Wikisté

Fóra > Co a kam ve wiki?

Co a kam?

Příspěvky: 202
01 prosinec 2009, 5:29

Tak nějak se pořád nemůžu s něčím srovnat. V Kabinetu máme oddíl Hry a aktivity .. kromě toho co tam je si na tomhle umístění dovedu představit popis jednoduchých her, které jdou použít napříč předměty s odkazy na existující materiály, které se k tématu váží (např. popis hry Bingo v různých variantách a obměnách a k tomu odkazy na existující DUMy třeba, které jsou připraveny pro tuhle hru).

Z tohoto důvodu si v Hrách a aktivitách dovedu představit Aktivizující hry v matematice pana Suchoradského (i když bych popis jednotlivýchher nevolila jako přiložený .doc, ale přímo jako stránku wiki). Jenže zrovna tohle Jindra stěhoval do Sborovny, že je to tam vhodněji (nevím kde bylo původní umístění).

Tak s tímhle se teď peru .. co a kam? Co tedy do Her a aktivit? Vkládání hotovýck kartiček a PL mi tam přijde jako suplování DUMů.

Příspěvky: 206
01 prosinec 2009, 6:33

Ahoj Hanko,

díky za komentář. Zrovna si píši s panem Suchoradským. Pozval jsem jej sem. Rád bych, abychom to zde společně vyřešili. Pokud hrám a aktivitám budeme rozumět jako činnostem a ne jako materiálům (viz. naše diskuze o kolizi s DUMy), viděl bych to spíše v té sborovně. Má to blíže k plánování výuky. Podobně v nímám i ty nové příspěvky v kabinetu/obrázcích/tvořivosti.  Kabinet by neměl suplovat DUMy, ale umožnit sdílet věci, které mají blíže k materiálům. Je to myšleno tak, že do kabinetu dávám a chodím si pro pomůcky, kdežto ve sborovně plánuji výuku a sdílím nápady, co, jak, kdy, s čím (řeším odkazem do Kabinetu nebo do DUMů) 

Příspěvky: 206
01 prosinec 2009, 6:53

Vytvořil jsem novou stránku ve sborovně s názvem Aktivity. Prosím, klidně se zapojte do jejích úprav, než tam pustíme lidi.

Příspěvky: 202
01 prosinec 2009, 7:42

Tak .. Sněžítko a Girlandy a podobné taky vidím jako návod  .. podobě jako Míšinu Tvořivou dílnu, která je ve Sborovně.

 Tak já teda zkusím něco spáchat, pokud mě naše HAMAMAM Káťa nesní. (zajímalo by mě, kam to dává .. Otesánek hubenej :) )

Příspěvky: 206
01 prosinec 2009, 10:52

Sněžítko, Girlandu, Sněhuláka a další příspěvky Lucky Sirůčkové, jsou skutečně návody. Podobně i většina dalších příspěvků v té tvořivosti. Míšinu tvořivou dílnu vnímám trochu odlišně. Jsou to ucelené lekce, dílny. Uvažuje v nich i o vzdělávacích cílech. Nic to nemění na tom, že ty návody nejsou obrázky. Kam s nimi? 

 

Příspěvky: 202
02 prosinec 2009, 9:58

Jindro k návodům .. možná bych je zařadila do KNIHOVNY .. stejně jako si jdeme vyndat z police knížku s nápady a návody, mohlo by se WIKI KNIHOVNĚ sahat po virtuální knížce.

??? :)

Příspěvky: 33
01 prosinec 2009, 9:06

Přijal jsem pozvání Jindřicha do této diskuse. Už jsem to měl v úmyslu dávno, ale čekal jsem na pozvání.

 Mnohé z toho co uvádíte se mi také honí dlouho hlavou a asi bude nějaký čas trvat, než se sjednotíme a najdeme ten nejlepší model. Mám také problém s DUMy a již na začátku naší spolupráce jsem psal Stáně, že je neumím oddělit od materiálů zveřejňovaných v kabinetu. Teď, po přečtení dnešního postoje k problému Jindřicha mi trochu svítá, ale stále to musíme hlídat, abychom si zbytečně na portále nekonkurovali. K DUMům mám velmi blízký vztah, byl jsem tak trochu u jejich vzniku a vím s jakým nadšením se rodily a jaká jsou od nich očekávání. Věřím, že se to časem srovná.

