Všenory – turistika a pohyb 2016–2021

od Pokusné ověřování „Hodina pohybu navíc"

 

Portfolio turistického kroužku SVČ Všenory.

Hodina pohybu navíc v Říčanech

SVČ Všenory nabídlo dětem a rodičům společný projektový den lektora s odborníkem z praxe. Tentokrát šlo o Martina Kafku, trenéra a svazového funkcionáře ragby, bývalého reprezentanta a hráče francouzské, španělské a japonské nejvyšší ragbyové soutěže. Martin připravil pro děti SVČ ukázkový několikafázový trénink podle programu intenzivních pohybových aktivit "Hodina pohybu navíc." Na HPN je cenné, že čerpá ze zkušeností svazových trenérů a metodiků pěti olympijských kolektivních sportovních her. Tyto svazy bývají považovány za konkurenty. Poprvé propojily své odborníky a know-how a vyvinuly společný program, který se realizuje ve stovkách českých a moravských škol. Pro rodiče následovala instruktážní přednáška o pohybových aktivitách pro děti s kvízem. Tu připravil M. Kafka a Petr Polívka, trenér hokeje a in-line hokeje, který je několikanásobným mistrem světa v tomto sportu.
Trénink, který proběhl na stadionu v Říčanech, měl velký úspěch. Děti ani po jeho skončení neměly chuť vyrazit na večeři. A tak byl ukončen dlouhou debatou přítomných trenérů, rodičů a pracovníků říčanských škol. Lektor SVČ s dětmi strávili zbytek odpoledne - míčovými sportovními hrami.   
 
Pro více informací o programu Hodina phybu navícu navštivte web pokusného ověřování tohoto programu.

Holany - na návštěvě u hastrmana

Když jsme dočetli v roce 2001 poprvé (první knihu) Urbanova Hastrmana, netušili jsme, jaký to je grafoman. Tento literární zážitek se nezapomíná. Navíc, kdo zná okolí Holan a Stvolínek, ten...... No zkrátka dříve nebo později jsme se všenorskými turisty museli hastrmanovu domovinu navštívit a smočit se na hrázi Dolanského rybníka skrytého očím turistů i punkáčů, možná i pro svou fikční vodnickou minulost. Ze Všenor nás dorazila hrstka, takže jsme moc neporušili dosud panenský klid těch míst...

Budeme se tam stavovat, dokud tam bude ten svěží vzduch, krásně bílý písek a kontrasty - jaké uvidíte i na fotkách. Co si o tom myslet? No papírové kulisy tradiční romantiky mezi chatkama to nejsou, okuste! 

Připojené soubory Přílohy 15
0_Holany - Zahrádka - celá trasa.jpg (147,3K) - Stáhnout
1_Kravare, Ronov, indik. skica.jpg (568,7K) - Stáhnout
1_Kravaře.jpg (92,2K) - Stáhnout
2_Ronov, hrad, Blíževedly, cís_.jpg (120,1K) - Stáhnout
2_Ronov.jpg (102,6K) - Stáhnout
3_Stvolínky - Smrtka.jpg (138,5K) - Stáhnout
3_Stvolínky, císařský otisk.jpg (549,3K) - Stáhnout
4_Dolanský rybník - Milčany.jpg (156,4K) - Stáhnout
5_Holany.jpg (145,1K) - Stáhnout
5_Holany1, císařský otisk.jpg (453,5K) - Stáhnout
5_z_Holany, Rybnov, cís. ot_.jpg (517,4K) - Stáhnout
6_Zahrádky.jpg (127,1K) - Stáhnout
Holany, Zahrádky, indikační skica.jpg (745,4K) - Stáhnout
Karba, Zahrádky, cís. ot_.jpg (618K) - Stáhnout
Turistika_září_2021_Holany - hledá se vodník - info.docx (126,9K) - Stáhnout

Tok - nejyvšší hora Čech (vnitřních)

V březnu nás covid-19 zastavil na cestě k dobytí téhle spíše náhorní plošiny s mokřady, vřesovišti a zbytky munice z doby, kde se jednalo o dopadovou plochu pro granátníky brdského vojenského újezdu. Do dnes jsou všude po cestě z Obecnice na vrchol hory veliké varovné tabule se zákazem chodit mimo značené cesty. Kousky granátů jsou občas vidět pouhým okem v borůvčí...

