Tallents gallery - Galerie talentů

od History o.s.

Smyslem projektu je podpořit dětské talenty a iniciativy a prostřednictvím vzájemně provázaných programů je představit co nejširší veřejnosti.

Smyslem projektu je podpořit dětské talenty a iniciativy

a prostřednictvím vzájemně provázaných programů je představit co nejširší veřejnosti. Jeho programy dostávají prostor převážně tam, kam projekty s podobným zadáním (akce ve školách, výstavy, koncerty, workshopy a p.), s ohraničenou působností, nedosáhnou. Programy se společným zastřešením v projektu GALERIE TALENTŮ dávají rovnou příležitost uplatnění dětem ze škol i mimo ně. Konkrétní nabídka prezentace v programech iniciuje a povzbuzuje děti často k novým aktivitám. Praktická podpora dětských aktivit přibližuje dětem neformální kontakt s uměním a kulturou, podporuje jejich dovednosti, seznamuje je s novými úkoly, budí zájem o dětské aktivity ze strany rodičů i pedagogů, a podporuje solidaritu dětí (spolupráce s UNICEF)

Projekt dává prostor k široké prezentaci.   

Výstavní programy nenahrazují školní akce, které mají uzavřený okruh přispěvatelů (většinou dětí jedné školy) a konají se převážně v uzavřených prostorách škol či galerií. Ačkoli by si dětské práce a výkony zasloužily často větší pozornost, mají takové programy pouze lokální dosah. Galerie talentů zařazuje do programů v nových souvislostech i některé jednotlivé akce  jako součást dramaturgie projektu (například „Dny škol a měst", speciální prezentace konkrétní školy apod.").

Podoba otevřených programů přináší zajímavou kulturní i turistickou nabídku.

Zásadním programem projektu jsou „Otevřené výstavy". Jejich podobu lze charakterizovat jako specifickou vícežánrovou scénu, jejíž program láká k návštěvě výstavy místní i návštěvníky města. Ze zkušenosti víme, že je mezi nimi i velký podíl cizinců. Kromě výchovného a kulturního efektu přináší tak „oživlá výstava ", se svým každodenním programem určitě i vítané oživení městského centra, a s ním i oživení nabídky cestovního ruchu.

Projekt představuje dětské aktivity širokému okruhu odborné i laické veřejnosti

Na přípravě projektu (převážně na tvorbě obrázků pro knížky a výstavu) se podílejí převážně děti ve věku do patnácti let, žáci škol, i děti, které do projektu vstupují přímo. Ačkoli projekt vznikl a byl zatím realizován převážně na území Česka, „bezbariérovost" programů (jazyková, geografická, sociální, a d.), předznamenává jedinečnou možnost rozšíření projektu i mimo hranice České republiky. Bez nadsázky je možné říct, při využití současných komunikačních prostředků, i při dosavadní účasti dětí z více než 40 zemí světa, nabízí projektu zajímavé perspektivy.  

GALERIE TALENTŮ MÁ POTENCI ŠIROKÉHO MEZINÁRODNÍHO DOSAHU

Dosud realizované programy získaly záštitu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, Ministerstva pro místní rozvoj, Parlamentu ČR- Výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu (realizovaná výstava v Parlamentu ČR v prosinci 2012), osobní záštitu předsedkyně Českého výboru UNESCO prof. Heleny Illnerové, kardinála Dominika Duky, podporu více než sta Krajských, Městských a Obecních úřadů, pražských Městských částí, Prahy 1 a Pražského Magistrátu. Partnery projektu se stali Karel Gott, Lucie Bílá a Václav NOID Bárta.

Významným podílem na podobě, průběhu, realizace a provázanosti programů, se podílí úzká spolupráce s dětským fondem OSN- UNICEF.

 

 Galerie talentů zahrnuje řadu programů. Patří k nim:


A) VYDÁVÁNÍ KNÍŽEK S  TEMATEM „OČIMA DĚTÍ".

