Bambiriáda 2011

od Česká rada dětí a mládeže

Bambiriáda je bezkonkurenčně největší příležitostí pro představení činnosti sdružení dětí a mládeže a středisek volného času u nás. V sedmnácti městech pro téměř čtvrt milionu návštěvníků může více než stovka sdružení, domů dětí a mládeže i obdobných institucí nabídnout to, čím přispívají k radosti dětí a mladých lidí, k jejich osobnímu růstu i smysluplnému využití volného času.

http://www.bambiriada.cz/2011.php 


Podrobnosti o skupině Česká rada dětí a mládeže naleznete na titulní straně skupiny v modulu Digifolio.

 

Logo Bambiriády

Logo Bambiriády 2011

Smysl Bambiriády

Bambiriáda  je bezkonkurenčně největší příležitostí pro představení činnosti sdružení dětí a mládeže a středisek volného času u nás. V sedmnácti městech pro téměř čtvrt milionu návštěvníků může více než stovka sdružení, domů dětí a mládeže i obdobných institucí nabídnout to, čím přispívají k radosti dětí a mladých lidí, k jejich osobnímu růstu i smysluplnému využití volného času.

Fotografie z Bambiriády 

Po uskutečnění dvanácti ročníků jde již o velmi prestižní akci a není třeba zdůrazňovat zapojení nejrůznějších subjektů veřejné správy, zvýšený zájem médií a zaštítění akce celou řadou politiků. Na celostátní úrovni svou podporu Bambiriádě vyjadřuje ministr školství, mládeže a tělovýchovy Josef Dobeš, ministr obrany Alexandr Vondra, náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Vlastmil Picek. Pražskou část primátor hl.m. Prahy Bohuslav Svoboda.

Není prioritou ČRDM expandovat s Bambiriádou do většího počtu měst, ale naopak soustředit úsilí a finanční podporu na prohloubení trvalých důsledků a přínosů Bambiriády. Praktickým důsledkem takového směřování zůstávají pravidla pro zúčastněná města – místní organizátory. Koncept předpokládá jednu Bambiriádu v kraji, při větším počtu obyvatel až dvě, doprovázené místními akcemi v nejširším měřítku. V posledních letech více pracujeme na komunikaci s médii, abychom skutečně předali jejich prostřednictvím naše „poselství“ o tom, co přinášíme jako sdružení dětí a mládeže společnosti. Dále bychom rádi rozšířili spektrum návštěvníků o větší počet mládeže, pro kterou musí být nabídnuty jiné druhy programů. Bambiriádou chce ČRDM pokračovat v kvalitativně vyšší ambici, kterou jsme začali sledovat již v roce 2003: Prostřednictvím celé řady aktivit a výrazné podpory ze strany různých osobností i solidních médií chceme sdělit české veřejnosti dobře slyšitelné poselství o významu dětského světa i jeho proměny pomocí výchovy a citlivého, chápajícího doprovázení dospívajících. Současně chceme zdůraznit význam celkového společenského kontextu, v němž se toto naše snažení odehrává, pro šanci našich dětí dospět ve zralé občany, kteří si vědí rady se svojí svobodou i odpovědností.

Soubory ke stažení

Bambibanner_120x120.zip

Propagační banner Bambiriády 2011

30,6KB | Pátek, 18 březen 2011 | Detaily

bambiriada-2011-TZ-1.pdf

Tisková zpráva - Bambiriáda 2011

114,8KB | Pátek, 18 březen 2011 | Detaily

Pozvánka na Bambiriádu 2011

Zaměření a cíle Bambiriády

Zaměření Bambiriády je vždy centrálně koordinované. Prezentaci každoročního specifického poselství bude sloužit celý seriál akcí, které započnou vždy už koncem předcházejícího roku – a vyvrcholí tentokrát v termínu od 26. do 29. května 2011. Bambiriáda není jednorázová akce, je prostředkem, jak upozornit veřejnost na důležitou roli mimoškolní výchovy, zajišťované dobrovolnými organizacemi dětí a mládeže ve společnosti. Bambiriáda  se stala oficiální akcí Evropského roku dobrovolnictví a proto v letošním roce nese podtitul – „máme se o co podělit“.

Fotografie z Bambiriády 

Globálním cílem je naplnit výše uvedený komplexní smysl celé akce. Tomu jsou podřízeny i následující dílčí cíle. Jsou uvedeny v pořadí významnosti, i když v jednotlivých případech mohou být důrazy jiné:

  1. prezentace sdružení a středisek (domů) volného času:

-      seznámení veřejnosti (zejména rodičů) se širokou nabídkou aktivit sdružení dětí a mládeže

-      zviditelnění sektoru mezi politickými a ekonomickými představiteli

-      představení aktivit zástupcům médií

  1. setkání sdružení (dospělých-vedoucích i dětí), vzájemné poznání a rozvoj spolupráce
  2. navázání kontaktů s ostatními subjekty občanské společnosti
  3. ukázka organizačních a prezentujících možností a schopností, s nimiž sdružení a střediska volného času disponují

Fotografie z Bambiriády 

Druhotným efektem – v některých lokalitách žádoucím (například i v některých částech Prahy) – by mohl být i výraznější příliv dětí do sdružení, která jim mohou poskytnou kvalitní celoroční činnost a hlavně dlouhodobé vztahy s vrstevníky i dětmi a dospělými. Proto bude v letošním roce opět jako dílčí cíl stanovován i nábor dětí. 

Účast na Bambiriádě, určení

Akce se zúčastní vlastní aktivní prezentací sdružení a centra volného času (DDM, SVČ). Svoji činnost při pódiových vystoupeních představí skupiny, soubory, oddíly a kluby. Významně se účastní i Armáda a Policie ČR. Na akci se přitom mohou prezentovat zájemci bez ohledu na to, zda patří k ČRDM.

Akce je určena jak dětem, které mají možnost vyzkoušet si program na vlastní kůži a tak zjistit, co je nejvíce baví a zajímá a následně si vybrat pravidelnou aktivitu pro volný čas, tak rodičům dětí jako inspirace a přehlídka nabídky oddílů, klubů a sdružení. Akce se účastní ze stejných důvodů celé skupiny – školy a oddíly. Zde je kromě toho zajímavá možnost inspirace a navázání kontaktů pro vedoucí, učitele a vychovatele. Vstup na akci je zdarma, navíc návštěvníci získají kartičku opravňující ke slevě nebo volnému vstupu do vybraných muzeí, galerií a dalších kulturních památek.

Fotografie z Bambiriády 

Vrcholná fáze (26.-29. května) je aktivní prezentací nabídky programů i celkového zaměření celoroční činnosti jednotlivých subjektů: aktivita prezentace umožňující návštěvníkům zakusit na „vlastní kůži“, oč běží, je zásadní podmínkou kvality nabídky, paralelně probíhají doprovodné programy (letos budeme pokračovat s charitativně-humanitární akcí do Afghanistánu, návštěvy muzeí a jiných pamětihodností, besedy se zajímavými hosty). 

Pohled byl zobrazen 897x od 30 květen 2014 do 24 duben 2024