Fiktivní firmy - pohled do historie

od Odborné vzdělávání

Cíle a smysl virtuální společnosti. Historie fiktivních fierm v ČR.


Ve skupině Odborného vzdělávání v modulu Digifolio Vám nabízíme další pohledy >>

 

Co je fiktivní firma?

Fiktivní firma je nástrojem pro rozvoj podnikatelských kompetencí a poskytuje absolventům možnost aktivně rozvíjet své obchodní dovednosti a rozvíjet znalosti a dovednosti obchodní praxe. Jedná se o fiktivní společnost, která je ZAKLÁDÁNA a VEDENA jako reálná společnost. Simuluje reálné procesy, produkty a služby.

V českých podmínkách je zakládána především žáky středních odborných škol a občas vyšších odborných škol pod dohledem jejich vyučujícího a ve spolupráci s Centrem fiktivních firem, které výuku ve fiktivní firmě koordinuje. Fiktivní firmy v trochu jiné podobě existují i na několika vysokých školách v ČR. V některých zemích se fiktivních firmy používají i pro vzdělávání dospělých, procházejí jimi nezaměstnaní v rekvalifikaci nebo handicapovaní lidé.

Fiktivní firma odpovídá reálné společnosti svojí formou, strukturou a funkcí, řídí se stejnými právními předpisy, využívá stejné podklady z hospodářské praxe. Fiktivní firmy spolu obchodují navzájem podle běžných obchodních zvyklostí a to nejen v rámci České republiky, ale i s fiktivními firmami v zahraničí. 

Její pracovníci uskutečňují všechny základní podnikové činnosti:

  • nákup, prodej, reklama
  • písemný i telefonický hospodářský styk
  • fakturace a účtování
  • činnosti podnikového sekretariátu

Cílem výuky ve fiktivní firmě je procvičení teoreticky nabytých vědomostí v praxi, poskytnutí možnosti žákům založit si a vést si obchodní společnost nebo živnost, ale také rozvíjení iniciativy, samostatnosti, stejně jako schopnosti týmové práce, přijímání odpovědnosti a tím zlepšování měkkých i odborných dovedností. Důležitá je schopnost prezentace práce a výsledků jak svých, tak celé společnosti.

Práce ve fiktivní firmě integruje jednotlivé odborné ekonomické předměty a poskytuje žákům znalosti a dovednosti, které upotřebí při zakládání vlastní firmy, nebo které jim umožní získat zaměstnání po dokončení jejich vzdělávání.

Ačkoliv nejsou používány reálné peníze, ostatní akce probíhají ve stejné podobě, jako v reálných firmách, jsou zakládány podle stejné legislativy, jsou vydávána živnostenská oprávnění, placeny povinné odvody, zadávány platební příkazy, vystavovány faktury, vedeny účty a vypláceny mzdy. Fiktivní firma používá nástroje marketingu jako je průzkum trhu, reklama, připravuje se na veletrhy, účastní se soutěží a prezentuje se i na akcích své školy.

Fiktivní firma často spolupracuje s reálným podnikatelským subjektem - prezentuje jeho výrobky nebo služby, nese jeho jméno nebo svým jménem sponzora připomíná. Na oplátku dostává propagační předměty, rady a někdy i technickou a materiální pomoc.

Výhody pro reálné firmy plynoucí ze spolupráce s firmou fiktivní:

  • dobře připravená pracovní síla
  • snížené náklady na vyhledávání nových zaměstnanců
  • snížení času nutného na zapracování
  • vyvarování se chybám při umísťování nových pracovníků
  • public relation
  • možnost volně otestovat průzkum trhu pro nové výrobky

Historie fiktivních firem v ČR

Koncept fiktivních firem spatřil světlo světa v 17. století, kdy byl v Německu používán pro zácvik nových pracovníků v místních manufakturách. Pro potřeby vzdělávání začaly být fiktivní firmy používány v německy mluvících zemích od druhé poloviny minulého století.

Do České republiky přišly fiktivní firmy v roce 1992, kdy Mgr. Slanař z Vídně na VŠE přednášel o této vzdělávací metodě. Na základě zájmu, který tato přednáška vzbudila bylo na Katedře didaktiky ekonomických předmětů založeno Centrum fiktivních firem. Jeho prvním vedoucím se stal Doc. Miloslav Rotport.

Na VŠE CEFIF působil až do konce roku 2001, kdy z důvodu odnětí finančních dotací MŠMT přešel CEFIF na Národní ústav odborného vzdělávání, kde sídlí dosud.

Rok 2003 je dalším důležitým datem v historii fiktivních firem u nás. Od tohot roku je CEFIF přidruženým členem EUROPEN.

Pohled byl zobrazen 1229x od 30 květen 2014 do 29 březen 2024