VZDĚLÁVACÍ PROGRAMY

od DOX - Centrum současného umění

Ve spolupráci s Národním ústavem pro vzdělávání a garantem oblasti Umění a kultura byl pro potřeby pedagogů vytvořen samostatný pohled v modulu Digifolio, které soustřeďuje informace o činnosti a aktivitách centra DOX zaměřených na další vzdělávání a aktivitu žáků všech typů škol.

INFORMACE

Centrum současného umění DOX je dynamická kulturní platforma, která se nachází ve zrekon- struované továrně v pražských Holešovicích.    

Projekt vznikl jako soukromá iniciativa založená na přesvědčení, že Praha patří na mapu současného umění a podobné alternativní centrum jí chybí. Během tří let své existence představil DOX více než osmdesát výstavních projektů a více než tři sta doprovodných a vzdělávacích programů. Dnes patří mezi nejprogresivnější umělecké instituce v České republice.

Centrum DOX je prostředí, které umožňuje střetávání, rozvíjení a inspiraci prostřednictvím rozdílných pohledů. Cílem není „pouze“ prezentace výstav a uměleckých děl, ale vytvoření dynamického fóra pro společenskou interakci.

Centrum DOX podporuje prezentaci českých umělců v mezinárodním kontextu a poskytuje platformu pro dialog mezi místní a mezinárodní uměleckou scénou.

Rozvíjí výměnu a přesahy mezi různými uměleckými odvětvími  a obory, od malířství a sochařství k fotografii, designu, architektuře, filmu, videu či novým médiím.

Aktuální výstavy

THIS PLACE

24 | 10 | 2014 – 2 | 3 | 2014

Monumentální umělecký projekt představuje práce 12 světových fotografů – Wendy Ewald, Martina Kollara, Josefa Koudelky, Jungjin Lee, Gillese Peresse, Fazala Sheikha, Stephena Shora, Rosalind Solomon, Thomase Strutha, Jeffa Walla, Nicka Waplingtona a autora projektu Frédérica Brennera – a jejich pohled na Izrael, jeho historii, geografii, obyvatele, každodenní život a význam, který tato země má pro zbytek světa.

 

MODY DEMOKRACIE

14 | 11 | 2014 – 16 | 3 | 2015

Masivní sledování a mizející soukromí, úspěchy populistických politiků a návrat autoritářských režimů. Dochází snad v poslední době k ústupu demokracie? Otázka je výzvou k diskuzi o stavu demokracie a jejím dalším směřování. Na výstavě jsou představeny inspirativní i varovné příběhy demokracie prostřednictvím jednotlivých uměleckých děl i souborných prací autorů z pěti světadílů. 

Budoucí výstavy


Přehled všech připravovaných výstav a projektů naleznete zde

Archiv výstav

Přehled všech uskutečněných výstav ke shlédnutí zde

VZDĚLÁVACÍ PROGRAMY

Centrum současného umění DOX připravuje pro školní skupiny všech věkových kategorií (MŠ, ZŠ, SŠ, VOŠ, VŠ) vzdělávací programy
k aktuálním výstavám a dlouhodobým projektům. 

Všechny programy centra DOX navazují na současné pojetí výtvarné výchovy a vycházejí
z obsahu vzdělávání v oblasti umění a kultura, co se týče teoretického základu i praktického uplatnění.

Programy zahrnují interaktivní setkání
s uměleckými díly, výtvarné, dramatické nebo literární aktivity, pracovní listy a umělecké workshopy, které se zaměřují na vlastní tvůrčí činnost žáků.

O programech

Vzdělávací programy centra DOX přinášejí informace o současném umění v kontextu trendů moderní doby (svět internetu, multimédia, elektronická kultura apod.)

Vycházejí především z koncepce vzdělávacího oboru Výtvarná výchova / obor pro základní školy a gymnázia, ale také z dalších oborů oblasti Umění a kultura a souvisejících vzdělávacích oborů zejména humanitního zaměření. Programy dále v některých ohledech navazují na průřezové téma Mediální výchova. Jednotlivé části programů aktivně rozvíjejí příslušné klíčové kompetence.

Všechny vzdělávací programy jsou vyvíjeny tak, aby působily jako celek s vyúsťující pointou,
ke které vede jak výklad lektora, tak praktické aktivity a vlastní tvorba účastníků.

