Konkrétní odkazy pro výuku na ZUŠ

od Základní umělecké vzdělávání

V diskuzním fóru pro základní umělecké vzdělávání se objevují zajímavé odkazy na materiály, které by mohly pomoci učitelům ZUV v jejich práci. Nabízíme zde prostor pro  shromažďování inspirativních zdrojů pro učitele uměleckých předmětů. Přidejte se a pomozte!

Tento pohled vznikl ve spolupráci členů skupiny Základní umělecké vzdělávání. Tato skupina Vám nabízí další zajímavé informace - stačí navštívit úvodní stránku skupiny se seznamem publikovaných pohledů. 

To nejdůležitější

Příklad: ŠVP pilotní ZUŠ Chodov

SVP_ZUSChodov7_2011_finální verze.pdf

642,8KB | Pondělí, 29 srpen 2011 | Detaily

Celkový přehled článků a DUMů pro ZUV

Další diskuzní fóra pro učitele ZUŠ


Na diskusním fóru, které není součástí tohoto Metodického portálu, najdete přímo rozdělení diskusních témat podle jednotlivých oborů vyučovaných na ZUŠ (např.Taneční, Výtvarný, LDO, dále Hudební obor je ještě rozčleněn na jednotlivé skupiny - Hra na bicí, apod., Elektronické zpracování hudby a zvuková tvorba, atd. 


PS: pro začátek, pokud chcete, je možná dobré si přečíst jak je možno vkládat obrázky, jak se registrovat, jak fórum používat (pokud jste nikdy nepřispívali ještě do nějakého diskusního fóra) apod. :

Konkrétní tipy

Všeobecně 
 

Články týkající se poruch učení, předškoláků, JEDNÁNÍ S RODIČI... třeba:




 
Články o autoritě a emoční inteligenci... třeba: 

Otázka autority a postavení hudebního pedagoga v naší rychle se měnící postmoderní společnosti, která se vyznačuje relativizací tradičních hodnot


Kreativní a aktivizační metody, které udrží pozornost dítěte a jsou přirozeně motivační... třeba:



 
CO TŘEBA VYUŽÍT AKTIVIZAČNÍCH METOD PŘI NAUCE? a také KOOPERATIVNÍ METODY! (nebojme se UPRAVIT SI PRO SVÉ POTŘEBY...), např. Soutěž dvojic nebo Soutěž řad 
 
A CO TEPRVE KOMUNITNÍ KRUH - to by byla nauka jak víno (u vhodného ročníku - dle věku dětí) 
 
Metodické články a inspirace... třeba: 



 

Využití metody CLIL na Základních uměleckých školách (Content and Language Integrated Learning), která propojuje výuku hudby a cizího jazyka


Notová písanka – pracovní list pro nejmenší z přípravky, k procvičování psaní not.


 
Stručný „krizový scénář“ v situacích týkajících se rizikového chování žáků ve škole (šikana, záškoláctví, agresivita, podezření na týrání a zneužívání aj.).
 
Inspirativní blogy 
 


Z jiných zdrojů

(nutné zadat do vyhledavače přímo na webu Youtube slovo ZUŠ)
 
San Francisco Symphony for Kids  - web vzdělávající děti pomocí multimedií a interaktivit v klasické hudbě
  
Hudba a počítač - informace o hudebních nástrojích, digitálním záznamu zvuku a jeho dalším zpracování, podrobný glosář odborných pojmů
 
Vyhledávání informací o hudbě členěné na okruhy: epochy, skladby, MIDI - Noty - MP3, výukové materiály, Internet&Multimedia, HW a SW, didaktika...
 
Essentials of Music - stránky se základními informacemi o klasické hudbě tříděné podle období a skladatelů a doplněné zukovými ukázkami, glosář 
 
Nové! Mozart Sonata Facile zde nebo zde - sonátová forma /expozice, provedení, repríza/ - formální a harmonická analýza - video s notovým partem a grafickým znázorněním rozboru.

Nové! Mozart Symfonie g-moll - sonátová forma /expozice, provedení, repríza/ - formální a harmonická analýza - video s grafickým znázorněním rozboru.

...a dovětek

Pokud někdo víte o dalších užitečných webových stránkách pro všechny učitele ZUŠ, doplňte prosím tento přehled třeba pomocí komentářů nebo v diskusním fóru ZUV.

Zpětná vazba

Marek - 19 červen 2011, 9:38
Přivítal jsem vytvoření tohoto "rozcestníku" s interaktivními nápisy témat, na které stačí kliknout a hned "jsem tam"...Jen si musím zvykat na to označení ZUV (základní umělecké vzdělávání). Přivítal bych ještě rychlý odkaz na Příklady již vytvořených ŠVP pilotních (a jiných) škol, aby se člověk inspiroval co časem může naše škola, obor nebo předmět taky využít nebo si pozměnit podle svých potřeb. V diskusi ZUV už toto téma nově přibylo!
Pavlína Hublová - 20 červen 2011, 8:38
Modul Digifolio je také otevřeným prostorem, stačí se stát členem skupiny. Členové skupiny mají možnost nejen vytvářet nové pohledy v rámci skupiny, ale také upravovat již vytvořené. Přeji příjemné tvoření.
Pohled byl zobrazen 3420x od 30 květen 2014 do 19 březen 2024