Exkluzivní muzejní edukace

od Základní umělecké vzdělávání

Text upozorňuje na edukační program k výstavě „Secese - Vitální umění 1900“, která probíhá v Obecním domě v Praze. Stručně charakterizuje výstavu a informuje o využitelnosti edukačního programu pro školy a školky.

Autor: Helena Kafková

Chodíte někdy centrem Prahy a myslíte si, že secesní Obecní dům s luxusně vyhlížejícími restauracemi vás nevyzývá, abyste se, obklopeni skupinou dětí, vypravili prozkoumat jeho tajemný organizmus? Potom možná nevíte, že v Obecním domě je do července 2016 výstava s doprovodným edukačním programem pro školy. Tuto výstavu připravilo Uměleckoprůmyslové muzeum (UPM) ze svých exponátů právě z období secese. Školy a školky s dětmi od předškolního věku po gymnazijní věk jsou v expozici vítány, UPM jim nabízí, že je expozicí provede pracovník jeho edukačního oddělení. Školy také mohou použít edukační program UPM, zpracovaný ve spolupráci s PedF UK odborníky na galerijní a muzejní edukaci.

Samotná výstava „Secese - Vitální umění 1900“, která je výstavou secese v secesním objektu, zcela zapadá do opulentního rámce stavby Obecního domu, a nabízí vizuální opojení vyváženou kompozicí dobových artefaktů. Tyto exponáty mapují secesní řemeslnou tvorbu v její komplexnosti, a nabízejí tak jedinečnou možnost získat ucelený obraz secesní doby. 

Cílem edukace ale není, aby děti odcházely z expozice jen s tím, že se jim secese líbí. Edukační program je zpracovaný tak, aby rozvíjel vizuální gramotnost a vedl děti k pochopení otázek, které řeší například secesní plakát, nebo secesní oděvní a interiérový design. Čtení reklamních sdělení, včetně „čtení“ jejich vizuální podoby, se děti v každodenním životě nevyhnou, proto je dobré o reklamním plakátu něco vědět, a trochu znát jeho historii. Podobně děti znají, i pokud si to přímo neuvědomují, některé funkční a sociální aspekty designu. Edukace UPM pomáhá uvědomit si tyto věci, a dál o nich kriticky přemýšlet.

Edukační program pěstuje dovednost dětí hledat a vyhodnocovat informace. Tomu odpovídají úkoly v tištěných pracovních listech, i vybavení expozice současnými technologiemi - například interaktivním počítačovým programem (interakce probíhá z dobové secesní lavice). 

Edukace také pomáhá rozvíjet kritické porozumění vizuální kultuře, chápat například vztah secesní senzibility, s jejím důrazem na bizarní morfologii a harmonickou barevnost, v souvislosti s atmosférou secesní společnosti; nebo poznávat vizuálně kulturní kontexty tehdy probíhajících emancipačních hnutí. Mimochodem, právě z balkónu Obecního domu byla roku 1918 vyhlášená samostatná Československá Republika.

Edukační materiály UPM jsou použitelné v Obecním domě i ve škole, a je možné s nimi dlouho pracovat i mimo expozici. Pracovní listy edukačního programu obsahují informace, kterých mohou učitelé využít při přípravách vlastního vyučování. Program je vytvořený tak, aby bylo možné expozici navštívit opakovaně, nebo si vyžádat doprovodnou akci – procházku secesní Prahou, která rozšíří pochopení secese jako hnutí, které se týkalo každodenního života, nejen exkluzivního prostoru galerie.

V roce 2017 se exponáty vrací zpátky do historické budovy UPM, a část z nich bude nejspíš možné potkat i v nové expozici, která tam vznikne. Do secesního Obecního domu, na secesi v secesi, je ale možné se vypravit se jenom do konce července 2015/16.  Kontakt na edukační pracovnici education@upm.cz a další informace k edukaci najdete na http://www.upm.cz/ pod heslem „Secese/Vitální umění 1900“.

Secese - Vitální umění 1900

Expozice v pražském Obecním domě představuje výběr špičkových děl české a evropské secese ze sbírek Uměleckoprůmyslového musea v Praze. 

Jejím cílem je ukázat užité secesní umění jako součást převratného modernizačního a emancipačního úsilí závěru 19. století, jako reformní umělecký proud, usilující o „zmnožení a stupňování života“. Expozice proto přibližuje secesi jak z hlediska uměleckých ambicí moderních tvůrců, tak z hlediska nového životního pocitu, zasahujícího celou společnost.

Zdroj: http://www.obecnidum.cz/secese-vitalni-umeni-1900-1404044029.html

Ilustrační foto

By Balcli's (Cortesia de Balcli's [CC BY 3.0], via Wikimedia Commons
By Balcli's (Cortesia de Balcli's [CC BY 3.0], via Wikimedia Commons
Pohled byl zobrazen 842x od 7 leden 2016 do 2 květen 2024