Krajina nejvyššího brdského hřebenu je horská: lesy jsou daleko nižší než je běžné, v bezmála 900 metrech nad mořem fouká silně a zejména neustále a ze všech směrů. Na hřebenu jsou obrovské bezodtoké laguny se spoustou života. A život je i kolem: v létě je areál dost plný pěších a cyklistů a podle vyprávění je zde v zimě dostatek sněhu na běžecký trénink. Když tedy s lyžemi vyšplháte 5 kilometrů příchozí červenou značkou. Místo je poklidné, plné čistého vzduchu, výborné vody ve studánce a pro turisty všech výkonnostních kategorií přístupné. Více ve fotogalerii.

COV-výlety - jaro 2020

Na jaře 2020 nám na poli bitvi s mrškou malým virem i v ČR přituhlo, taky počasí bylo všelijaké. Teď je nám hej! Máme to už pod kontrolou, sice se občas udělá chybka: například zákazy vjezdu na parkoviště v přírodě - no lidi budou parkovat v lesích a u cest... Zakušíme my i veřejné autority nové věci, člověk to chápe.

Zde ukázka několika pěkných míst, kam lze zajet zatím bez zákolzových značek (s výjimkou Doks, které parkoviště u pláže zavřely...)

  1. Borek nad Labem
  2. Kytín
  3. Říp od Roviny
  4. Labe u Děčína
  5. Varhošť
  6. Jezero Milada u Ústí nad Labem
  7. Doksy - velká pláž
  8. Staré Splavy - pláž Pod Borným
  9. České Švýcarsko - Kyjovské údolí

Výlet č. 1 2019-20 Abertamy

14. 9. 2019 jsme vyrazilina výlet, který měl nahradit neuskutečněný výlet z června do Jizerek. Vybrali jsme Krušné hory. Důvodem bylo nedávné vyhlášení oblasti česko-saského horského pomezí a hornické krajiny Krušných hor za součást světového kulturního dědictví UNESCO. Tak než sem Lonely planet nažene batůžkáře z celého světa, rozhodli jsme se toto dědictví poznat a prozkoumat. Na místo dlouhého povídání přikládám mapky s úkoly pro děti a fotogalerii vpravo. Neváhejte, a pojďte v našich stopách!

Kam příště? Hlasujte zde: https://forms.gle/ijVDZySC5G4PyxTG9 

Připojené soubory Přílohy 1
Mapky.pptx (9,6M) - Stáhnout

Výlet č. 2 údolím Rokytky, říjen 2019

Zatím jeden z nejpovedenějších výletů! Jako pokaždé v říjnu i letos jsme s dětmi procházeli místy, kde by se nikdo nenadál nějakých překvapení. V uspěchané době tudy letíme na kole, popřípadě nedaleko odsud rychlovlakem a nebo autem... Platilo to částečně o údolí Berounky v roce 2016, o údolí Dalejského potoka v roce 2017 i o loňské procházce oběma Šárkami. A letos jsme šli údolím říčky Rokytka. Jedná se o zázemí městského obvodu Praha 9 - turisticky nesmírně atraktivní meandry a podmáčené louky, kde přímo z potoka rostou stromy, husté podrosty rákosu sahají mnohde do výše víc než tří metrů; od Hrdlořez jsme to vzali zase vyhlídkami Třešňovka, Na Balkáně, Pražačka a Vítkov - tedy Prahou 3/8. Počasí vyšlo bezvadně, a i když to byla trasa na děti mimořádně dlouhá: z Běchovic na hlavní nádraží to nakonec bylo více než 16 kilometrů, bez obtíží to všichni zvládli a věřím, že už se těší na další putování - v listopadu půjdeme navštívit památník třetího odboje Vojna na Bytízu u Příbrami.

Připojené soubory Přílohy 1
Běchovice – hlavní nádraží_materiál pro děti.pptx (11,1M) - Stáhnout

Výlet č. 3 byl zároveň setkání s odborníkem!