Programy pro školy

STÁLÁ NABÍDKA VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ

ROLE (V) UMĚNÍ

Cyklus vzdělávacích programů chce otevřít potenciál současného umění v jeho rozmanitých podobách. Pro tvorbu nabídky byly zvoleny dvě metody. První, inspirovaná psychologií a světem deskových/počítačových her, představuje formát rolové hry, v rámci které je na současné umění nahlíženo nejen z různých úhlů pohledu, ale především jinými způsoby myšlení. Druhou je metoda kritického hraní, která prezentuje pro současnost zásadní témata a myšlenky, které by měly být přirozenou součástí naší každodennosti. Výsledkem je pětice základních programů (které pracují vždy s aktuální výstavou centra DOX a způsobem odpovídajícím věku účastníků), v rámci kterých se žáci a studenti učí čtyřem zásadním rolím objevujícím se v oblasti vizuálního umění:

 

UMĚNÍ V KAPSE

 ROLE „divák“

Co všechno se skrývá pod pojmem současné umění? A kde se nachází hranice mezi uměleckým dílem a zúčastněným divákem? Přesvědčení, že divák je spolutvůrce díla, je důvodem napínavého pátrání po uměleckých i neuměleckých dílech. Během interaktivní prohlídky aktuální výstavy i během výtvarného workshopu jsou účastníci vedeni k aktivnímu sebevyjádření.

 

S KŮŽÍ NA TRH

ROLE „umělec“

Co mají společného Josef Čapek, Václav Havel a čínský umělec Aj Wej-wej? Proč šli tito umělci "s kůží na trh"? Pro rozvoj tzv. zdravé demokratické společnosti byl vždy důležitý kriticky myslící a aktivní člověk. A takového člověka i současné umění spojuje určité porušování pravidel a hranic. Tento program aktivně zkoumá nejen roli umělce v dnešní společnosti, ale i to nejvlastnější - naše tělo. Protože co když nemám po ruce papír, tužku, barvy, foťák, kameru? Jak se mohu vyjádřit? Zbývá mi jen mé tělo, prostor a čas…

 

DJ KURÁTOR

ROLE „kurátor“

„Dý džej“ je osoba, která vybírá a pouští předem připravenou hudbu. Kurátor sbírky je její opatrovník: odborník, který rozhoduje o výběru děl, uměnovědec, autor katalogu. DJ obrazů. Naše současnost a její mediální obraz je potom výsledek práce mnoha takových „kurátorů“. Jakým způsobem dotváří jednotlivé informace jejich konfrontace s jinými? Tento vzdělávací program otevírá vzrušující prostor pro setkání a dialog: obrazů, pohledů, názorů. 

 

POHÁDKA O TOVÁRNĚ 

ROLE „architekt“ (pro MŠ a 1. st. ZŠ)

Pohádka o továrně vypráví příběh zchátralé holešovické továrny, která se proměnila v prostory povznášející ducha i mysl. Děti samotné se v rámci programu stanou staviteli a zachránci, zapojí svoji fantazii a během workshopu poznají, že "staré" nemusí nutně znamenat neužitečné nebo nepoužitelné.

 

PROSTOR K MANIPULACI

ROLE „architekt“ (pro 2. st. ZŠ a SŠ)

Každé místo, každá budova na nás působí. Jak vnímáme budovu, ve které stojíme právě teď? Kdysi stará opuštěná továrna, nyní exkluzivní galerie. Jakými cestami nechává architekt proudit návštěvníky a kudy světlo? A jaký tvar se může časem stát nepostradatelným symbolem města? Vydejme se na zajímavou cestu vybranými skvosty (nejen galerijní) architektury. A budeme-li schopni kriticky zhodnotit různé detaily této budovy, dostaneme prostor k tvorbě vlastní vize - prostor k manipulaci.

 

BOURÁNÍ SPOLEČENSKÝCH STEREOTYPŮ

Vzdělávací program pro školy k výstavě MODY DEMOKRACIE

Co je to demokracie? Stará se ona o nás, nebo se spíše musíme starat my o ni? Vzdělávací program vám umožní vytvořit si mentální mapu demokracie a zpřesňovat ji prostřednictvím diskuse a konfrontací s uměleckými projekty z celého světa. Demokracie podle našeho názoru není statický systém, ale naopak dynamická struktura, kterou by měl rozvíjet každý jednotlivec.

