KURIKULUM G - Virtuální hospitace - DĚJEPIS

od KURIKULUM G - VIRTUÁLNÍ HOSPITACE

Videozáznam hodiny dějepisu z Gymnázia olympijských nadějí v Českých Budějovicích. Hodinu v maturitním ročníku vedl Mgr. Václav Chochol.

Pohledy na další zveřejněné hodiny.

Virtuální hospitace - DĚJEPIS: Počátky 2. sv. války v Evropě

Datum natáčení: 03/ 02/ 2010

Místo natáčení: Gymnázium olympijských nadějí, České Budějovice

Vyučující: Mgr. Václav Chochol

Ročník: čtvrtý

Web školy: http://goncb.cz

ANOTACE HODINY

Žáci maturitního ročníku v úvodu hodiny popisují události, které významně ovlivnily vypuknutí 2. světové války, a vyhledávají informace v textu smlouvy o neútočení mezi Německem a SSSR, tzv. paktu Ribbentrop-Molotov. V druhé části hodiny jsou pak v rámci výkladu doplněného prezentací seznámeni s událostmi počátku 2. světové války.

VIDEO

Podívejte se na videozáznam hodiny dějepisu.

Součástí příspěvku s videozáznamem je také autoevaluace hodiny, kterou vedl Mgr. Václav Chochol, a evaluace hodiny, kterou vypracovala PhDr. Denisa Labischová, CSc. z Ostravské univerzity v Ostravě.

DISKUZE k hodině

Online diskuze k dějepisu proběhla 11. 3. 2010 za účasti vyučujícího Mgr. Václava Chochola a PhDr. Denisy Labischové, CSc. z Ostravské univerzity v Ostravě.

Dlouhodobá diskuze pokračuje na Metodickém portále i nadále. Své postřehy a názory k hodině můžete sdílet s ostatními návštěvníky této virtuální hospitace. Diskuze je otevřena v různých tématech. Diskutovat můžete mimo jiné o školní podobě státní maturity z dějepisu nebo o způsobech práce s historickou mapou.

Do diskuzí k virtuálním hospitacím mohou přispívat pouze registrovaní uživatelé Metodického portálu. Registrovat se můžete na této stránce.

Těšíme se na vaše příspěvky.

SOUHRN ONLINE DISKUZE

DISKUZE 11.03.10

souhrn z online diskuze k dějepisu

60,4KB | Pátek, 14 květen 2010 | Detaily

Ochutnávka odborné analýzy hodiny

Odbornou analýzu hodiny dějepisu zpracovala PhDr. Denisa Labischová, CSc. z Ostravské univerzity v Ostravě. Její zhodnocení najdete v plném znění v článku s videozáznamem této hodiny. Některé momenty zaznamenané vyučovací hodiny, ke kterým se také můžete vyjádřit v diskuzích, shrnula paní Labischová v následujících odstavcích:

Tématem vyučovací jednotky jsou Počátky 2. světové války. Jedná se o klasickou vyučovací hodinu postavenou především na výkladu učitele (frontální výuka). Jako téma k diskuzi se nabízí zařazení aktivizačních vyučovacích metod v dějepisném vyučování. K dispozici je široká škála možností práce s interaktivní tabulí. Pro grafické zachycení pojmů a vztahů mezi nimi je velmi vhodná metoda mentálního mapování.

Dalším možným tématem diskuze jsou možnosti práce s historickou mapou a vizuálními prameny (fotografiemi, karikaturami). Vyučující je používá spíše pro ilustraci svého výkladu a nevyužívá zcela jejich didaktický potenciál (analýza a interpretace ikonografického materiálu, jejich motivační funkce).

Soubory ke stažení

Prezentace 100203

Počátky 2. světové války

1,9MB | Čtvrtek, 04 březen 2010 | Detaily

Odkazy, literatura

  • Smlouva o neútočení mezi Německem a SSSR z 23. srpna 1939:
    http://www.fronta.cz/dokument/sovetsko-nemecky-pakt-o-neutoceni
  • Doporučená literatura:
    HÁJEK, Miloš. A Summary of Contemporary History II.: 1929-1939. Part Four: The Period of the Preparation for the Second World War (1933-1939). Vyd. 1. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1968. 234 s.

    LIDDELL HART, B. H. Dějiny druhé světové války (History of the Second World War). Brno: Jota, 2000. 776 s. ISBN 80-7217-117-8.

    SHAW, A. Druhá světová válka den po dni. Praha: Columbus, Naše vojsko, 2004. 192 s. ISBN 80-7249-195-4, 80-206-0732-3.

    VAN DYKE, CARL. Zimní válka: sovětská invaze do Finska 1939-1940. Brno: Jota, 2007. 315 s. ISBN 978-80-7217-476-8.

Fotografie z natáčení

Příprava natáčení
Příprava natáčení

Fotografie z natáčení

Hodina začíná
Hodina začíná

Fotografie z natáčení

Mgr. Václav Chochol po natáčení
Mgr. Václav Chochol po natáčení

Další informace

Virtuální hospitace vznikají v projektu Kurikulum G, který realizuje Výzkumný ústav pedagogický v Praze. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Přehled všech dosud zveřejněných vyučovacích hodin z gymnázií najdete >>zde<<.

Pohled byl zobrazen 2693x od 30 květen 2014 do 29 březen 2024