V listopadu to bylo třicet let od sametové revoluce. Výročí jsme si připomněli v památníků třetího odboje, jeho pronásledování a obětí v táboře Vojna u Příbrami. Atmosféru místa dokládáme fotogalerií. Výklad nám poskytli odborní pracovníci památníku, jimž jsme velmi vděčni za skvělou prohlídku a tak důležitou péči o paměť národa.

O památníku

Autenticky dochovaný vězeňský areál, svého druhu ojedinělý ve střední Evropě. Tento původně zajatecký tábor pro německé válečné zajatce, situovaný mezi bývalými uranovými šachtami, sloužil v období 1949–1951 jako tábor nucených prací a následně do roku 1961 jako vězeňské zařízení pro politické odpůrce komunistického režimu. Expozice seznamují s perzekucí po únoru 1948, protikomunistickým odporem a přibližují dějiny uranového hornictví. Postupně zde vznikl největší tábor nucených prací v oblasti těžby uranu v Československu. K 3. 3. 1950 měl 530 chovanců a k 3. 5. 1951 již 761.

Normy byly nesplnitelné, jídla naprostý nedostatek, i proto zajatci v noci přes hrozby zastřelení vycházeli pro odpadky z jídelny, starý knedlík usušený na kamnech byla pochoutka! V táboře byli spolu s vrahy a lidmi s národohospodářakými prohřešky uvězněni na "převýchovu" lidé z řad stoupenců demokracie. Tresty režimu poplatných soudců činily 10 a více let: velezrada, napomáhání k velezradě, vyzvědačství, pokus o nedovolené opuštění republiky, podvracení lidově demokratického zřízení... Soudy a rozsudky stály na vykonstruovaných obviněních.

Naši malí turisté narození až daleko po roce 2000 tam jen smutně přikyvovali hlavami a přemýšleli, jak je fajn žít v době, kdy soudy chrání spravedlnost a ne vládnoucí režim.

Výlet č. 4 Všenory a Kazín

Výlet se konal počátkem února 2020. Neměli jsme ani průvodce, ani děti neprovázeli, byli jsme totiž po celou cestu nadohled k domovu. Cílem bylo poznat skrytá zákoutí v okolí obydlí našich členů. A takových jsme objevili plné hrsti. Dále jsme celý den pracovali se šiframi, nejen značkami a mapami, ale také s QR kódováním a dešifrováním. bavili jsme se, k čemu je turistůmtato technologie a vůbec digitální svět.

Na místě, kde vždy byla, jsme odnovili mohyly a viděli jsme, jak masivně se rozrůstají Černošice. Den končil rozloučením v černošické kavárně. Část výpravy šla oslavovat a druhá vyrazila do cíle, domů do Všenor pěšky podél řeky Berounky.

Připojené soubory Přílohy 1
Výlet TK – 8-2-2020.pptx (6,7M) - Stáhnout

Výlet č. 1: Šárka, říjen 2018

Vyšli jsme si do další paleontologické a i paleografické a geologické oblasti. Jo, Češi, vy ani nevíte, jaké místo jste si našli pro své hlavní město! Tohle místo je skryto pod luxusními čtvrtěmi Prahy 6 a skrývají kouzlo příměstských usedlostí 19 století, staré dobré příměstské turistiky... Více viz fotogalerii pravo.

 

 

 

 

 

 

Výlet č. 2 - Říp, listopad 2018

Výlet na Říp. No, kdo cestu z Roudnice přes Říp do Ctiněvsi znáte, asi se podivíte, že na žádné fotografii není vidět cíl trasy. Ten je přeci podle průvodců "stále na očích poutníkových..." Ano, stalo se nám to a stalo se nám to i v prosinci. Trefili jsme zkrátka den, kdy jsme na Říp dříve narazili nosem, než jsme jej uviděli. A proto na fotkách není. Ale atmosféra byla fajn, děti jsou velmi kreativní. A tak nepřítomnost bájného kopečku využili konstruktivně k utváření legend o ukradením Řípu, odtěženém Řípu, řípu zarostlém řípou a nebo pohřbeném v růvku (R.I.P.). Tak jsme se dozvěděli etymologii slova a zasoutěžili si... Atmosféru zkoukni na fotkách a vyprav se už konečně na další pouť s námi!

