Svět kolem nás

od Eva Lejsková

 Svět kolem nás

 

 

Svět kolem nás

 Cyklus SVĚT KOLEM NÁS je populárně naučný projekt, který žákům základních škol a studentům středních škol a gymnázií přiblíží zajímavé kouty naší planety. V našem programu se soustředíme nejen na zeměpisné, biologické a geologické aspekty dané oblasti, ale i na charakteristiku tamního obyvatelstva, jeho zvyky a běžný život.

Při tvorbě projektu klademe velký důraz na mezipředmětové vztahy, které žákům umožňují lépe pochopit celé okruhy zeměpisných, přírodopisných, chemických a fyzikálních jevů a poznat jejich vzájemné souvislosti.

Toto mezipředmětové propojení má za úkol vytvořit širší pohled žáků na přírodovědné učivo, naučit je myslet v celcích, v nichž dokážou pohotově spojovat a zobecňovat poznatky z různých přírodovědných předmětů.

 Nový Zéland

Rádi bychom Vám představili nový populárně naučný cyklus Svět kolem nás, ve kterém  Vám a žákům Vaší školy postupně představíme nejzajímavější kouty naší planety.  Program je promítán v kině či jiném vhodném kulturním zařízení, a to pomocí nejmodernější audiovizuální techniky. Vhodné spojení výukové roviny s interaktivními a zábavnými  prvky, upevní základní znalosti vašich žáků nejen z oblasti zeměpisu a přírodopisu a zároveň rozšíří jejich všeobecný přehled. Program tvoří fotografie a videomateriál natočený a promítaný ve vysokém rozlišení HD a je doplněn autentickou hudbou a zvuky. Pro dynamický průběh promítání, program naživo moderují dva moderátoři.

Při tvorbě projektu klademe velký důraz na mezipředmětové vztahy, které žákům umožňují lépe pochopit celé okruhy zeměpisných, přírodopisných, chemických a fyzikálních  jevů a poznat jejich vzájemné souvislosti.

Toto mezipředmětové propojení má za úkol vytvořit širší pohled žáků na přírodovědné učivo, naučit je myslet v celcích, v nichž dokážou pohotově spojovat a zobecňovat poznatky z různých přírodovědných předmětů.

Nový Zéland – země dlouhého bílého oblaku.

Hlavní výukové roviny programu tvoří:

  • Sopečná a geotermální činnost na Novém Zélandu - vysvětlení pojmu sopka pomocí schémat a nákresů, návštěva geotermálních oblastí, využití geotermální energie dnes i v minulosti, návštěva kráteru aktivní sopky …
  • Ledovce a činnost ledovců – vysvětlení pojmu ledovec pomocí schémat a nákresů, popis jednotlivých částí, návštěva ledovcového terminálu, působení ledovců na tvorbu  krajiny
  • Endemické druhy rostlin a živočichů – rozpad prakontinentu Pangea, nelétavé druhy ptáků, stromové kapradiny
  • Zemětřesení  - původ a vznik zemětřesení, záběry z města Christchurch vážně poničeného nedávnou vlnou několika zemětřesení
  • Původní maorská kultura – osídlení ostrovů, vliv Maorů na kolonizaci Nového Zélandu, ukázka tradičních tanců, bojový tanec haka
  •  Národní parky – turismus na Novém Zélandu

Program je vhodný pro studenty gymnázií a středních škol a žáky druhého stupně základních škol (většina škol na projekci přibírá i žáky pátých ročníků), přičemž projekce pro gymnázia a střední školy obsahuje širší didaktickou rovinu.

Podrobnější popis programu

Pohled byl zobrazen 1205x od 30 květen 2014 do 27 duben 2024