Vzdělávací aplikace a digitální obsah využívá ve výuce 80 procent dotázaných učitelů

od EDULAB

Efektivita výuky, nový rozměr interakce učitel-žák, posílení pozornosti a kreativity dětí a také zvýšení jejich motivace ke studiu, to vše patří mezi řadu výhod interaktivní výuky. Ukázaly to výsledky červnového dotazníkového šetření na školách zapojených do Programu podpory digitalizace škol.

Vzdělávací aplikace a digitální obsah využívá ve výuce 80 procent dotázaných učitelů, vyplynulo z dotazníkového šetření v rámci Programu podpory digitalizace škol, který realizuje nezisková organizace EDUkační LABoratoř

Efektivita výuky, nový rozměr interakce učitel-žák, posílení pozornosti a kreativity dětí a také zvýšení jejich motivace ke studiu, to vše patří mezi řadu výhod interaktivní výuky. Ukázaly to výsledky červnového dotazníkového šetření na školách zapojených do Programu podpory digitalizace škol. V letošním školním roce se do programu neziskové organizace EDUkační LABoratoř, zapojilo 1000 mateřských, základních a středních škol z celé republiky a dotazníkového šetření se zúčastnilo 730 učitelů. Opět se potvrdilo, že se rok od roku zvyšuje počet škol a pedagogů, kteří ve výuce využívají informační technologie a digitální vzdělávací obsah.

Informační technologie používá ve výuce pravidelně téměř každou vyučovací hodinu 42 procent dotázaných učitelů, 52 procent příležitostně pro zpestření hodiny, čtyři procenta výjimečně a jen dvě procenta uvedla, že je zatím nevyužívají. Vzdělávací aplikace a digitální obsah pak využívá 80 procent učitelů. V rámci Programu podpory digitalizace škol získaly zapojené školy vícero benefitů mimo jiné bezplatný přístup na vzdělávací portál eKabinet.cz na celý školní rok. Digitální vzdělávací materiály z portálu používali učitelé nejčastěji v matematice, anglickém jazyce, biologii, přírodopise, přírodovědě, fyzice a chemii. „Na eKabinet.cz jsou zajímavé a pěkně zpracované výukové materiály.“ „Velmi se mi líbí konkrétní práce s materiály a jejich využití.“ „Portál nabízí možnosti inovací ve výuce. Nové úkoly, náměty a zadávání elektronických domácích úloh.“ „Pro vyšší ročníky je to úžasná moderní metoda. Portál eKabinet.cz je skvělý pro domácí úkoly a domácí přípravu žáků.“ uvedli učitelé v dotaznících.

V tomto školním roce vzrostl také počet škol, které používají eKabinet.cz v rámci předškolního vzdělávaní. „Otevírá nové možnosti práce s dětmi.“ „Na eKabinetu jsem našla kvalitní soubor materiálů a podnětů pro vzdělávání a rozvíjení dětí v mateřské škole.“ napsali další učitelé. Z výsledků šetření rovněž vyplynulo, že 84 procent škol má zájem využívat digitální vzdělávací obsah z portálu eKabinet.cz i v nadcházejícím školním roce. „Používání digitálních technologií je v dnešní době ve výuce nutností, bohužel je stále hodně učitelů, kteří se toho bojí,“ uvedl jeden z pedagogů v dotazníku. A právě proto, aby se učitelé moderních technologií nebáli, je jedním z benefitů Programu podpory digitalizace škol bezplatné školení zaměřené právě na práci s technologiemi a  digitálním vzdělávacím obsahem. Lektoři a učitelé z neziskové organizace EDUkační LABoratoř proškolili ve vzdělávacím centru EDULAB v průběhu školního roku více než 1000 pedagogů. Pro 91 procent učitelů, kteří odpovídali v dotazníkovém šetření, bylo školení přínosem pro jejich pedagogickou praxi.

„Velmi nás těší zájem pedagogů o využívání moderních technologií ve svých hodinách. Všichni lektoři neziskové organizace EDUkační LABoratoř jsou učitelé z praxe, kteří na odborných školeních a seminářích seznamují své kolegy s možnostmi smysluplného využití digitálního vzdělávacího obsahu a dotykových technologií ve výuce. Naším cílem je zvýšit digitální kompetence jak učitelů, tak i žáků a pomáhat vytvářet moderní školy 21. století,“ řekl Michal Orság, ředitel neziskové organizace EDUkační LABoratoř.

ukázka (celá infografika v souborech ke stažení)
ukázka (celá infografika v souborech ke stažení)

O neziskové organizaci EDUkační LABoratoř

EDUkační LABoratoř je nezisková organizace, jejímž posláním je podpora a rozvoj moderních forem výuky ve školách. Hlavním cílem organizace je zvyšovat popularitu využívání moderních vzdělávacích technologií na školách a ukázat jejich přínos a význam pro modernizaci školství. Přináší také učitelům možnost získat praktické dovednosti absolvováním školení a vyzkoušet si práci s nejmodernějšími vzdělávacími technologiemi. EDUkační LABoratoř realizuje vzdělávací projekty pro mateřské, základní a střední školy ve všech regionech ČR, např. Program podpory digitalizace škol, výzkumný projekt Škola dotykem | www.skoladotykem.cz, projekt Školka hrou pro předškolní vzdělávání | www.edulabcr.cz/skolka-hrou a taneční soutěž pro školy The SCHOOL DANCE | www.schooldance.cz. Vybraným projektům udělilo záštitu Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Více informací naleznete na www.edulabcr.cz.

Pro více informací kontaktujte:

Michal Orság, e-mail: morsag@edulabcr.cz, tel.: 728 813 261

Alena Maršálková, e-mail: amarsalkova@edulabcr.cz, tel.: 730 870 013

Obsah:

Jméno Popis
file Infografika výsledky dotazníkového šetření, kterého se zúčastnilo 730 učitelů z 1000 zapojených škol
file Tisková zpráva
EDULAB, tablet
Pohled byl zobrazen 1712x od 22 červen 2015 do 19 duben 2024