TZ: Mateřské školy konečně dosáhnou na evropské peníze. Většina ale zatím neví, jak na to

od MŠMT: konference, semináře, informace

 

Praha, 5. září 2016

Mateřské školy včetně pražských mají možnost získat dotace z Evropské Unie. Je to v souvislosti s výzvou z Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání (OP VVV) s názvem „Podpora škol formou projektů zjednodušeného vykazování – Šablony pro MŠ a ZŠ I“, kterou vyhlásilo MŠMT. Většina ředitelů a ředitelek se ale obává, že to sami nezvládnou a také nevědí, na co peníze nejlépe použít. Nezisková organizace EDUkační LABoratoř proto poskytuje mateřským školám pomoc a připravila pro ně balíček služeb projektové podpory. Ve spolupráci se společností EDULOGY pak připravila Vzdělávací box Školka hrou. Jeho součástí jsou metodické příručky Školka hrou, přístup k interaktivním materiálům na vzdělávacím portálu eKabinet.cz, školení pro učitele a zábavné prvky pro děti.

Tisková zpráva

V rámci komplexního řešení je připraven balíček služeb projektové podpory, který mateřským školám pomůže získat dotaci ze šablon ve výši minimálně 200 000 korun. Obsahuje mimo jiné nastavení aplikace pro bezproblémové vyplnění žádosti o dotaci, odborné poradenství při přípravě projektu a podání projektové žádosti na MŠMT.

Za získané evropské finance si pak mohou mateřské školy mimo jiné pořídit didaktickou pomůcku pro inovaci výchovně-vzdělávací činnosti v mateřské škole - Vzdělávací box Školka hrou. Nejvhodněji lze využít prostředky získané kombinací šablon pro mateřské školyI/2.3 Vzdělávání pedagogických pracovníků MŠ – DVPP v rozsahu 16 hodin, I/2.6 Sdílení zkušeností pedagogů z různých škol prostřednictvím vzájemných návštěv a I/3.3 Odborně zaměřená tematická setkávání a spolupráce s rodiči dětí v MŠ.

Vzdělávací box Školka hrou obsahuje odborné metodické příručky Školka hrou JARO, LÉTO, PODZIM, ZIMA pro didaktickou praxi v mateřských školách. V publikacích je množství odkazů na inovativní edukační aktivity zaměřené na rozvoj poznání s důrazem na propojení všech vzdělávacích oblastí dle RVP PV a také s rovnoměrným rozložením vzdělávací nabídky do celého dne včetně odpoledních činností s náměty pro individualizaci a inkluzi. Dále v něm naleznete licenci k digitálnímu obsahu pro mateřské školy, který zahrnuje téměř 4700 digitálních edukačních materiálů interaktivních titulů Krok za krokem, Hravá slovíčka, Příprava na školu a Angličtina Nicole and Tommy na vzdělávacím portálu eKabinet.cz. Součástí nabídky je také školení akreditované v systému Dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků (DVPP) s názvem „Inovace edukačního procesu v předškolním vzdělávání“, které vedou certifikovaní lektoři v Metodických centrech pro předškolní vzdělávání. A pro děti nechybí ani dárky v hravém stylu Školka hrou, které potěší a dají se využít i v rámci výchovně-vzdělávací činnosti, jako je plakát, samolepky, pexeso a karty pod hrací podložku.

„Velký zájem o metodické příručky Školka hrou a interaktivní materiály na portálu eKabinet.cz z řad učitelů účastnících se našich seminářů nás přiměl k myšlence, připravit pro mateřské školy ucelený balíček. Díky němu mohou vše, co se na seminářích naučí, okamžitě uvést do své praxe,“ konstatovala Miluše Vondráková, vedoucí metodička pro primární a preprimární edukaci, EDUkační LABoratoř. „Vzdělávací box Školka hrou obsahuje vše, co budou mateřské školy na cestě k modernizaci výchovně-vzdělávacího procesu potřebovat. Pokud mají mít inovativní procesy dlouhodobý pozitivní dopad, je nutné, aby nebyly náhodné, aby měly myšlenku, která je spojuje a zároveň náboj, který učitelům dává chuť se profesně rozvíjet,“ uvedl Richard Valenta, ředitel společnosti EDULOGY, která je partnerem projektu a poskytovatelem interaktivních materiálů pro mateřské školy na vzdělávacím portálu eKabinet.cz.

 Více informací o Vzdělávacím boxu Školka hrou najdete na www.eskolkahrou.cz.


 O projektu Školka hrou:

Cílem projektu Školka hrou je dlouhodobá metodická podpora učitelů a ředitelů mateřských škol. Pro didaktickou praxi v MŠ byly vytvořeny odborné příručky Školka hrou s možností využití digitálního edukačního obsahu a interaktivních metod, zpracované v souladu s RVP PV. Součástí projektu je již 16 Metodických center pro předškolní vzdělávání po celé České republice, která organizují metodické dny pro ostatní školy a učitele v regionu. Projekt Školka hrou probíhá pod záštitou MŠMT. Místa a termíny metodických dnů jsou k dispozici na

www.akademie.edulab.cz.

 O neziskové organizaci EDUkační LABoratoř:

EDUkační LABoratoř je nezisková organizace, jejímž posláním je podpora a rozvoj moderních forem výuky. Hlavním cílem je zvýšit popularitu využívání moderních vzdělávacích technologií na školách a ukázat jejich přínos a význam pro modernizaci školství. Více informací naleznete na www.edulabcr.cz.

 O vzdělávacím portálu eKabinet.cz:

eKabinet.cz je vzdělávací portál, který obsahuje více než 50 000 digitálních vzdělávacích materiálů pro mateřské, základní a střední školy. Tvoří je multimediálně zpracovaný obsah ve formě videí, animací, simulací, 3D modelů, fotografií, obrázků, interaktivních cvičení a doplňkové materiály. Vzdělávací materiály jsou k dispozici online, rozdělené podle předmětů a úrovní. Provozovatelem portálu je společnost EDULOGY, která se věnuje tvorbě digitálního vzdělávacího obsahu a e-learningových technologií pro školy, instituce, společnosti a širokou veřejnost. Více informací na www.ekabinet.cz.

 Pro více informací kontaktujte:

Miluše Vondráková, vedoucí metodička pro primární a preprimární edukaci

e-mail: mvondrakova@edulabcr.cz, tel.: 727 945 780

 

Alena Maršálková, koordinátorka pro média

e-mail: amarsalkova@edulabcr.cz, tel.: 730 870 013

Pohled byl zobrazen 978x od 6 září 2016 do 26 duben 2024