Rada starších - kdo jsme

od Rada starších Metodického portálu

Pohled na Radu starších Metodické portálu pro ne-členy Rady starších od členů Rady starších.

O Radě starších

Rada starších je skupina nejaktivnějších uživatelů portálu, kteří se zapojují do dění v komunitě, spolupracují, pomáhají druhým, zajímají se o rozvoj a budoucnost portálu i komunity.

Rada starších je poradním týmem vedení projektu portálu. Vznikla v prosinci 2009. Prvotní základnou členů se tehdy stala skupina uživatelů, kteří od jara 2009 budouvali základy komunity, tvořili prvotní obsah portálu v jeho komunitních modulech. Další členové byli vybráni ve volbách...

Členové Rady starších

Stáňa Andršová
Andrea Baumannová
Jana Blažková
Petra Boháčková
Zdeněk Brom
Iveta Burešová
Hanka Dědková
Michaela Gondeková
Věra Gošová
Bohuslav Hora
Ivana Jelínková
Jana Kneřová
Ludmila Kovaříková
Dagmar Murová
Petr Naske
Jaroslava Pachlová
Jana Petrů
Hana Pilařová
Jitka Rambousková
Lenka Říhová
Zdeněk Sotolář
Jindřich Strejček
Bohunka Trelová
Marcela Zajícová
Jan Zouhar

Pavlína Hublová - manažerka Metodického portálu RVP.cz
Lenka Urbanová - hlavní moderátorka, garantka diskuzí a kapitánka Rady starších

(aktualizováno 30.10.2012)

Soubory ke stažení

Stanovy Rady starsich.pdf

Stanovy Rady starších Metodického portálu

25,7KB | Čtvrtek, 12 květen 2011 | Detaily

7. setkání Rady starších - Poděbrady

31.5. - 1.6.2013 - Poděbrady 

Tentokrát jsme se sešli jen na 24 hodin. A tak jsme páteční podvečer a večer věnovali relaxačním a společenským aktivitám a také prohlídce školy. Zato v sobotu jsme až do odpoledne "pracovali" - probrali jsme novinky na Metodickém portálu, chystané úpravy v digifoliu, prošli jsme si prográmek pro zrakově postižené děti, mluvili jsme o online setkávání na portálu. A pak všechno, co se kdo potřeboval dozvědět pro svou práci.
Nevěřili byste, jak si učitelé dovedou užít pomůcky, které nabízí SZŠ Poděbrady svým žákům... 

koláž

6. setkání Rady starších - Praha

16. - 18.11.2012 - Praha 

Doposud jsme se nikdy nesešli v Praze! Už ano. Měli jsme tu čest pobýt pod střechou Základní školy waldorfské v Praze  - Jinonicích. A bylo to skvělé! Vřelé díky škole a hlavně Janě, že se o nás tak úžasně starala!
Poprvé jsme nešli na procházku a maximum času jsme věnovali "práci". Vlastně ano, procházka byla - prošli jsme se školou a dozvěděli se mnohé o waldorfské pedagogice. Po zbytek času se hodně mluvilo o portálu, o počítačích a tabletech (máme rádi tablety!) ve výuce, o několika zajímavých aplikacích a testovali jsme také co dovedou hlasovátka. 
Nebude trvat dlouho a budeme hlasovat i o místě dalšího setkání... 

5. setkání Rady starších - Stráž

4. - 6.5.2012, Stráž u Tachova 

Poprvé jsme vyrazili na jih. Ve Stráži máme totiž hned dvě radní!
Na zasedání jsme mluvili o novinkách ze zákulisí portálu a o tom, jak zapojit další uživatele. A tak jsme debatovali o tom, jakou roli by v tomto snažení mohla hrát online setkání, jak vybírat témata, jaké hosty zvát, jak to celé organizovat. Podobně jsme probírali i Inspiromat a jeho záměry, kroky, pokroky. Velmi plodné to bylo, máte se věru nač těšit! 
Navštívili jsme pochopitelně také školu ve Stráži. Takové exkurze vyhledáváme, je vždycky užitečné podívat se, "jak to dělají jinde", co používají, jak fungují. Prošli jsme školu tradičně úplně celou a v hlavách nám to jelo.
Byli jsme na procházce malebným městečkem a jarním krajem, poseděli u ohně i u velikého skoro kulatého stolu, ale hlavně rozprávěli, sdíleli a předávali všechno, co jen šlo.
My totiž vždycky při setkání Rady starších ožijeme!

4. setkání Rady starších - Myšlín

14. - 16.10.2011, Hotel Myšlín, Mnichovice

Tentokrát jsme se sešli pro změnu poblíž Prahy, v klidném a příjemném hotelu Myšlín v Mnichovicích.
Nutno říci, že tentokrát byla náplň setkání dílem smutná a dílem bojovná, protože jsme si poslechli historii všech marných pokusů vedení Metodického portálu o záchranu, o naději na udržení, nebo dokonce rozvoj. Nálada byla lehce ponurá, přestože prezentované statistiky a výsledky průzkumu hovořily o tom, že návštěvnost Metodického portálu stoupá a respekt u učitelské veřejnosti také. My, kteří věříme, že spolupráce mezi učiteli a výměna zkušeností je možná a potřebná, jsme ale přesto plni naděje.
Proběhly mnohahodinové debaty o tom, co je nového v našich školách a co jsme zkoušeli ve výuce. Vždycky jsou tyhle rozhovory výborné, ale dokonce stále lepší - čím dál lépe se známe a vždy přijede někdo nový!
A zpívalo se. A iPady byly!
Příště pojedeme někam na jih... 

