství?

  • Občanem v EU

    Je "evropské občanství" realita nebo fikce? Jaké konkrétní výhody pro mne má, že jsme členy EU? Mohu jako občan vůbec něco ovlivnit, či prosadit navzdory mocenským strukturám? A jak? A proč?

  • Budoucnost EU

    Mám očekávat rozpad EU nebo její větší federalizaci? Co přináší Strategie 2020 za vize a konkrétní opatření, které se mě dotknou? Jakou EU bych chtěl já?

Každá lekce metodicky vede studenty k individuálnímu přemýšlení a skupinové diskuzi o aktuálních a kontroverzních tématech. Cílem lekcí není předkládat hotová řešení a hotové názory, ale pomoci studentům o problémech přemýšlet z různých úhlů pohledu. Všech 8 lekcí je zpracováno v prezentačním systému PREZI, který umožňuje učitelům nové možnosti interaktivní práce se studenty.

Kurzy pro středoškolské pedagogy

Centrum občanského vzdělávání ve spolupráci se Zastoupením Evropské komise v ČR a Úřadem vlády ČR nabízí učitelům středního stupně vzdělávání dvoudenní kurz doplněný inovativní metodickou podporou ke klíčovým otázkám Evropské unie. Na Moravě proběhnou kurzy již v listopadu a prosinci, v Čechách pak na jaře příštího roku. Přihlašujte se již dnes!

Kurzy jsou určeny pro učitele občanské výchovy (resp. občanské nauky, základů společenských věd) a příbuzných předmětů, jmenovitě dějepisu, zeměpisu, ekonomie, apod. v rámci GYM i SOV vzdělávání. Zaměřují se na trénink pedagogů ve vedení debat a diskuzí o kontroverzních tématech, prezentaci práce s vytvořenými výukovými moduly a příslušnými materiály a ovládání prezentačního systému PREZI, který přináší nové možnosti v zapojení IT do výuky. 

 

 PŘIHLAŠOVÁNÍ NA KURZY

a informace ke kurzům pro pedagogy

 

Kurzy jsou akreditovány v systému dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků (DVPP) Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR. Účast, metodické materiály, doprava, ubytování a strava je pro zúčastněné zdarma.

Účastníci kurzu budou mít možnost se zúčastnit vzdělávacího pobytu v Bruselu!

Kurzy budou probíhat v průběhu školního roku 2012/2013.

Pohled byl zobrazen 934x od 30 květen 2014 do 25 duben 2024