-MĚSTA A OBCE OČIMA DĚTÍ

Bohatě vypravené knížky s dětskými obrázky zaznamenaly zatím tři vydané tituly, čtvrtý je připraven k vydání. Ve spolupráci s dětmi a pedagogy z mateřských, základních, základních uměleckých a praktických škol, s víceletými gymnázii, dětskými domovy a ústavy sociální péče, za přispění měst, městských částí a obcí, vyšly tři reprezentativní publikace: „Města a obce očima dětí", „Praha očima dětí" a „Praha 6 očima dětí". Knížky jsou připraveny ve dvojí jazykové mutaci (česky a anglicky). Část nákladu si odebrali rodiče dětí a úřady (převážně pro propagační a reprezentační účely), část byla nabídnuta k prodeji (ve spolupráci s UNICEF) na loňské otevřené výstavě na náměstí Republiky. Kromě českých dětí do knížek přispěly i děti z Německa, Slovenska a Egypta (knížky je možné si „nalistovat" na www.galerietalentu).

Po tématu, přibližujícím prostřednictvím dětských obrázků města a obce, připravuje dramaturgie projektu další tematické okruhy (propojení nových témat s navazujícími programy projektu, bude zmíněno hlavně v odstavcích, zabývajících se jejich praktickým uplatněním).

-OLYMPIÁDA OČIMA DĚTI

Knížku s dětskými obrázky, zachycující sporty a sportovce na zimních OH v Soči, hodláme realizovat za spoluúčasti ruského partnera, úvodní jednání probíhají konkrétně s Ruským střediskem vědy a kultury v Praze a kulturním centrem „Narysta", nositelem grantu ruského Ministerstva školství. Významným podílem na přípravě knížky a následně výstavy v Soči se podílí Mezinárodní multilingvální škola VĚDA s.r.o, která reaguje na nové kontexty soužití v multikulturním prostředí ČR a Evropy. Rovným podílem budou do knížek a na výstavu zařazeny práce českých a ruských dětí. Hodláme oslovit české firmy, jejichž podnikatelské aktivity směřují k Ruské federaci.  Nabízíme jim možnost stylové reklamy v našich knížkách, které se (díky sdělnosti, mnoha jazykovým mutacím materiálů i jejich vysokým nákladům i zájmu návštěvníků) stanou nedílnou součástí projektu.  Pro druhou etapu „letní OH" máme záměr oslovit a přizvat ke spolupráci na další knize prostřednictvím příslušných ministerstev (případně ambasád, dětských organizací, a d.) děti ze všech zemí, které vyšlou na Olympiádu své sportovce.

-DIVADLO OČIMA DĚTÍ

Téma dětských obrázků pro knížku je obsaženo v jejím titulu. Na přípravě programu (napojeného na výstavu-  viz text dále) jsme začali spolupracovat s Hudebním divadlem Karlín, postupně chceme do programu zapojit další pražská, mimopražská (a později pak nejen česká) divadla. Samozřejmě, že program bude znovu realizován ve spolupráci s dětským fondem OSN- UNICEF. Téma i možná realizace vydání knížky opět vychází z jasného zadání, které umožňuje do knížky „Divadlo očima dětí" zapojit dostatek malých diváků, propagovat práci divadel a najít přirozené prostředí pro nabídku knížek (součástí programu jsou výstavy ve foyerech divadel-  viz text o připravovaných výstavách)

-OČIMA DĚTÍ- MALOVANÉ PÍSNIČKY

Moderátor programu, určeného dětem ve věku 6 až 9 let, naučí a připomene malým žáčkům nejznámější písničky (jako například Skákal pes, Kočka leze dírou, Ovčáci čtveráci, Běží liška k Táboru, Já husárek malý...) Děti se písničky naučí a společně si je zapívají. Zpěváčci budou pak vyzváni, aby si jednu z písniček vybrali a příběh, který písnička nese, nakreslili nebo namalovali. Po dokončení moderátor pořadu postupně vyfotografuje každé dítě s obrázkem a zakomponuje přímo na místě (prostřednictvím malé barevné tiskárny) obrázek do diplomu- poděkování od Galerie talentů a UNICEF.. Obrázky, které děti ve své škole nakreslily, budou vystaveny na otevřené výstavě v Praze a ty nejzajímavější budou zveřejněny v knížce.