 

 

Výlet č. 3 - Ještěd, prosinec 2018

Poslední výlet v roce... HLedali jsme termín, sledovali radary... A stejně jsme se netrefili. Kdybychom bývali šli v sobotu, nabídly by se nám překrásné výhledy. Takto jsme se mohli adventně usebrat, více si povídat; a méně fotit. Nicméně nějaké sníměčky pořízeny byly, tak se podívejte, do jaké šlamastiky se nás deset statečných vydalo. Výlet byl i tak velmi hezký, lidí byli totiž úžasní. V Hubáčkově hotelu nedošlo nakonec ani k soutěži, jen jsme si v retroobchůdku o stavbě století (nejen) československé architektury něco přečetli. A na Ještěd se určitě vrátíme, až bude i něco k vidění v horizontu delším než 100 metrů. To byla maximální viditelnost během druhé adventní neděle!

 

 

Výlet č. 4 - Kytín - Rochota - Řevnice

 

 

Na podzim se nám dvakrát nevydařil výlet kvůli počasí. Bylo to na druhou stranu dobře. Mohli jsme si povídat, porozumět si... Ale děti chtějí také hezký, povedený výlet v ten pravý čas. A ten nastal v neděli 3. února 2019. Ten den byl totiž snad jediným opravdu zimním dnem letošní nepodařené zimy. Padal sníh, moře sněhu! A děti si to užily do té míry, že snad není třeba více psát - stačí se podívat na galerii příslušných obrázků. Dokumentují radost, perfektní atmosféru toho krásného dne.

 

 

 

Výlet č. 5: Stradonice - Beroun

Text a fotografie dokumentují pátý výlet kroužku ve školním roce 2018-2019. Atmosférou a trefeným počasím výlet navázal na předchozí velice zdařilé putování přes zasněžený Brdský val z Kytína do Řevnic. Tentokrát byla naplánována pohodová stezka podél středního toku Berounky nad Berounem. Ještě před tím jsme prošli více než poloviny naučné stazky světem keltského osídlení na Stradonickém vrchu. Děti opět řešily kvíz a zajišťovali sebeobslužně ohěň a tábořiště, pomáhaly si navzájem, když někdo nemohl (v tomto výrazně pomohli také jejich rodiče). Mezi Berounem a Karlštejnem probíhají totiž opravy vytížené plzeňské trati odklonová náhradní autobusová doprava je vedena po kopcích nad Berounkou a cestu domů značně prodlouží - děti tedy musely nasadit nezvykle vysoké tempo a odolnost - je jim ke cti, že to zvládly!

Výlet č. 6 - Nelahozeves - Dvořákova stezka

Výlet v dubnu proběhl z velké části na levém břehu řeky Vltavy. On tedy proběhl také částečně ve vlaku, cestování bylo delší, ale děti si mohly vybrat z deskových her, takže věřím, že se nenudily. Nelahozeveský zámek provozují knížata z Lobkowicz. Na den naší návštěvy se na zámku konal sraz majitelů limuzin značky Rolls Royce. A tak vedení památky rozhodlo, že nebude nabíze organizačně náročnou dětskou prohlídku s dílničkami ani zahradní hry pro ušlechtilou mládež. My jsme nepohrdli ani standardní prohlídkou, sbírky rodu a jejich příběh je součástí nás všech. Podívejte se na fotogalerii z interiéru. Následoval "rytířský" turnaj pro chlace i dívky v táborových soutěžích a sportovních hrách. Dále byl nabídnut kvíz ze života skladatele Antonína Dvořáka. To už jsme ale čekali v pizzerii v marině na oběd. Následná procházka (šlo o pouhé 3 kilometry) nás provedla krásnou scenérií dolní Vltavy s nádhernými útvary, které umí vyvořit pouze voda s pískovcem. Vyšplhali jsme na městskou rozhlednu v Kralupech (na legendami prošpikovaném vrchu Hostibejk) a hurá na vlak!

