Pozvánka na konferenci o čtenářské gramotnosti

od Čtenářská gramotnost a projektové vyučování

Během konference se každý z vás bude moci zúčastnit dvou inspirativních workshopů, které povedou zkušení učitelé z praxe a skuteční odborníci na svou oblast. Kromě skvělého zážitku si odnesete řadu tipů do výuky, včetně pracovních listů, a seznámíte se s nejnovějšími trendy rozvoje čtenářské gramotnosti. V neposlední řadě se setkáte s kolegy z jiných škol, se kterými se budete moci podělit o cenné zkušenosti.

Konference o čtenářské gramotnosti

Během konference se každý z vás bude moci zdarma zúčastnit dvou inspirativních workshopů, které povedou zkušení učitelé z praxe a skuteční odborníci na svou oblast. Kromě skvělého zážitku si odnesete řadu tipů do výuky, včetně pracovních listů, a seznámíte se s nejnovějšími trendy rozvoje čtenářské gramotnosti. V neposlední řadě se setkáte s kolegy z jiných škol, se kterými se budete moci podělit o cenné zkušenosti.     

Kapacita konference

V současné době máme již kapacitu konference naplněnou (včetně dostatečného počtu náhradníků). Přihlášení už není možné!

!!!PŘIHLÁŠKA NA KONFERENCI!!!

Prihlaska_na_konferenci_CG.doc

271,5KB | Středa, 13 červen 2012 | Detaily

Konference je součástí projektu Čtenářská gramotnost a projektové vyučování.

Můžete se těšit na tyto workshopy:

Čteme a hrajeme si v hodinách českého jazyka a literatury

Workshop povede Jarmila Sulovská

Tento workshop nabídne učitelům několik praktických tipů, které jim pomohou učinit hodiny českého jazyka a literatury zábavnější, hravější a smysluplnější. Účastníci se dozvědí několik tipů, jak žáky vhodně motivovat k četbě a zaujmout je pro práci s textem. Netradičními aktivitami a formou hry si ukážeme, co vše je možno nalézt v próze i v poezii. Účastníci si prakticky vyzkoušejí vybrané aktivity.

Jak ve školách pracovat s naučnými texty

Workshop povede Zdeněk Brom

Cílem této dílny je ukázat učitelům možnosti efektivní práce s naučnými texty v knihách, časopisech, učebnicích a na internetu. Dílna ukáže metodický postup práce s naučným textem od I. stupně do 9. třídy. Učitelé se mohou těšit na praktické ukázky, dozvědí se, jak motivovat žáky ke čtení naučných textů, jak si tyto texty vybírat a jak s nimi dále smysluplně pracovat v hodinách. Učitelé obdrží k jednotlivým tématům pracovní listy. 

 

Dramatická výchova jako možná cesta ke čtenářství

Workshop povede František Oplatek

V této dílně se učitelé praktickou formou seznámí s využitím dramatické výchovy při výuce některých čtenářských strategií. Poznají také možnosti, které dramatická výchova může při práci s textem poskytnout, a zjistí, jak využít metody a techniky dramatické výchovy (nejen) v hodinách literatury.

 

  Ochutnávka čtenářských strategií

Workshop povede Ludmila Kovaříková

Účastníci workshopu se seznámí se základními pojmy a postupy při výuce čtenářských strategií. Vyzkouší si metody, které rozvíjejí jednotlivé čtenářské dovednosti, a budou moci diskutovat o možnostech jejich zavádění do vyučování.

 

 

 

Čtenářská dílna

Workshop povede Radomíra Hubálková

Účastníci projdou krok za krokem čtenářskou dílnou. Seznámí se se základními postupy pro vedení čtenářské dílny a získají náměty na činnosti, které se osvědčily ve výuce od 5. třídy ZŠ. Pokud je to možné, vezměte si s sebou knihu, kterou budete v rámci této dílny číst.