V případě HER by možná byla cesta, zveřejnit v DUMech z každé kategorie 1-2 hry a přidat tam odkaz na další, které by byly na wiky. Také si myslím, že by nemělo jít jen o hry v matematice a já to u řady zveřejněných už přímo uvádím. Třeba vámi zmíněné Bingo se tam v mojí sestavě matematických her také objeví. A vůbec by neškodilo vytvořit skupinu her BINGO a její použití v různých předmětech. Proto vítám aktivitu kolegyně Ireny Pekárkové, která připojila k mé sestavě svůj příspěvek (matematické řetízky). Velmi bych přivítal, kdyby se připojili další. Jen nevícm co s tím. Zda nechat její nápad vedle mé sestavy her, nebo ji požádat o možnost úpravy a zařazení do sestavy již mnou upravených a zveřejněných her (samozřejmě s uvedením jejího jména, jako autorky).

 Snad mi poradíte, jak se mám k tomuto problému  postavit!?

   Aktivuzující hry jsem původně načetl do Kabinetu, zdálo se mi, že tam patří. Jindra je ale přesunul do Sborovny, což respektuji a v podstatě s tím nemám žádný problém.

 Ale je fakt, že  jde spíš o návody. Chtěl jsem je původně psát, tak jak mi navrhujete, jako stránku wiki, ale protože jich mám několik desítek, lekl jsem se, že bych tím wiki příliš zahltil. Proto jsem se rozhodl jít cestou příloh k jednotlivým skupinám her na stránce. Ale klidně, pokud si myslíte že bych je měl vystavit jednotlivě a po stránce, tak to  předělám. Je to poměrně jednoduché a technicky snadno proveditelné.

Děkuji za zájem a těším se na další nápady a spolupráci.

Příspěvky: 202
01 prosinec 2009, 9:31

Co se HER týče,  tak bych je pokud je možné užití ve více předmětech, neřadila čistě k jednomu. Na WIKI si předtsvauju, že by byl popis hry či aktivity s případným odkazem na existující materiály v DUMech či jinde.

Kabinet chápu jako shromaždiště obrázků, fotek, map, videí ..
Knihovnu jako sbírku hesel a
Sborovnu tak jak Jindra popsal místo pro přípravu a plánování

Svůj názor na přílohy jsem řekla, nevím jaký je "oficiální" pohled .. osobně si myslím, že pokud něco lze vložit přímo, pak by to tak vloženo být mělo .. pokud jde jen o text a ne nějaký pracovní materiál, který se dá případně vzít, vytisknout a přímo použít. Tady by mě zajímal pohled programátorů, co je vhodnější pro databázi WIKI.

Pokud by to bylo tak jak popisuji, snadno by se stránka paní Pekárkové zařadila do jedné ze čtyř kategorií, které jste nastavil

Příspěvky: 206
01 prosinec 2009, 11:06

Co byste řekli na to, popisovat aktivity, včetně her, tímto způsobem? Je to šablona, kterou je možné využít k editaci aktivit přímo na té stránce, na kterou jsem vám posílal odkaz. Do již hotových stránek s aktivitami je pak možné doplňovat v jakých předmětech jsou využitelné. Doporučoval bych tady také využívat klíčových slov, které usnadní vyhledávání na celém Metodickém portálu.

S těmi přílohami s Hankou naprosto souhlasím.  Oficiální pohled zatím neexistoval. Můžeme za něj klidně považovat ten její

Příspěvky: 12
02 prosinec 2009, 2:38

Dobrý den, tak už i já jsem dostala pozvání scházet se a diskutovat zde s vámi, wikisty. Pročítala jsem si vaši včerejší diskuzi a přiznám se, že i já jsem narazila na menší problém, a to když jsem vytvořila stránku v kabinetu Texty k výuce. Zajímalo by mne, zda si myslíte, že tyto stránky např. čtenářský deník, či literární pojmy, které jsem vložila, do kabunetu a vůbec do wiki patři. Děkuji za názory. Ráda bych v tom pokračovala, ale pokud máte pocit, že se to do wiki nehodí, tak pokračovat nebudu. Vůbec jsem netušila, kde to vložit a zrovna kabinet mi připadal nejvhodnější. Nebo raději do Sborovny k přípravám?

A co se týče tématu Co a kam? osobně s tím problém nemám. Mám pocit, že je zde vše srozumitelné.

 

A ještě jedna věc, když kliknu na odkazy, které zde vložil Jindřich (např. popisovat aktivity tímto způsobem), tak se mi zobrazí, že nemám opravnění tuto stránku upravovat