 

Balíček 3+1 zdarma

Vzdělávací programy pracují vždy s tím nejaktuálnějším v centru DOX a způsobem odpovídajícím věku účastníků. Vzdělávací programy z nabídky ROLE (V) UMĚNÍ fungují sice samostatně, ale pro komplexní zkušenost doporučujeme absolvování všech čtyř. Využijte se svou skupinou akci 3+1 zdarma; 4. program z nabídky Role (v) umění během 2 let neplatíte. Vás navíc odměníme mnohostránkovým překvapením z produkce centra DOX. 

Programy pro rodiny

VÝTVARNÉ DÍLNY NA OBJEDNÁVKU

Centrum DOX nabízí vzdělávací programy také rodinám s dětmi. Všechny programy jsou přizpůsobeny potřebám konkrétní rodiny, které se po celou dobu věnuje lektor.

 

GALERIE HROU

Desková hra s brašnou, ve které najdete různé tvůrčí materiály, provádí interaktivním způsobem expozicemi, umožňuje diskutovat nad vystavenými uměleckými díly, architekturou i designem, tvořit, hrát si a pořádně si návštěvu centra DOX užít. 

Ukázky pracovních listů

1_this_place_čj.pdf

4,9MB | Čtvrtek, 04 prosinec 2014 | Detaily

2_this_place_čj.pdf

6,6MB | Čtvrtek, 04 prosinec 2014 | Detaily

3_this_place_čj.pdf

8,8MB | Čtvrtek, 04 prosinec 2014 | Detaily

4_mody_demokracie.pdf

3,9MB | Čtvrtek, 04 prosinec 2014 | Detaily

Informace a objednávky

KONTAKTNÍ OSOBA

Jiří Raiterman
E: skoly@dox.cz
T: 295 568 104   
www.dox.cz

 

 

Programy pro pedagogy

PEDAGOGICKÉ WORKSHOPY

Metodickou podporu realizujeme formou workshopu, který nabízí pedagogům různé pohledy na aktuální společenská témata prezentovaná výstavami centra DOX. Řídíme se heslem: Ochutnat odjinud + zažít na vlastní kůži.

 

Mapování společenských stereotypů IV.

pátek  6 | 2 | 2015 –  10-15h

Workshop je doprovodným programem k výstavě Mody Demokracie

Byli u nás

Čestmír Suška: Outside / Inside

"Výstava Čestmíra Sušky a související vzdělávací program pro školy je příležitostí k obohacení výuky výtvarné výchovy a navázání komunikace se současným uměním.

Soch se můžeme dotýkat, můžeme reagovat na podněty, které nám poskytuje jejich materiál a tvar. Zjistíme, že i s materiálem, jakým je kov, lze i při monumentálních rozměrech objektů pracovat s jemností. Nepotřebné kovové předměty jsou inspirující již samy osobě, jejich materiál lze prořezávat a svařovat, můžeme je zcela proměnit a přesto využít jejich materiál beze zbytku.
S Objemnými kovovými objekty můžeme vstoupit do dialogu – odhalovat vnější a vnitřní prostory, vnímat pozitiv a negativ, uvědomovat si možnosti materiálu a zároveň jeho omezení, zkoumat objekt v interiéru/exteriéru galerie, uvažovat o objektech ve vztahu k veřejnému prostoru i životnímu prostředí."

Markéta Pastorová, Národní ústav pro vzdělávání, studenti Pedagogického modulu VŠUP, AVU

Kontakty

Centrum současného umění DOX

Poupětova 1, Praha 7
Zobrazení na mapě 

Otevírací doba

Po: 10.00 – 18.00 h
Út: zavřeno
St a Pá: 11.00 – 19.00 h
Čt: od 1. 8. 2013 11.00 - 21.00h (kavárna do 22.00h)
So a Ne: 10.00 – 18.00 h

Tel.: +420 295 568 111
Fax: +420 295 568 168
E-mail: info@dox.cz

www.dox.cz

DOX
Pohled byl zobrazen 2170x od 30 květen 2014 do 16 duben 2024