Podrobněji o tomto programu >>ZDE<<

-OČIMA DĚTÍ- OBRÁZKY Z VÝSTAVY

Významným programem projektu Galerie talentů jsou otevřené výstavy dětských obrázků (bližší o nich v odstavcích, věnovaných výstavám) Na tomto místě je třeba připomenout, že součástí výstavního programu je „výtvarná dílna" pod stanem, jejíž program nabízí dětem ze škol i volně příchozím, nakreslit přímo na místě obrázek, který pak může být vybrán ke zveřejnění v další knížce (bližší o výstavě i v přiloženém materiálu „Zápisy z návštěvní knihy výstavy Praha, Česko a svět očima dětí")

Dramaturgie projektu připravuje i další knižní tituly, např. „Zoo očima dětí", Česko a Slovensko očima dětí", „Plzeň očima dětí", „Karlovarský kraj očima dětí" a další.

B) POŘÁDÁNÍ OTEVŘENÝCH VÝSTAV

Otevřené výstavy soustřeďují většinu programů Galerie talentů do jednoho centra, pod „jeden stan". První otevřená výstava „Praha, Česko a svět" se konala od června do října minulého roku na náměstích a ulicích pražského centra (Václavské a Staroměstské náměstí, Karlova ulice a Příkopy), jejím centrem se stalo náměstí Republiky. Tady byl postaven velký stan (později dva), který sloužil jako výstavní prostor, fotografický ateliér i výtvarná dílna", a kolem stanů byly rozestavěny výstavní panely.  Rozložení a návaznosti jednotlivých programů vytvořily „mustr" uspořádání výstavy.

-VENKOVNÍ „OTEVŘENÁ" VÝSTAVA V PRAZE

je uspořádaná z výstavních panelů do čtyřhranných samostojných sloupů Na nich je výběr obrázků z dosud vydaných knížek, uspořádaných podle jednotlivých krajů (Města a obce očima dětí) a městských částí (Praha očima dětí). Panely jsou odolné proti nepřízni počasí (bohužel ne proti vandalům), výtvarně ztvárněné s využitím reprodukcí vybraných obrázků dává i prostor pro připojení loga partnerů projektu. Panely představují vlastně „klasickou" část výstavy, návštěvníků se ujímají průvodci, převážně vysokoškoláci, vládnoucí několika světovými jazyky. Kopii kteréhokoli obrázku z výstavních panelů si můžou návštěvníci výstavy koupit a nechat na místě případně i zapaspartovat. Prodej obrázků je součástí programu „Děti dětem", na němž spolupracujeme s organizací UNICEF.

Na (svým způsobem) klasickou, pasivní část výstavy, přímo navazuje aktivní část programu.

Prostory stanu jsou uspořádány jako improvizovaný malířský ateliér, vybavený asi patnácti malířskými stojany. Tady děti kreslí obrázky, které jsou vzápětí vystaveny přímo ve stanu. Kreslit sem přicházejí celé školní třídy i jednotlivé děti, mezi nimi je mnoho dětí z různých zemí světa, které jsou v Praze na návštěvě se svými rodiči. Nakreslené obrázky jsou současně zreprodukovány a zařazeny do výběru pro další knížku, děti dostávají fotodiplom s poděkováním pořadatele výstavy a UNICEF, a originály jsou se souhlasem rodičů malých malířů nabídnuty k prodeji či vybrány pro následné aukce dětských obrázků.

-VENKOVNÍ OTEVŘENÉ VÝSTAVY V DALŠÍCH MĚSTECH

Výstavy v dalších městech navazují v zásadě na uspořádání a program pražské akce. Aby výstava plnila základní poslání- dát dětem prostor k široké prezentaci- je třeba vybrat pro její uspořádání městské centrum, v němž se soustřeďuje hodně lidí. V současné době jednáme se dvěma městy. S Plzní a Karlovými Vary.