Výlet 7 - Solvayovy lomy a Svatý Jan

Výlet v květnu 2019 nás zavedl do vápencových starohorních usazeni v okolí Loděnice, Svatého Jana pod Skalou a Srbska. Výlet měl všechno, krásné počasí, táborá, matematické a topografické hry v krajině, projížďku důlním vláčkem i lezení pozajímavých horách a kolem říček a velké řeky. Galerie se připravuje.

Muzeum hornictví Solvayovy lomy.

Připojené soubory Přílohy 1
Svaty Jan10.jpg (75,6K) - Stáhnout

Výlet č. 1: Údolí Dalejského potoka a Prokopské údolí (7.10.2017)

Letošní turistické výlety začaly šťastnou volbou. Výlet údolím Dalejského potoka nám umožnil tři hodiny hrát hry a učit se v skrytém místě. Prokopské údolí bylo naopak celkem přelidněno. A cesta od Jezíska na Smíchov znamenala, že jsme konečně lokalizovali, kudy jsme to procházeli, z děvínských vyhlídek, kde možná Vlasta s dívkami oklamala vladyku Ctirada. Více na fotografií, o dalším výletě: jeho tématu a cíli, budeme hlasovat zhruba za týden!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Výlet č. 2 - Keltské oppidum Závist (5. 11. 2017)

Nad Zbraslaví jsou dvě naučné stezky: Keltská a Závist. My jsme se vydali náročnější z nich a brzy jsme byli odměněni - dosáhli jsme kóty 400 m. n. m. a jak je zvykem, stanuli jsme na temeni dobře bránitelného kopce s vykácenými stromy do kruhu. Takto se stavěla města v raném středověku. Výlet naplněný hrami, soutěží a ponaučením jsme zakončili v kavárně U Stromečku, kterou doporučuje 9 z 10 pražských kavárenských povalečů. Byl to pěkný den a budou i další!

 

 

Výlet č. 3 - Mikulášský zámek Mníšek (2. 12. 2017)

 

 

Tentokrát to byl opravdu velmi povedený den! Až na to, že jsme měli velké ztráty kvůli nemocem a jiným rodinným důvodům chybělo 7 dětí oproti optimu... Škoda. Akce byla zaměřena výtvarně, pohádkově. na zámku jsme zvlkádli okruh se zimní královnou, děsivé pány a dámy pekel i s Mikulkášem a andílkem (s docela hlubokým hlasem), malířskou dílnu, kavárnu, vyrobili betlém a ještě se podívali po zámeckých zahradách. A příště, v lednu: Techmania Plzeň!

 

 

 

 

 

 

Výlet č. 4 Techmania Plzeň (11. 2. 2018)

 

 

Poslední výlet v prvním pololetí 2017/2018 měl za cíl poučit se v technice a technických zákonech; ale také v alchymii nebo v tichém sledování filnů o krásách lesa. Děti dostaly výroční placky se třemi hvězdami - brzy z nich budou generálové turistiky. Všem dětem a rodičům děkuji za hojnou účast na všech letošních akcích; od března zase vyrážíme do přírody a budeme soutěžit s mapou a textem i pohybem v krajině, v rychlosti, obratnosti, chytrosti a paměti.

 

 

 

 

 

Výlet č. 5, Zmrzlé Brdy 25. března 2018

Březen začal, jako je poslední roky tradicí, opožděným nástupem zimy s teplotami i kolem -15 stupňů po ránu. Nic pro normální turisty. Tak jsme s pomocí Českého hydrometeorologického ústavu našli asi jediný pěkný den v březnu: 25. 3.: polojasno, 12 stupňů plus. Jen škoda, že se ten den nad Českou tabulí a Berounskem udržela nízká oblačnost s teplotami kolem nuly až do odpoledne. Ale zvládly to děti, museli i rodiče. A šlo se, trasa byla mírná až na počáteční zdolávání Babky (300m převýšení). Děti řešily úlohy zejména na logiku, čtenářské, ale také se pohybovaly v krajině a sbíraly bodíky za přírodovědné znalosti či schopnost pobavit ostatní. Dokonce měli udělit i bod soupeřovu týmu za nějaký super počin, pomoc druhému apod. To se nestalo, zapracujeme na tom :) Atmosféru vizte na fotkách a přidejte se! 

