Vydání časopisu Redway - ČÍSLO 5, 2017 | ROČNÍK IX.

Obrázek

Textové pole

Ahoj holky, čau kluci, 

vy nešťastná generace. Jako byste toho neměli na krku málo, ještě se budete muset rvát o místo na slunci se stroji. S roboty a všelijakou umělou inteligencí, kterou si nepředstavujte jako Siri, ale jako monstra s IQ 13 000. Ty připraví o práci nejdřív nekvalifikovanou pracovní sílu, pak budou následovat specializovaní dělníci, pak střední třída, pak špičkoví odborníci jako třeba lékaři a nakonec půjdou od válu kreativci z reklamek, novináři, dýdžejové a tak. Software bude psát lepší články do novin, vtipnější reklamní slogany a dávat lepší party sety. Nevěříte tomu? Hehe, počkejte za dvacet let. 

 

Co budeme dělat? Jednu takovou vizi měl spisovatel Kurt Vonnegut v románu Mechanické piáno (mechanické piáno hraje samo, nepotřebuje klavíristu, takže ti půjdou taky, abych na ně nezapomněla). 

Město Ilium, ve kterém bydlí vysoce postavený manažer Paul Proteus, je vlastně gigantická umělá inteligence. Město je rozděleno na tři části. V té čisté, tiché a hypermoderní sídlí manažeři a inženýři, kteří umějí programovat a opravovat stroje. Druhou část tvoří průmyslová zóna, kde žádní lidé nežijí. A ve třetí oblasti zvané Domovina bydlí Lopaty a Krumpáče, nepotřebná spodina klesající na úroveň doby kamenné. 

Manažeři a inženýři mají důležitou práci, tím pádem i peníze a život, který má smysl. Lopaty a Krumpáče (odkud pochází i Paulova žena, která využila jeho naivity a po známosti na jednu noc si vynutila sňatek lží o těhotenství) nedělají nic. Nemají co, a tak se občas vzbouří, něco zapálí, policie jejich vzpouru potlačí, pro výstrahu jich pár zastřelí a zas je na chvíli klid. Zatímco Paul je lituje, protože je humanista, jeho žena je nenávidí, protože jí připomínají její původ. Příjemně ji překvapí Paulovo povýšení a nepříjemně ji překvapí, když ho Paul odmítne a přidá se k povstalcům, k Lopatám a Krumpáčům. Dopadne to divně. 

 

 

Skutečné řešení? Asi nepodmíněný finanční příjem, který lidem bez práce zaručí, že nezemřou hlady, a hledání zábavy. Čím vyplníme dlouhé dny a roky bez jakýchkoliv povinností? Ubavíme se k smrti? Musíme začít hledat odpovědi, věk AI klepe na dveře. 

Soubory ke stažení

Pohled byl zobrazen 742x od 27 January 2017 do 13 August 2024