Konference: Vzdělání pro 21. století - komunikace, spolupráce a nové trendy ve výuce

od Bohemian Ventures

PEARSON EDUCATION a BOHEMIAN VENTURES 
si Vás dovolují pozvat
na konferenci pro ředitele ZŠ
 
Vzdělání pro 21. století - komunikace, spolupráce a nové trendy ve výuce
 
Konference se koná 25. 3. 2014 v Praze, 9:00 – 16:20
Clarion Congress Hotel Prague, Freyova 33, Praha 9 
 
Seznamte se s konceptem výuky vzdělávání pro 21. století.
Jaké jsou nové trendy ve výuce?
Jak správně komunikovat s dětmi, rodiči, pedagogy a veřejností?
Spolupráce z různých úhlů. 
 
Přednášet budou Mgr. Ivana Hrubá Eliášová (Eduwork), Zdeněk Slejška (EDUin), Mgr. Martina Grátová (Bohemian Ventures) a další. 

Přednášející a anotace přednášek

Zdeněk Slejška (EDUin)

Výzvy ve vzdělávání

V roce 2013 proběhla kampaň Česko mluví o vzdělávání. Jaké jsou její závěry a doporučení? V čem se laická a odborná veřejnost shoduje a naopak rozchází? Jaké výzvy stojí před českým školstvím? Má Česká republika potenciál na změnu ve vzdělávání a případně kde? Nabídneme odpovědi na položené otázky a na závěr 10 tezí, které vidíme jako klíčové pro budoucnost. 

 

Mgr. Martina Grátová (Bohemian Ventures)

Učitel a žák v 21. Století

Vzdělávání  je pro učitele v současné době rychlého technického pokroku velkou výzvou. Díky dynamickému vývoji v technologiích jsou žáci i učitelé vystaveni neustálé potřebě vzdělávání. Dnešní děti se však učí jiným způsobem, než jak jsme se učili my. Jiný způsob života a časté užití technologií s sebou přináší i jiné myšlenkové postupy a styly učení. Učitel již dávno není pouze odborníkem v daném předmětu a vychovatelem. Dnešní pedagog dokáže zapojit technologie do výuky tak, aby přispěl ke kvalitnímu vzdělávání mládeže a uspokojil tak nejen jejich potřeby, ale i požadavky jejich rodičů. Společně se podíváme na měnící se trendy v oblasti vzdělávání a to zejména ve výuce angličtiny. Velmi rychlým vývojem prochází učební materiály, které jsou připraveny v tištěné i digitální podobě a odpovídají potřebám studentů. Zdá se, že studenti i materiály jsou připraveny, jsou však i učitelé? Představíme si nové formy výuky a použití technologií v hodinách anglického jazyka na konkrétních příkladech. Vydavatelství  Pearson, přichází  s populárními knihami angličtiny a s digitálními řešeními, které jsou uživatelsky nenáročné a je možné je zapojit do výuky okamžitě s velkým úspěchem. Společnost Bohemian Ventures dlouhodobě nabízí učitelům angličtiny nejen podporu při výběru vhodných učebních materiálů, ale i praktické ukázky, metodické semináře a školení.

 

Mgr. Lenka Otřísalová (metodička a lektorka výuky anglického jazyka dětí předškolního věku, lektorka DVPP)

Aktuální situace ve výuce cizích jazyků v zařízeních předškolní výchovy a vzdělávání - možnosti,  trendy a  integrace cizích jazyků do výchovně - vzdělávacího procesu mateřské školy

Výuce cizích jazyků se věnuje mnoho pozornosti na základních a středních školách. Jaká je ale reálná situace v integraci cizích jazyků ve výchovně - vzdělávacím procesu „běžných", nejazykových, mateřských škol? Lze využívat metody CLIL již od raného věku, jaké mají možnosti učitelé a ředitelé? Spolupráce, komunikace, inspirace, zkušenosti, podpora a budoucnost výuky jazyků u dětí raného věku...to vše uslyšíte na přednášce Lenky Otřísalové.

 

Mgr. Ivana Hrubá Eliášová  (metodička vzdělávání Eduwork)

Škola = tým, aneb o možnostech spolupráce s využitím moderních technologií

Školy i školky se v posledních letech vybavují novými pomůckami, jako jsou interaktivní tabule, vizualizéry..., doplňují si softwarové vybavení počítačů, některé pracují i ve videokonferečním prostředí. Technické zázemí se zlepšuje, ale komunikace mezi jednotlivými hráči v týmu Škola se nějak nedaří. Mohou novinky ze světa techniky být ve škole prostředníkem pro společný tah na branku? 

