Aktuální nabídka publikací pro učitele odborného vzdělávání

od Odborné vzdělávání

Ve skupině Odborného vzdělávání v modulu Digifolio Vám nabízíme další pohledy >>

Spolupráce podniků se středními školami, vyššími odbornými a vysokými školami

Autor 

PhDr. Jana Vongreyová

Vydal 

Praha : NÚV, 2013. 14 stran.

Anotace

Publikace přináší výsledky dílčí části dotazníkového šetření o vzdělávání zaměstnanců v podnicích (CVTS 4), které Národnímu ústavu pro vzdělávání poskytl Český statistický úřad. Předmětem šetření ČSÚ, které mělo pro členské země EU opakovaně povinný charakter, byly ekonomické subjekty téměř všech odvětví ekonomiky s výjimkou zemědělství, lesnictví a rybářství, veřejné správy a obrany, vzdělávání, zdravotní a sociální péče. Předmětem předkládané zprávy je tzv. národní otázka, sledující míru spolupráce podniků se školami. Pozornost této části šetření je věnována spolupráci škol a podniků při určování obsahu odborného vzdělávání, při zajišťování odborné praxe / odborného výcviku pro žáky a studenty a také účasti odborníků z podniku na školách ve formě pravidelné výuky a  podílu škol na dalším odborném vzdělávání zaměstnanců podniku.

Publikace

pdf
Publikace ke stažení

Závěrečná zkouška podle jednotného zadání ve škole

Autor

Romana Jezberová a kol.

Vydáno


Vydal Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v rámci národního projektu MŠMT Nová závěrečná zkouška 2. Projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a ze státního rozpočtu ČR.
Vydání první, Praha, únor 2013. 32 s.

Anotace

Obdobně jako v předchozích letech, může i letos Vaše škola využít pro přípravu a realizaci závěrečné zkoušky v oborech středního vzdělání s výučním listem jednotné zadání, které je připravováno v rámci projektu Nová závěrečná zkouška 2. Projekt řídí Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ve spolupráci s Národním ústavem pro vzdělávání (NÚV) a přispívá na něj Evropský sociální fond. 

Publikace 

publikace ke stažení publikace ke stažení (962,46 KB)

Uplatnění absolventů škol na trhu práce - 2012

Autoři 

Burdová J., Drahoňovská P., Eliášková I., Chamoutová D., Koucký J., Lepič M., Šťastnová P., Trhlíková J., Úlovcová H., Vojtěch J., Tillner J.

Vydal

Praha: NÚV, 2013. 88 stran. ISBN 978-80-87652-99-2.  

Anotace 

Publikace vychází každoročně v rámci projektu VIP Kariéra II - KP a přináší výsledky výzkumu z oblasti kariérového poradenství a uplatnění absolventů škol na trhu práce, které byly v Národním ústavu pro vzdělávání zpracovány v roce 2012. Kapitoly přibližují informace k jednotlivým fázím kariérové volby, od zjišťování potřeb trhu práce a perspektivy oborů a profesí až po osobní zájmy a schopnosti, které mohou žáka ovlivnit v  jeho kariérovém rozhodování.

Publikace tedy obsahuje přehled rozmanitých informací od oborové struktury žáků přijatých do středních a vyšších odborných škol až po informace o nezaměstnanosti absolventů škol a analýzy kvalifikačních potřeb trhu práce v ČR i v EU. Velký prostor je věnován také otázce volby budoucí vzdělávací a profesní dráhy u žáků základních a středních škol, problematice předčasných odchodů ze vzdělávání z pohledu odborníků a práci kariérových poradců jak na školách, tak na Úřadu práce. Publikace obsahuje také krátký návod, jak hledat potřebné informace v systémuwww.infoabsolvent.cz. Nabízí tedy kompaktní přehled informací, které jsou považovány za důležité pro volbu kariéry, povolání nebo další studijní dráhy.

Publikace 

Publikace ke stažení Publikace ke stažení (3,34 MB)

Vývoj vzdělanostní a oborové struktury žáků a studentů ve středním a vyšším odborném vzdělávání v ČR a v krajích ČR a postavení mladých lidí na trhu práce ve srovnání se stavem v Evropské unii - 2012/13

Autoři 

Vojtěch, Jiří - Chamoutová, Daniela.

Vydal

Praha: NÚV, 2013. 43 stran.

Anotace 

Publikace informuje o vývoji základní struktury středního a vyššího vzdělávání (vývoj počtu a podílů žáků 1. ročníků středního vzdělávání, u víceletých gymnázií v ročnících odpovídajících 1. ročníku SŠ a vývoji počtu a podílů studentů 1. ročníků nástavbového studia a vyššího vzdělávání), a to i v členění dle krajů. Publikace poskytuje rovněž informace o vývoji struktury středního a vyššího vzdělávání podle skupin oborů, vč. grafů a tabulek pro roky 2007 až 2012.

