www.infoabsolvent.cz - IDEÁLNÍ POMOCNÍK PŘI VÝBĚRU STUDIA

od Projekt VIP Kariéra II - KP

Informační systém www.infoabsolvent.cz  vyvíjel tým pracovníků Národního ústavu pro vzdělávání v rámci systémového projektu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy „VIP Kariéra“ a „VIP Kariéra II“, který byl realizován s finanční podporou ESF a státního rozpočtu ČR. Systém je i po skončení projektu stále živý a data průběžně aktualizována.

 

Portál je komplexním nástrojem pro kariérové poradenství s veškerými informacemi, které jsou při výběru vzdělávání potřeba. Propojení světů vzdělávání a práce je dobře promyšlené, nechybí poradenský servis. Systém obsahuje podporu jak mladým lidem školního věku, tak dospělým, kteří mají chuť vzdělávat se.

Infoabsolvent.cz tvoří čtyři základní bloky, které jsou provázány tak, aby uživatel získal maximum informací k dané otázce. Do systému je možné vstoupit různými cestami, např. přes konkrétní obory nebo obrázkového průvodce:

 

 

KAM NA ŠKOLU – obory, školy, profese



První blok představuje každoročně aktualizovanou vzdělávací nabídku středních, vyšších odborných a vysokých škol, a to ve všech formách vzdělávání.

Část se středními školami - od gymnázií a konzervatoří až po praktické školy – se skládá z karet oborů vzdělání a karet škol. Na kartě každého oboru je anotace o obsahu vzdělávání, přehled o možnostech pracovního uplatnění a přehled škol, které jej plánují otevřít.

Karty škol jsou jejich vizitkami s kontakty a celým rejstříkem vyučovaných oborů v dané škole. U každého z oborů, které daná škola plánuje otevřít v novém školním roce, jsou uvedeny konkrétní podmínky přijímacího řízení, poměr přihlášených a přijatých do oboru z loňska, výše školného a možnost studia žáků a žákyň se zdravotním postižením. Vyhledávaným údajem je zaměření oboru, které často vyjadřuje samotný název tzv. školního vzdělávacího programu.

Profitest
Žákům a žákyním základních škol, kteří si nejsou jistí sami sebou, může pomoci dvoustupňový test. Výhodou je jeho volná dostupnost, bezplatné využití a možnost samostatného ověření svých postojů, zaměření i předpokladů pro studium. Test je však nutné vnímat pouze orientačně, jeho cílem je přivést testovanou osobu na jiný způsob uvažování o sobě.

Další částí bloku Kam na školu je nabídka vyšších odborných škol v podobné struktuře jako střední školy. Třetí část naplňuje nabídka vysokých škol

ABSOLVENTI ŠKOL A TRH PRÁCE

Školní příprava a trh práce spolu úzce souvisejí, proto jsou v systému tematicky uspořádané současné poznatky ze světa práce, např. o zaměstnanosti i nezaměstnanosti v daném oboru nebo odvětví.

Zajímavým čtením jsou informace o potřebách a kompetenčních požadavcích přímo od zaměstnavatelů, ale i názory samotných absolventů škol, kteří se vyjadřují ke své adaptaci na trhu práce a aplikaci znalostí a dovedností v praxi. Blok obsahuje řadu výstupů z dotazníkových šetření s širokou škálou témat.

BEZ BARIÉR až na trh práce

Celý blok se zabývá problematikou vzdělávání žáků a žákyň, kteří jsou znevýhodněni nějakou nepříznivou životní situací. Je určen nejen odborníkům, ale celé široké veřejnosti.

Zaměřuje se i tématem mladých lidí, kteří předčasně opouští školu a vystavují se riziku ohrožení na trhu práce.

JAK NA TO – rady a doporučení

Informačně poradenský blok provede uživatele celým procesem rozhodování o studiu krok za krokem. Zahrnuje témata, která by měla zajímat každého uchazeče o vzdělávání.

Informuje o průběhu přijímacího řízení, nabízí desatero kroků při výběru studia, ale i postupů co dělat, když nevyjdou původní plány nebo během studia nastanou potíže, např. nezvládání učiva, ztráta motivace ke studiu.  V bloku je k dispozici elektronický formulář pro individuální dotazy. 

Povolání a příprava na ně ve filmových ukázkách
Není možné znát všechna povolání. Krátké filmy ukazují mladým lidem některá z nich, aby si mohli udělat samostatnou představu o jejich náplni. Filmové zkratky o pracovních činnostech i souvisejícím studiu na středních školách je tak může inspirovat při rozhodování o své budoucnosti. Natáčelo se v reálném pracovním prostředí a ve školách, k dané profesi se vyjadřují odborníci z oboru i žáci a žákyně.

Výběr z mnoha povolání, pro která stojí za to se vyučit 

Výběr povolání, která vyžadují maturitní vzdělání 

 

Pohled byl zobrazen 3656x od 30 květen 2014 do 27 duben 2024