Vydání časopisu Redway - ČÍSLO 3, 2015 | ROČNÍK VIII

Textové pole

Mluví budoucí právnička Seda Dzholdosheva, která napsala a nafotila téma čísla:

Moje babička je z Arménie, máma z Ázerbajdžánu, táta z Kyrgyzstánu, já s bráchou z Ruska a bydlíme už patnáct let v Česku. Jsem tedy ideálním kandidátem do projektu „Hranice“ mého spolužáka. Sedíme v kavárně a on se vyptává. Říká, jak jsem ho naštvala, když jsem těsně před maturitou nikomu nic neřekla a zničehonic na měsíc odjela do Ruska. Že mě všichni hledali a proč jsem to, sakra, udělala.

Přemýšlela jsem, proč to tak, a nejen před maturitou, občas dělávám. Prostě ta možnost utéct na chvíli tři tisíce kilometrů daleko, nechat za sebou svět, realitu, všechno, zkrátka jen tak zmizet, je příliš lákavá.

Jak se situace ve společnosti a na internetech mění a radikalizuje, přemýšlím o národnostech, o integraci, o kulturních rozdílech. Jak dlouho jsem sama v sobě hledala odpověď na otázku, co teda vlastně jsem, kam patřím. Jak se to v člověku někdy pere a ví jenom, že doma je tady, a jinak nic. Asi i proto jsem chtěla tohle téma napsat. Z potřeby zjistit, jestli podobnou schizofrenií trpí i jiní přistěhovalci. A odpověď je, že jo. 

Obrázek

Soubory ke stažení

Pohled byl zobrazen 671x od 31 January 2016 do 13 August 2024