3. setkání Rady starších - Valašsko

 15. - 17. dubna 2011, chata Nivka, Vsetín

Cestovali jsme za moderátorem Jendou Zouharem. Bydleli jsme na kopci nad Vsetínem, na samotě. Měli jsme klid na práci, louku před chatou a les za chatou.
Mluvilo se o "učících se" komunitách a hlavně o té naší - jak ji rozšiřovat a zároveň jak naplňovat potřeby členů. Plány máme! Nahlédli jsme do práce CERMATu nad plánovanou maturitní zkouškou z informatiky. Měli jsme příjemné posezení nad odbornou literaturou o učení (se), osobním rozvoji, komunikaci a jiných zajímavých tématech. Kromě toho jsme takřka neustále probírali "takové ty učitelské věci". Na procházce jsme lovili výhledy do valašských údolí a kešky. A zpívalo se (pochopitelně!). 
Děkujeme Jendovi za báječný víkend a paní Aničce za skvělé vaření! 
 

Vrcholové foto Rady starších, Drastihlava

2. setkání Rady starších - Harrachov

 19. - 21. listopadu 2011, Harrachov, chata Zákoutí

Tentokrát jsme jeli za moderátorkou Janou Kneřovou do Harrachova. Bydleli jsme v horské chatě a nejen že jsme tam byli sami, ale měli jsme k dispozici piáno a pár dalších nástrojů, dokonce i zpěvníky (žluté, zelené...). 
Ale úplně nejdřív jsme byli v základní škole ve Smržovce! Strávili jsme tam skoro celé páteční odpoledne a zážitek to byl mocný.
Probrali jsme novinky na portále, plány projektu, poradili se, jak budeme dále konat, schválili jsme stanovy Rady starších i systém voleb. Také druhé setkání hučelo učitelsky - co nového v našich školách, zážitky, zkušenosti, nápady. 
Zažili jsme první sníh a postavili prvního sněhuláka této zimy! Setkání bylo opět silně "nakopávací"!

1. setkání Rady starších - Svatý Jan pod Skalou

26. - 27. března 2010, Svatý Jan pod Skalou, Svatojánská kolej

Dominik Fellner (garant modulu digifolio) nás pozval do kláštera! Tedy ona je tam teď škola.
Rada starších funguje už pár měsíců, skalní členové už rok! Ale viděli jsme se poprvé, zvláštní pocit souznění. Je jasné, že máme dvě obrovská společná témata - profesi učitele a Metodický portál. O učitelství a učení se mluvilo pořád, spřádali jsme také plány pro portálovou wiki, pro digifolio i pro diskuze. 
Vylezli jsme na skálu nad Svatým Janem (pod Skalou) a domorodcům jsme večer pěkně zazpívali...

Aktuality

  • červen 2013
    Potkali jsme se v Poděbradech! 
  • květen 2013
    Pomáháme s novou titulkou pro Digifolio.
    Máme opět jednu novou radní. Koncem měsíce se chystáme na setkání do Poděbrad.
  • listopad 2012
    Setkání Rady se vskutku konalo v Praze. 
  • říjen 2012
    Jsme po volbách, máme jednu novou radní. Na listopad plánujeme setkání v matičce Praze!
  • květen 2012
    Sešli jsme se va Stráži u Tachova - bylo to tradičně skvělé, spousta vzájemné inspirace, nápadů pro portál a společných zážitků.
  • duben 2012
    Proběhly další volby do Rady starších, máme tři nové členy! Na začátek května chystáme jarní setkání.
  • říjen 2011
    Máme tři nové radní, vzešlé z voleb. A v půlce října se uvidíme na sjezdu Rady starších, budeme přemýšlet, jak a co dál na portálu, učit se moderátorské dovednosti a vyzkoušíme iPady z Poděbrad.
  • září 2011
    probíhají volby nových členů, zároveň chystáme na říjen setkání Rady starších, tentokrát bude ústředním tématem moderování diskuzí a iPady ve vzdělávání
  • srpen 2011
    připravujeme na září volby nových členů a na říjen setkání Rady starších 
  • červenec a srpen 2011
    Naše redakce připravuje Létopis 2011, společnou kroniku léta na portálu, která je složená z vašich příspěvků. Přidávejte směle SEM!
  • květen 2011
    Snažíme se "přetáhnout" na portál učitele z mateřských škol. Testujeme hvězdičky v diskuzi.
  • duben 2011
    Uklidili jsme v sekci Předškolní vzdělávání. Rádi bychom totiž získali pro předškolku účastníky diskuze o standardech PV. Protože i v předškolce platí: víc hlav víc ví!
  • 15. - 17. dubna 2011
    Byli jsme na třetím společném setkání, tentokrát nás pozval moderátor Jenda Zouhar na Valašsko.
  • 3. - 25. února 2011
    Volili jsme nové radní! Do Rady starších přibylo tentokrát šest dalších členů: Věra Gošová, Ivana Jelínková, Ludmila Kovaříková, Jitka Rambousková, Marcela Zajícová, Zdeněk Brom.
informace, profil
Pohled byl zobrazen 1652x od 30 květen 2014 do 25 duben 2024