Read and have fun!

Setkání zaměřené na rozvíjení čtenářské gramotnosti v cizích jazycích se uskutečnilo 24. 4. 2019 v Hranicích, Struhlovsku. V úvodu setkání byly představeny cíle projektu a bylo zdůrazněno, že projekt se zaměřuje na rozvoj čtenářské, matematické a digitální gramotnosti ve výuce.

Vlastní setkání k cizím jazykům se zabývalo pojmem čtení s porozuměním a s tím souvisejícími aktivitami. Nejprve si účastníci vymezili, co přesně čtení s porozuměním vlastně je, a shodli se na tom, že čtení a čtenářská gramotnost patří mezi nezbytné předpoklady k rozvoji klíčových kompetencí, zejména kompetence k učení, stejně jako k rozvoji některých složitějších čtenářských dovedností, které vyžadují již rozvinuté abstraktní myšlení. V další části se probíraly různé techniky (např. rychlé určení hlavní myšlenky textu, vyhledání určité informace).

Učitelé pracovali se zjednodušenou literaturou, v rolích žáků si vyzkoušeli, jak taková hodina může proběhnout. Pod vedení paní lektorky Boženy Hojgrové (z nakladatelství Oxford University Press) společně probírali výhody použití zjednodušené literatury a také to, jak vybrat tu správnou četbu právě pro své žáky.

Další aktivity v rámci tohoto setkání vedla paní lektorka Jitka Kolářová (AMATE – Asociace metodiků), zaměření bylo rovněž na posílení rozvoje čtenářských dovedností, využívání a adaptování vhodných materiálů. Kromě učebnic, které pracují s jazykem komplexně, se hodí využití časopisů a zjednodušené četby.

Seminář byl určen vyučujícím na druhém stupni ZŠ, ale principy práce s četbou lze zjednodušit a použít i na 1. stupni ZŠ. Všichni účastníci byli aktivně zapojeni do aktivit a vyzkoušeli si je nejen jako učitelé, ale i jako žáci.

Zájemcům o rozvoj čtenářské gramotnosti v cizích jazycích doporučujeme článek:

https://clanky.rvp.cz/clanek/s/J/21860/ROZVIJIME-CTENARSKE-DOVEDNOSTI.html/

 

Autor článku: Jitka Tůmová

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Pohled byl zobrazen 423x od 20 květen 2019 do 19 duben 2024