-VÝSTAVA V PLZNI

Plzeň se stala nositelkou titulu „Evropské hlavní město kultury 2015".

Dětské obrázky, věnované tomuto tématu, by měly dostat prostor k uplatnění nejen při výstavě na plzeňském náměstí, ale měly by zaujmout významné místo i v dalších programech.

-VÝSTAVA V KARLOVÝCH VARECH

Karlovy Vary se stanou hostitelem výstavy „Karlovarský kraj, Česko a svět očima dětí".

Výstava navazuje na dramaturgii a program starší „pražské sestry". Výstavní program představí z poloviny výběr obrázků z dosud vydaných knížek „Města a obce očima dětí" a Praha očima dětí", druhá polovina bude věnovaná dětským obrázkům z měst a obcí Karlovarského kraje. I tady budou obrázky představeny na panelech odolných proti nepřízni počasí, výtvarně ztvárněné s využitím reprodukcí vybraných obrázků a užitím loga partnerů projektu. Stejně tak se návštěvníků ujmou průvodci výstavou, převážně vysokoškoláci, vládnoucí několika světovými jazyky. I v Karlových Varech si kopii kteréhokoli obrázku z výstavních panelů můžou návštěvníci výstavy koupit a nechat na místě případně i zapaspartovat. Prodej obrázků je opět součástí programu „Děti dětem", jehož partnerem je Dětský fond OSN-  UNICEF.

Zvláštností karlovarské výstavy je úzká spolupráce s městy a obcemi kraje, která v mnohých ohledech i ovlivní dramaturgii i každodenní program. Zásadní vstup konkrétních měst a obcí do projektu se má stát i jakýmsi návodem pro přípravu výstav v dalších městech. Věříme, že ve spolupráci s hlavními partnery projektu, Karlovarským krajem a Magistrátem města, najdeme cestu, jak připravit a realizovat zajímavý projekt, který prostřednictvím dětské tvorby představí nejen samotné Karlovy Vary, ale i mnoho dalších měst a obcí velkému počtu obyvatel a návštěvníků města. Rádi bychom, kromě výtvarných talentů, představili i mladé zpěváky, tanečníky, soubory a skupiny z měst a obcí kraje, v hojně navštěvovaném prostředí lázeňského centra Karlových Varů. Nabízí se i možnost připravit setkání se zajímavými umělci a osobnostmi ve večerních programech, určených dospělému publiku. 

Otevřená výstava, má v programu i představení podnikatelských aktivit a nabídky firem, působících v Karlovarském kraji, a to ve zcela nekonvenčním hávu a „na jednom místě". To přináší velké předpoklady, že se bude jednat o jedinečnou akci s velkým osvětovým, kulturním, informačním a propagačním efektem.

-VÝSTAVY V DIVADLECH A NĚKTERÝCH ZAJÍMAVÝCH PROSTORÁCH.

Stejně jako koncem minulého roku chceme přijmout i pozvání Výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu Parlamentu ČR, a připomenout loňskou úspěšnou výstavu „PRAHA, ČESKO A SVĚT" V POSLANECKÉ SNĚMOVNĚ PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY

Další program v zajímavých prostorách nese název „Divadlo očima dětí". Bude připravován a realizován ve spolupráci s konkrétními divadly. V předsálí divadel budou na panelech vystaveny obrázky s divadelními tématy, které nakreslí děti (ale možná i dospělí) pod vlivem shlédnutého představení. Návštěvníci představení se budou moci seznámit s výstavním programem převážně o přestávkách. Součástí nabídky budou i knížky z produkce Galerie talentů z jiných tematických okruhů, později budou vydány publikace s divadelními tématy. I tady uvažujeme o vícejazyčné mutaci. V knížce budou i informace o jednotlivých divadlech, obrázky budou inspirovány divadelními inscenacemi. I tyto výstavy budou uskutečněny ve spolupráci s dětským fondem UNESCO.  Hlavně pro tento projekt se nabízí spolupráce s mladými výtvarníky vyšších věkových kategorií, převážně žáky středních uměleckých škol, s nimiž jsou už navázány kontakty.

