Komiksová soutěž

od ADRA Opravdový svět

ADRA vyhlašuje komiksovou soutěž. Jdeš do toho?

Opravdový svět, vzdělávací program ADRA, o. p. s. vyhlašuje komiksovou soutěž.

Tématem jsou: CÍLE UDRŽITELNÉHO ROZVOJE.

Úkolem soutěžících je představit formou komiksu jeden z cílů.

Soutěž má 17 kategorií, tak jako je 17 Cílů udržitelného rozvoje. 

Přihlásit se může kdokoliv ve věku 15 – 26 let.

O soutěži

Zveme mladé kreslíře do 4. ročníku komiksové soutěže "Promluv k světu bublinou" na téma Cíle udržitelného rozvoje! 

V každé z pěti kategorií budou vyhlášeni tři vítězové, kteří vyhrají věcné ceny, účast na komiksovém workshopu "Vyprávění komiksem" pod vedením Michaela Petruse a možnost vystavit svůj komiks v centru Prahy.

Více o soutěži naleznete na www.komiksovasoutez.cz

 

Pravidla

Zahájení soutěže: 1. 4. 2019 (spuštění registrace)

Ukončení soutěže: 31. 10. 2019. Do té doby je třeba se registrovat přes webový formulář pro jednotlivce či pro třídní kolektivy (vyplní pedagog) a zajistit, aby komiks/y do Adry dorazil v elektronické i papírové podobě.

Vyhlášení výsledků: nejpozději 21. 11. 2019. O výsledcích budou soutěžící informováni emailem do tří týdnů od ukončení soutěže. Seznam vítězných komiksů bude zveřejněn na webových stránkách soutěže.

Slavnostní vyhlášení a předání cen: konec listopadu/začátek prosince 2018 v Praze (přesné datum a čas bude upřesněno)

Věk účastníků: Soutěže se mohou účastnit jednotlivci od 14 let do 26 let nebo třídní kolektivy od 8. třídy ZŠ výš.

Téma soutěže: Úkolem soutěžících je zpracovat jeden ze 17 Cílů udržitelného rozvoje formou komiksu.

Kategorie: Soutěž má 5 kategorií (Kvalitní život, Férová společnost, Odpovědný rozvoj, Naše planeta, Bezpečný svět), které tematicky rozčleňují 17 Cílů udržitelného rozvoje OSN. Počet přihlášení do jednotlivých kategorií není nijak omezen, soutěžící se proto může přihlásit to jedné, více, či všech 5 kategorií. Do jedné kategorie však smí přihlásit pouze jeden komiks. Podrobný rozpis kategorií naleznete zde.

Rozsah: 1 list A3 (297 × 420 mm) - jiné formáty do soutěže nebudou zařazeny.

Technika: jakákoliv (kreba, malba, koláž, fotostory).

Jazyk: všechny texty musí být v českém jazyce.

Forma zpracování: jakákoliv (téma je možné pojmout humorně, kriticky nebo formou příběhu založeného na osobní zkušenosti). Více k tvorbě příběhu naleznete zde (pro kreslíře), případně zde (pro pedagogy).

Autorský tým: autoři jednoho komiksu mohou být maximálně dva.

Postup odevzdání:

1. Do soutěže se registrujte prostřednictvím webového formuláře:

  • pro jednotlivce ZDE 
  • pro třídní kolektivy ZDE (vyplní pedagog; pokud bude více než 20 komiksů v jedné třídě, prosím vyplňte další formulář a upozorněte na to koordinátorku projektu (kristyna.hejzlarova@adra.cz). 

2. Po registraci je dílo pošlete do Adry ve dvou verzích - elektronicky (stačí kvalitní fotografie, pro kontrolu) a papírově (originál potřebujeme pro zhodnocení a případné zařazení do výstavy):

Elektronicky: soubor pojmenujte ve tvaru PŘÍJMENÍ_JMÉNO_CÍL a zašlete na kristyna.hejzlarova@adra.cz.

Poštou: Do obálky vložte komiks, na jehož zadní straně bude uvedeno jméno a příjmení autora/autorů, název cíle, kterého se komiks týká, případně název školy (v případě, že komiks do soutěže posílá pedagog). Na obálku uveďte heslo: KOMIKSOVÁ SOUTĚŽ a zašlete poštou na adresu:

                                         OPRAVDOVÝ SVĚT

                                         Kristýna Hejzlarová

                                         ADRA, o. p. s.
                                        Markova 600/6
                                        Praha 5 – Jinonice, 158 00

                                              

Hodnocení - komiksy budou hodnoceny z hlediska jejich vazby na téma, pochopení konceptu Cílů udržitelného rozvoje, originality příběhu, zpracování a estetické stránky.

Po skončení soutěže budou vítězná díla využita pro metodické balíčky pro vyučující na základních školách a vystavena na webových a facebookových stránkách projektu. Zároveň z nich bude uspořádána výstava.[1]

Zaslaná díla vracíme pouze na vyžádání po skončení výstavy. 

V případě jakýchkoliv dotazů neváhejte psát na: kristyna.hejzlarova@adra.cz či volat 733 169 638.


[1] Zasláním děl do soutěže účastník stvrzuje svůj souhlas s výše uvedenou formou publikování, tzn. výukové materiály pro pedagogy, webové stránky projektu a výstava.

Plakát

Cíle udržitelného rozvoje

17 Cílů udržitelného rozvoje (Sustainable development goals) 2015 – 2030 navazují naRozvojové cíle tisíciletí (Millennium development goals) 2000 – 2015 a představují program rozvoje na následujících 15 let. Jedná se o dokument schválený na summitu OSN v New Yorku, na jehož znění se podílely všechny členské státy OSN, zástupci občanské společnosti, podnikatelské sféry, akademické obce i občané ze všech kontinentů. Seznam všech Cílů udržitelného rozvoje i jejich podrobný popis lze nalézt na stránkách Informačního centra OSN.

17 Cílů udržitelného rozvoje

Jak s komiksem pracovat ve výuce?

Komiksová soutěž může být skvělým podkladem pro mimoškolní či školní aktivity. Může sloužit například jako inspirace pro hodiny výtvarné výchovy, ZSV, zeměpisu, dějepisu nebo biologie. V ideálním případě se domluví vyučující mezi sebou tak aby na sebe navazovaly jednotlivé bloky jejich vyučování v logickém sledu, např. v hodině zeměpisu nebo ZSV o tématu žáci získají základní přehled o problematice, v hodinách českého jazyka nebo slohu vyvinou příběh a v hodině výtvarné výchovy podle něho navrhnou postavy a vytvoří samotný komiks.

Inspiraci pro práci s komiksem ve výuce naleznete zde.

Pohled byl zobrazen 1964x od 1 září 2016 do 24 duben 2024