Ve druhé části se zabývá postavením mladých na trhu práce v ČR a EU, a to zejména ve vztahu ke vzdělanosti a nezaměstnanosti mladých lidí. Analyzuje nezaměstnanost mladých v evropských zemích v porovnání s celkovou nezaměstnaností i podle dosaženého vzdělání. V závěru nabízí i pohled na mladé bez zaměstnání, kteří práci nehledají, a na vztah předčasných odchodů ze vzdělávání a nezaměstnanost.

Publikace 

publikace ke stažení publikace ke stažení (1,66 MB)

Realizace odborné praxe

Publikace pro vedení škol a učitele odborných vyučovacích předmětů, pro žáky a pro sociální partnery skupiny oborů 63 Ekonomie a administrativa

Tři samostatné publikace jsou určené: první vedení škol a učitele odborných vyučovacích předmětů, druhá žákům a třetí sociálním partnerům v daných oborech vzdělání. Cílem publikace je metodické a obsahové zpracování vybrané oblasti. Problematika je doplněna i některými názornými přehledy a schématy pro rychlejší orientaci v dílčích oblastech.

Autoři publikací: Ing. Olga Kavánková, PaedDr. Josef Rydlo

Publikace jsou součástí edice Metodický inspiromat.

Realizace odborné praxe

publikace pro vedení škol a učitelel odborných vyučovacích předmětů skupiny oborů 63 Ekonomika a administrativa

ke stažení zde

příloha zde

Realizace odborné praxe

publikace pro žáky skupiny oborů 63 Ekonomika a administrativa

ke stažení zde

příloha zde

Realizace odborné praxe

publikace pro sociální partnery skupiny oborů 63 Ekonomika a administrativa

ke stažení zde

příloha zde

Zdroj: http://www.nuv.cz/pospolu/realizace-odborne-praxe 

Využití kvalifikace absolventů středních škol na trhu práce. Zpráva ze šetření absolventů škol.

Autor

Trhlíková, J.

Vydal

Národní ústav pro vzdělávání, Praha 2013

Anotace 

Studie analyzuje a hodnotí uplatnění kvalifikace absolventů středních škol na trhu práce v ČR v období po nástupu ekonomické krize. Je založena na šetření absolventů středních škol, kteří ukončili studium v r. 2008/09, přičemž dotazováni byli s odstupem 3 let po absolvování. Cílem studie je zmapování aktuální situace v míře využívání kvalifikace získané na středních školách na trhu práce, včetně potřeby jejího doplnění na základě vyjádření a zkušeností absolventů středních škol s uplatněním na trhu práce, a dále i porovnání míry využití kvalifikace a nesouladu z hlediska úrovně vzdělání a oborového zaměření. Míra využití kvalifikace je sledována z hlediska tří aspektů - uplatnění absolventů ve vystudovaném oboru, uplatnění kvalifikace ve vztahu k úrovni vzdělání, které je požadováno na dané pracovní pozici, a zhodnocení jednotlivých kompetencí získaných v průběhu studia na střední škole v prvním zaměstnání. Publikace je rozčleněna do sedmi hlavních kapitol a kromě celkového pohledu na uvedená témata přináší i detailnější analýzy z hlediska kategorií vzdělání a skupin oborů.

Publikace 

pdf F-9.0.74_Vyuziti_kvalifikace_absolventu_strednich_skol_na_trhu_prace.pdf

Předběžná zpráva o nezaměstnanosti čerstvých absolventů škol ke konci dubna 2013

Autoři

Vojtěch, J. - Chamoutová, D.

Vydal

Praha: NÚV, 2013. 12 stran.

Anotace

Předběžná zpráva stručně informuje o situaci absolventů středních a vyšších odborných škol na trhu práce v prvním roce po ukončení studia. Kromě údajů o vývoji počtu nezaměstnaných absolventů škol jsou zde uvedena především srovnání měr nezaměstnanosti čerstvých absolventů v dubnu 2013 oproti stavu v dubnu 2012, a to v členění dle úrovní dosaženého vzdělání a dle vybraných skupin oborů vzdělání.

Publikace 

pdf 
F-.0.77_Predbezna_zprava_o_nezamestnanosti_cerstvych_absolventu_skol_ke_konci_dubna_2013.pdf

Potřeby zaměstnavatelů a připravenost absolventů škol - šetření v sekundárním sektoru - 2013

Autoři 

Mgr. Doležalová G., Ing. Vojtěch J.

Vydal 

Praha : NÚV, 2013. 41 stran.

Anotace 

Publikace byla zpracovaná v rámci projektu VIP Kariéra II - Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy. Přináší výsledky dotazníkového šetření zjišťujícího názory a potřeby zaměstnavatelů působících v sekudárním (průmyslovém) sektoru, tzn. v oblasti zpracovatelského průmyslu, ve stavebnictví, ve výrobě a rozvodu elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu a v oblasti zásobování vodou. Předmětem zkoumání je především oblast požadovaných znalostí, schopností a dovedností pracovníků a nároků vůči nově přijímaným zaměstnancům, přičemž zvláštní důraz je kladen na popsání situace absolventů škol. Pozornost je rovněž věnována potřebným a problematickým profesím, resp. oborům vzdělání, formám spolupráce mezi podniky a školami a v neposlední řadě i představám a očekáváním zaměstnavatelů týkajících se dalšího vývoje odborného vzdělávání a školského systému.

