Luděk Heinz: Kdo je připraven, není zaskočen

od Petra Řezáčová

Nový školní rok sebou přináší v souvislosti s epidemií koronaviru řadu otázek. Odpovědi postupně přináší informace z MŠMT týkající se novely školského zákona související s distančním vzděláváním i články zveřejňované na www.pedagogicke.infowww.ceskaskola.cz nebo www.rvp.cz.

U všech výše zmiňovaných zdrojů převládá shoda nad nutností udržet rovný přístup všech dětí a žáků ke kvalitnímu vzdělávání, a to bez ohledu na to, zda bude převládat prezenční, distanční nebo hybridní výuka. Je jednoznačné, že největší díl odpovědnosti bude ležet na samotných ředitelích škol. 

Na základě našich zkušeností a ve spolupráci s IT společnostmi působícími v oblasti vzdělávání jsme v týmu ITveSkole.cz, o.p.s. a Boxed, s.r.o. vytvořili katalogy řešení, balíčků a aktivit, které přináší odpovědi ve 4 hlavních bodech:

1.       Notebooky všechny pedagogy, kteří nemají pro práci vlastní „aktuální“ notebook s potřebným vybavením.

2.       Pro každých 100 žáků (4 třídy) poskytnout mobilní učebnu včetně odpovídající konektivity s možností jednotlivá zařízení půjčovat žákům domů, když je to potřeba.

3.       Pro každou školu jednotné prostředí vhodné i pro distanční výuku a pomoci, aby všichni pedagogové uměli v tomto prostředí pracovat, aby byla nastavena pravidla pro jednotlivé třídy a s těmi byli seznámeni žáci i jejich rodiče.

4.       Zpřístupnit všem pedagogům i žákům školy on-line dostupný profesionálně i komunitně tvořený výukový obsah v rozsahu dle RVP. 

Vyřešení těchto bodů 1-4 má pro každou školu význam, jak z pohledu kvalitní výuky, tak z pohledu udržení její dostupnosti pro všechny žáky. 

Zdroje pro naplnění bodů 1-4 jsou pro všechny školy dostupné, a to jak u jednotlivých IT společností, se kterými spolupracujeme, tak v nově vyhlášeném programu MŠMT na podporu distančního vzdělávání a jsou rovněž k dispozici v rámci „šablonových“ projektů. Pro školy, které potřebují některý z bodů 1–4 řešit neprodleně, umíme pomoci zajistit splatnost faktur do doby, než prostředky z MŠMT přijdou.

Vidíte potřebu realizace některého z bodů 1–4 ve škole, kde působíte nebo Vás napadá bod 5?

Neváhejte se obrátit na náš tým Boxed, s.r.o. a ITveSkole.cz, o.p.s. 

Zdravé tělo a mysl a dostatek energie přeje 

Ing. Luděk Heinz

Lheinz@itveskole.cz

Pohled byl zobrazen 439x od 18 srpen 2020 do 28 březen 2024