 

 

Práce s jednou knihou: Malý princ
černá

Workshop povede Naďa Černá

Cílem této dílny je ukázat učitelům, jak mohou v hodinách smysluplně a kreativně pracovat s textem knihy Malý princ od Antoina de Saint-Exupéryho. Připomeneme si, s kolika typy lidských povah autor pracuje a jak mistrně zdůrazňuje cenu a význam přátelství. Postupovat budeme metodami kritického myšlení a vyzkoušíme si i možnosti dramatických postupů při práci s textem.

 

Kromě toho bychom chtěli nabídnout ještě další dílnu, o jejíž náplni byste rozhodli spolu s námi i vy. Proto bychom vás chtěli poprosit, abyste do přihlášky napsali i tip na jednu dílnu, kterou byste na workshopu uvítali.

Co musíte udělat, pokud se chcete konference zúčastnit?

Vyplňte přiloženou přihlášku a odešlete ji buď na emailovou adresu whitcroft.ladislava@abeceda-os.cz, nebo poštou na adresu Abeceda, občanské sdružení, Svatoslavova 611/3, 140 00 Praha 4 – Nusle.  Přihlášku prosím pošlete co nejdříve, protože kapacita míst je omezená. Každý z účastníků se bude moci zúčastnit dvou workshopů.

Účast na konferenci, stejně jako občerstvení a oběd, je zcela zdarma. Účastníci si hradí pouze dopravu.

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Rádi bychom vás pozvali na konferenci, která bude věnována možnostem rozvoje čtenářské gramotnosti na základních školách.

Pro koho je konference určená?

Pro učitele I. a II. stupně z mimopražských základních škol

Kdy se konference bude konat?

Datum: 31. 8. 2012

Čas: od 9:30 do 16:30

Kde se konference bude konat?

Na ZŠ Táborská (http://www.zstaborska.cz/)

Adresa: Táborská 45, Praha 4

Kdo konferenci pořádá?

Proč byste se měli konference zúčastnit?

Dozvíte se, čeho jsme dosáhli v rámci našeho projektu Čtenářská gramotnost a projektové vyučování (http://www.ctenarska-gramotnost.cz).

Účastníci obdrží osvědčení o absolvování akce DVPP „ŠVP a čtenářská gramotnost“ akreditované MŠMT.

Představíme Vám naše elektronické učebnice čtenářské gramotnosti pro učitele a žáky ZŠ. Obě učebnice budou posléze zdarma zaslány všem účastníkům školení. Kromě toho si odnesete netradičně pojatou brožuru našeho projektu a čeká na Vás i jedno překvapení.

  Budete se moci setkat s kolegy z ostatních škol, vyměnit si zajímavé tipy a nad kávou podiskutovat o všem, co Vás v souvislosti se čtenářskou gramotností zajímá. 

Především ale na Vás čekají inspirativní workshopy, během nichž si vyzkoušíte různé způsoby rozvoje čtenářské gramotnosti a odnesete si spoustu tipů do výuky.

!!!PŘIHLÁŠKA NA KONFERENCI!!!

Prihlaska_na_konferenci_CG.doc

271,5KB | Středa, 13 červen 2012 | Detaily

Na koho se můžete obrátit s dotazem?

Mgr. Ladislava Whitcroft

odborná garantka oblasti Čtenářství a čtenářská gramotnost

whitcroft.ladislava@abeceda-os.cz
+ 420 7777 99 658

Adresy našich webových portálů

Čtenářská gramotnost a projektové vyučování - webový portál pro učitele ZŠ

http://www.ctenarska-gramotnost.cz

Šotkoviny - web pro mladé novináře, spisovatele a čtenáře

http://www.sotkoviny.cz

Abeceda, o. s.

http://www.abeceda-os.cz

 

Pozvánka na konferenci ke stažení

Pozvanka_na_konferenci_CG.doc

133KB | Středa, 13 červen 2012 | Detaily
Pohled byl zobrazen 2260x od 30 květen 2014 do 29 březen 2024