Pedagogické (a jiné) dovednosti začínajícího učitele - základní informace ke kurzu

od Pedagogické (a jiné) dovednosti začínajícího učitele

Kurz Pedagogické (a jiné) dovednosti začínajícího učitele je určen pro pedagogické pracovníky základních škol, gymnázií, středních odborných škol.
 
Úvodní stranu skupiny pro účastníky (nebo zájemce) zobrazíte zde. Tady se také můžete stát členem skupiny a prohlédnout si další informace.
Podělte se o své nově nabyté zkušenosti z praxe v modulu Blogy. Na ukázku Vám přinášíme nejnovější příspěvky našich dvou kolegů.

Myšlenky pedagogického zajíčka

Všední i nevšední postřehy začínajícího učitele...
Naposledy aktualizováno 25 duben 2024, 1:05
autor: Eugene Zelenko
autor: Eugene Zelenko

Začínající učitelka 2011

Zážitky z přípravy a z prvních dnů v novém povolání
Naposledy aktualizováno 02 srpen 2023, 2:05

Lekce 1 – Učitel jako zaměstnanec

Tato lekce se zabývá pozicí učitele jako zaměstnance. Pro absolventa VŠ je pozice zaměstnance novou zkušeností a je třeba jej připravit na to, že ve škole nebude jenom učit. Účastníkovi poskytne základní vhled do souvislostí zaměstnaneckého poměru, do požadavků zaměstnavatele a učitelské profese vůbec.

Lekce 2 – Učitel v síti vztahů

Lekce připraví začínajícího učitele na další rozměr pedagogické práce, který je třeba si uvědomovat. Složitost školního prostředí spočívá v mnohočetných kontaktech, na kterých je třeba cíleně pracovat. Sociální vazby ve škole fungují v několika úrovních a na pedagogické práci je náročné právě uvědomění si úrovně, na které je právě vedeno jednání.

Lekce 3 – Učitel a sebeřízení

Lekce 3 se zabývá tím, co může začínající učitel nejsnáze ovlivnit – jeho osobností. Téma umožní sebereflexi a identifikaci prostoru pro rozvoj a práci na sobě.

Lekce 4 – Učitel a třída

Toto téma odhaluje aspekty každodenní práce se třídou, která nespočívá pouze v přednesení učiva. Přednášky poskytují pohled na práci učitele ve třídě z různých úhlů. Pracuje se zde situacemi, které pro začínajícího mohou být překvapením (a zdrojem stresu), a jejichž podcenění se nevyplácí.
Pohled byl zobrazen 1448x od 30 květen 2014 do 25 duben 2024