E-learningový kurz: Klíčové kompetence

Fóra > Mám novinku!

Kompetence komunikativní

Příspěvky: 7

Ahoj děvčata!

Co kdybychom zde udělali inventuru rozbalených klíčovek? Navrhuji začít kompetencí komunikativní. Vypište vše, co si myslíte, že by žáci měli umět, aby tuto kompetenci zvládli. 

Tento přehled by nám pak mohl pomoci při úpravě ŠVP - v části Strategie a metody pro rozvoj klíčových kompetencí, která je součástí kapitoly Chrakteristika ŠVP. Dáme se do toho? 

Úpravy tohoto příspěvku:

Příspěvky: 221
  • Empaticky reagovat na nejen obsah ale i na tón sdělení spolužáka nebo učitele.
Příspěvky: 7
Prezentovat svou práci a práci skupiny obsahově a formálně správně.
Příspěvky: 7

Porozumět textu.

Rozlišit názor a argument

Příspěvky: 221
Zatím to vypadá, že si budeme povídat my dva mezi sebou ;-)
Příspěvky: 4

Zdravím vás. Mohu se také připojit!? Trochu jsem "pohledala" a dala si na čas, abych poslala něco snad smysluplného.

Takto je to například na stránkách registru trenérů. Myslím, že bychom z toho mohli vyjít.

Kompetence k efektivní komunikaciPříjem sdělení· Schopnost naslouchat ostatním · Schopnost reflektovat reakce okolí (čili porozumět tomu, co ostatní verbálně i neverbálně sdělují) · Schopnost překonávat bariéry (šumy) v komunikaci · Schopnost přijímat a pracovat s argumenty jiných osob Aktivní komunikace· Schopnost jasně a srozumitelně sdělovat ostatním · Schopnost vyjadřovat se písemně · Schopnost vyjádřit nesouhlas · Schopnost vyjádřit vlastní názory · Schopnost komunikovat s různými typy lidí · Schopnost sebereflexe Zdůvodňování a argumentace · Schopnost shrnout výsledky · Schopnost přizpůsobit svou prezentaci partnerovi (jazyk, slovník) · Schopnost přesvědčovat a ovlivňovat ostatní· Schopnost zastávat a obhájit vlastní názory · Schopnost zaujmout posluchače · Schopnost předpokládat, jak budou reagovat ostatní a přizpůsobit se tomu během následující argumentace (reagovat na pobouření a hněv, roztrpčení, zklamání) · Schopnost regulovat vlastní nekonstruktivní projevy chování (vyhnout se osobním útokům manipulaci) Kompetence ke komunikaci v cizím jazyce·         Schopnost vyjadřovat se ústně i písemně v cizím jazyce (v cizích jazycích)·         Schopnost překonat své obavy z komunikace v cizím jazyce

 


Šárka

Příspěvky: 221

Šárko, výborný souhrn. Teď  to nějak pochopit a uchopit...

Co u mne vyvolalo potřebu otázek...

 

  • Schopnost přijímat a pracovat s argumenty jiných osob - Jak byste toho chtěli dosáhnout? Nějaké kroky, fáze? Nebo dokonce nějaká super strategie?
  • Schopnost vyjádřit nesouhlas - Dramatizace. Ještě nějaký jiný tréninkový model vás napadá?
  • Schopnost komunikovat s různými typy lidí - Vždyť to neumíme ani my! Jak něco takového naučit děti? Nebo to nechat volně plynout?

 

 

Vše ostatní zní dobře a dovedu si pod tím něco konkrétního představit. 

Příspěvky: 4

Tak jsem tak trochu popřemýšlela - co z toho "vybruslit" kulišáčky?

  • schopnost přijímat a pracovat s argumenty jiných - například ve skupinové práci, kdy se skupina skládá z většího počtu členů - a zadání je, vymysli sám řešení a pak následně ve skupině vyberte jedeno z vyhovujících řešení (souvislost se skupinovou prací)
  • schopnost vyjádřit nesouhlas - schováme do schopnosti vyjádřit vlastní názory - nesouhlas je taky názor
  • schopnost komunikovat s různými typy lidí - může být pro ZŠ myšlena jako kamarádi, vrstevníci, rodina, cizí lidé, staří lidé, autority, učitelé atd.  (souvislost s pravidly slušného chování, etiky atd)
Příspěvky: 221

Tak jsem usoudila, že informace už jsme nějaké dodali a vytvořila jsem samostatný pohled. Diskutovat můžeme dál, pohled je spíš takovým souhrnem.

http://digifolio.rvp.cz/view/view.php?id=4085 

Příspěvky: 4

Zdravím, koukala jsem na ten přehled. Mám jen takovou technickou - ono možná bylo špatně vidět to barevné odlišení - Kompetence k efetivní komunikaci a Kompetence ke komunikaci v cizím jazyce - byly jako "hlavní nadpisy"

Příjem sdělení, Aktivní komunikace a Zdůvodňování a argumentace je dílčí k efektivní komunikaci