Publikace 

pdf 
F-9.0.79_Potreby_zamestnavatelu_a_pripravenost_absolventu_skol__setreni_v_sekundarnim_sektoru.pdf

Využití kvalifikace absolventů středních škol na trhu práce

Autor

Trhlíková, Jana.

Vydáno

Praha: Národní ústav pro vzdělávání, 2013. 40 stran.

Anotace

Studie analyzuje a hodnotí uplatnění kvalifikace absolventů středních škol na trhu práce v ČR v období po nástupu ekonomické krize. Je založena na šetření absolventů středních škol, kteří ukončili studium v r. 2008/09, přičemž dotazováni byli s odstupem 3 let po absolvování. Cílem studie je zmapování aktuální situace v míře využívání kvalifikace získané na středních školách na trhu práce, včetně potřeby jejího doplnění na základě vyjádření a zkušeností absolventů středních škol s uplatněním na trhu práce, a dále i porovnání míry využití kvalifikace a nesouladu z hlediska úrovně vzdělání a oborového zaměření. Míra využití kvalifikace je sledována z hlediska tří aspektů - uplatnění absolventů ve vystudovaném oboru, uplatnění kvalifikace ve vztahu k úrovni vzdělání, které je požadováno na dané pracovní pozici, a zhodnocení jednotlivých kompetencí získaných v průběhu studia na střední škole v prvním zaměstnání. Publikace je rozčleněna do sedmi hlavních kapitol a kromě celkového pohledu na uvedená témata přináší i detailnější analýzy z hlediska kategorií vzdělání a skupin oborů.

Publikace 

publikace ke stažení publikace ke stažení (1,66 MB)

Kvalifikační potřeby trhu práce

Autor

Lepič, M., Koucký J.

Vydáno

Praha: NÚV, 2012, 80 stran.

Anotace

Publikace obsahuje především analýzy vývoje zaměstnanosti v České republice a pro srovnání také v zemích Evropské unie v období 1995 až 2010. Uváděné změny se týkají hlavně struktur zaměstnanosti - podle odvětví, profesních skupin, podle vzdělanosti a kvalifikační náročnosti. Pro Českou republiku je v publikaci zpracována i  střednědobá (do roku 2020) projekce vývoje odvětvové, profesní a kvalifikační struktury pracovních míst. V poslední kapitole jsou pak shrnuty nejzásadnější trendy a poznatky. Autoři vlastními přístupy a ukazateli doplňují celoevropské výzkumy a projekční modely.

V první části publikace jsou podrobněji představeny také datové zdroje, použité klasifikace, metodologie a vývojové změny hlavních makroekonomických ukazatelů přímo ovlivňujících objem pracovních míst v ekonomice v posledních deseti letech (mezinárodní obchod, přidaná hodnota a produktivita práce).

Publikace vznikla v roce 2012 v rámci projektu VIP Kariéra II - Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy.

Publikace

pdf  F-9.0.72_Kvalifikacni_potreby_trhu_prace.pdf


Předčasné odchody ze vzdělávání na středních školách

Autor

Trhlíková, J.

Vydáno

Praha: NÚV 2012, 40 stran.

Anotace

Publikace, která byla zpracována v rámci projektu VIP Kariéra II - Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy mapuje problematiku předčasných odchodů ze středních škol z pohledu odborníků. Vychází z analýz rozhovorů realizovaných s managementem škol, poradenskými a pedagogickými pracovníky na školách, pracovníky úřadu práce i neziskových organizací, což umožňuje postihnout sledovanou problematiku z různých úhlů pohledu.

V úvodu publikace jsou zmíněny různé teoretické přístupy k problému a srovnání situace v ČR a v EU. Dále se publikace soustřeďuje zejména na vymezení širších rizikových faktorů i viditelných důvodů předčasných odchodů ze středních škol, popisuje mechanismus předčasných odchodů a zaměřuje se na možnosti intervence škol i dalších institucí v různých fázích tohoto negativního procesu a způsoby motivace žáků k dokončení studia na střední škole.

V druhé části publikace jsou uvedeny příklady dobré praxe nejen z oblasti škol, ale i neziskové organizace, které mohou být inspirací při řešení tohoto problému.

Publikace

pdf  F-9.0.73_Predcasne_odchody_ze_vzdelavani_na_strednich_skolach.pdf

Kliknutím na tuto ikonu si můžete publikaci ve formátu PDF buď otevřít nebo uložit. Pokud nemáte Acrobat Reader, lze jej získat zde.     
  
OV, publikace
Pohled byl zobrazen 1241x od 30 květen 2014 do 20 duben 2024