Tento program má velkou šanci pro programové zakotvení nejen v českých divadlech 

-VÝSTAVA NA OLYMPIÁDĚ V SOČI 

Knížka s dětskými obrázky, zachycující sporty a sportovce na zimních OH v Soči, by měla být představena na otevřené výstavě přímo v centru Zimních olympijských her- v Soči. Stejně jako knížku hodláme výstavu realizovat za spoluúčasti ruských partnerů, úvodní jednání probíhají konkrétně s Ruským střediskem vědy a kultury v Praze, kulturním centrem Narysta a Mezinárodní multilingvální školou VĚDA s.r.o. Rovným podílem budou do výstavního programu zařazeny práce českých a ruských dětí. Hodláme oslovit české firmy, jejichž podnikatelské aktivity směřují k Ruské federaci, a - z druhé strany- nabídnout spolupráci i ruským firmám. I pro druhou etapu, „letní OH", máme záměr uspořádat otevřenou výstavu v Rio de Janeiru a přizvat ke spolupráci děti ze všech zemí, které vyšlou na Olympiádu své sportovce.

C) INTERNETOVÁ PODOBA GALERIE TALENTŮ

S rozvojem projektu, s rozšiřující se účastí měst, obcí, škol a hlavně dětí, s přibývajícím zájmem o projekt z řad návštěvníků pražské výstavy, z narůstajícího počtu dětí zapojených v projektu (více než pět tisíc- mezi nimi děti z více než čtyřiceti zemí světa), z dalších ohlasů, v podstatě neomezených možností elektronické komunikace a hlavně při vědomí faktu, že

všude na světě jsou děti, které rády kreslí, a mezi dětmi všech zemí světa je mnoho talentů,

ale i těch, které mají kreslení, zpívání, tancování či hraní divadla jako zálibu, a zaslouží si podporu a možnost se „předvést", i příležitost seznámit se s kamarády s podobnými zájmy....  Dalších důvody, proč podporovat dětské aktivity prostřednictvím zajímavého a mnohostranně prospěšného projektu právě dnes, nemusím snad ani tahat z rukávu!!

Podobný projekt se vzájemně provázanými programy na podporu dětských talentů neexistuje a ani existovat nemůže. Pokud je (možná) na internetu k nalezení nějaká podoba dětské obrázkové galerie, zdaleka nemá takovou potenci jako má projekt Galerie talentů. Konkrétní podoba zapojení internetu do projektu má jistě spoustu cest, podob i možných problémů, které neumím ani pojmenovat. Ale vím, že v době komunikační exploze není problém:

-informovat „svět"(školy, města, dětské organizace a d.) o možnostech připojení k projektu.

-vytvářet postupně mezinárodní otevřenou internetovou GALERII TALENTŮ.

-najít řád a systém uspořádání obrázkového portálu (podle zemí, témat, věku a pod.)

-využít obrázky (třeba) z druhého konce světa do „živých" programů Otevřených výstav.

-iniciovat vznik dalších živých Otevřených výstav s využitím internetových informací o našem „českém" projektu.

Je mnoho činností, při nichž může být internet nepostradatelným pomocníkem při podpoře aktivních dětských zájmů.

 

K závěru tohoto materiálu patří povzdech nad zásadním problémem:

Nový, druhý, ročník pražské výstavy „Praha, Česko a svět očima dětí" na náměstí Republiky je ohrožen, a v návaznosti na to i celý projekt GALERIE TALENŮ. Ačkoli jsme podali nejméně 10 žádostí o dotace či granty, ani jedné žádosti nebylo vyhověno, většinou s odůvodněním, že projekt neodpovídá zadání dotace či grantu.

Tento materiál by měl přinést i informaci o tom, že žádnému tabulkovému zařazení skutečně asi odpovídat nemůže.

Kontakt


Václav Bárta, autor projektu a předseda občanského sdružení HISTORY o.s.

 

mail: history.barta@volny. cz,
mob. 773521994

 

Pohled byl zobrazen 970x od 30 květen 2014 do 29 březen 2024