 

Jana Codlová a Michaela Stoilová  (Scio)

Formativní hodnocení a mapy učebního pokroku, projekt MUP v českých školách

MUP (mapy učebního pokroku) je projekt financovaný ESF a vyvíjený společností Scio, jedná se o komplexní nástroj, který umožňuje žákům, učitelům a rodičům sledovat studijní pokroky v šesti předmětových oblastech. Současné trendy v testování dovedností.

 

Blanka Kozáková, Lenka Urbanová, Mgr Pavlína Hublová, Mgr, Petr Naske (Jednota českých informatiků)

Střípky z jednoty školských informatiků - metodický portál RVP, ICT pro školy, Google Education ČR a projekt InGeneration

Jednota školských informatiků (JSI) od roku 2002 sdružuje ICT metodiky, správce sítě a učitele informatiky ze všech typů škol. V bloku partnerů tohoto spolku uslyšíte informace, které by rozhodně v ředitelně k tématu využívání technologií ve vzdělávání neměly chybět. Blanka Kozáková Vám představí pro inspiraci aktivity Krajského zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a informačního centra v oblastech ICT pro školy. Lenka Urbanová Vám představí regionální aktivity Google Education Group ČR aneb jak funguje podpora používání online aplikací a dotykových zařízení ve školách. Pavlína Hublová Vám představí vybrané moduly Metodického portálu RVP.CZ. Úvodní slovo přednese a diskusi v tomto bloku bude moderovat Daniel Janata, místopředseda spolku JSI.

 

Mgr. Pavlína Hublová - vedoucí Referátu Metodického portálu (v rámci bloku JŠI)

Školní ICT plán a prezentace školy na Metodickém portálu RVP.CZ

Představíme si historii vzniku, cíle a funkce modulu Profil Škola 21. Ukážeme si, jak vytvoření profilu školy v tomto modulu může pomoci managementu školy smysluplně naplánovat rozvoj školy v oblasti ICT. V druhé části vystoupení si ukážeme podrobněji modul Digifolio, který umožňuje prezentaci školy a akcí směrem k pedagogické veřejnosti, ale je možné jej využívat také jako bezpečné prostředí pro komunikaci v rámci školy, popř. pozvaných partnerů.

Program konference

9:00 Registrace

9:30 Zahájení konference

9:45 - 10:30 Zdeněk Slejška (EDUin)

Výzvy ve vzdělávání

10:30 - 10:45 Coffee break

10:45 - 11:30 Mgr. Martina Grátová (Bohemian Ventures)

Učitel a žák v 21. století

11:30 - 11:40 Videoblok ze ZŠ (Bohemian Ventures)

Nové výukové trendy v angličtině v praxi

11:40 - 12:30 PhDr. Jana Zapletalová (Národní ústav pro vzdělávání)

Komunikace ve školním prostředí - role školního psychologa a vztah k novým technologiím

12:30 - 13:15 oběd

13:15 - 13:35 Mgr. Ivana Hrubá Eliášová (Eduwork)

Škola = tým, aneb o možnostech spolupráce s využitím moderních technologií

13:35 - 14: 20 Bc. Lenka Otřísalová (lektorka DVPP)

Aktuální situace ve výuce cizích jazyků v zařízeních předškolní výchovy a vzdělávání - možnosti, trendy a integrace cizích jazyků do výchovně-vzdělávacího procesu mateřské školy

14:20 - 14:40 Coffee break

14:40 - 15:10 Jana Codlová a Michaela Stoilová (Scio)

Formativní hodnocení a mapy učebního pokroku, projekt MUP v českých školách

15:10 - 16:00 Mgr. Blanka Kozáková, Lenka Urbanová, Igor Kytka (KVIC, GEG ČR, CZ.NIC)

Střípky od partnerů Jednoty školských informatiků - aktivity KVIC a ICT pro školy,Google Education Group ČR a projekt InGeneration

16:00 - 16:20 Mgr. Pavlína Hublová (RVP.CZ)

Školní ICT plán a prezentace školy na Metodickém portálu RVP.CZ

16:00 Závěrečné slovo a diskuze

Registrujte se do 24. 3. 2014 
na emailu marketing@venturesbooks.com
 
Kontaktní osoba Michaela Růňová, telefon: +420 602 129 852
Materiály ke stažení ke konferenci Vzdělávání pro 21. století – komunikace, spolupráce a nové trendy ve výuce | 25.3.2014
Pohled byl zobrazen 2452x od 30 květen 2014 do 18 duben 2024