Výlet č. 6 - příliš horký duben v Koněprusích

V dubnu se udělalo náramné teplo, po pozdní březnové zimní epizodě příjemné; koncem dubna a v květnu se už ale vodohospodáři a zemědělci tak neradují... No ale o tom text nebude. Na výlet do jeskyní vyrazilo 18 dětí, 2 z toho do 5 let věku. Doprovod tvořilo také 9 dospělých osob. Výlet představoval jako vždy pěší turistiku; vzhledem k vedru byli všichni rádi, že se tentokrát šlo jeskyněmi a byla možnost se též schovat v lomu, kde byl stín... Celodenní hra nebyla pouze o geologii, ale také o čtenářských dovednostech dětí. Jarní únava děti a také pokročilé datum vzhledem ke školnímu roku tentokrát děti přemohla. Takže jsme hlavně hráli outdoorové hry, zkjoušeli svá těla ve skalách a cenu za vítězství tentokrát brali všichni. Byla sladká! Fotogalerie ukazuje, jak bylo teplo, kam se dá na naučné stezce Zlatý kůň všude jít; a také dokládá únavu některých účastníků :)

Výlet č. 1: Svatý Jan, říjen 2016

Program:

  • výlet podle stanoveného itineráře (ze Srbska do Svatého Jana pod Skalou a zpět)
  • plnění úkolů, soutěž náhodných skupin

Cíle

  • čtení v mapě
  • čtení v krajině
  • orientace
  • rozpoznávání prvků přírody a krajiny
  • hodnocení prožitků
  • rozvoj paměti

Výlet č. 2: Skalka u Mníšku, listopad 2016

Program:

  • výlet podle stanoveného itineráře (z Mníšku prod Brdy přes poutní místo Skalka do Všenor)
  • plnění úkolů, soutěž dvojic podle výběru dětí

Cíle

  • čtení v mapě
  • čtení v krajině
  • orientace
  • rozpoznávání prvků přírody a krajiny
  • hodnocení prožitků
  • rozvoj paměti
  • poznávání minulosti bezprostředního okolí místa, kde žiji

Výlet č. 3: Karlštejn, prosinec 2016

Program:

  • výlet podle stanoveného itineráře (prohlídka města Karlštejn, betlémářského muzea, hradu a domácího ZOO)
  • plnění úkolů dle programu, společné dílo

Cíle

  • čtení v mapě
  • čtení v krajině
  • rozvoj jemné motoriky (malování, modelování, stříhání, lepení)
  • hodnocení prožitků
  • rozvoj paměti
  • utužování komunity: zpěv, tvorba společného betlému

Výlet č. 4: Petřín, leden 2017

Program výletu:

  • výstup na Petřín + na rozhlednu
  • zrcadlové bludiště
  • cesta přes Hradčany a Malou Stranu
  • Národní muzeum: výstava retro

Cíle:

  • dynamický pohyb a vytrvalost dětí
  • orientace v intravilánu města
  • prožitky; jejich recepce a sdílení

 

 

 

 

 

Výlet 5 - Svatojánské proudy, Březen 2017

Program výletu a jeho cíle:

Projít naučnou stesku Svatojánské proudy z Třebenic do Štěchovic; realizovat celodenní hru.

Děti s rodiči měli zažít hezký den v chladném údolí Štěchovické umělé vodní nádrže a poznat krásy hlubokého kaňonu. Cílem bylo vzpomenout na slavné osadníky zdejších trampských osad a také na voraře a vltavské lodníky. Děti diskutovaly též o smyslu velkých vodních děl nebo o kráse krajiny a o bohatosti druhů v chránění přírodě. neméně důležitým cílem byly společné zážitky, jež měla posílit celodenní soutěž znalostních a dovednostních úkolů a úkolů vedoucích ke ztvárnění postoje, názoru nebo nálady či zážitku. Jak se den vydařil, můžete ověřit na fotografiích zde vpravo.

 

 

 

 

 

 

Výlet č. 6: Bojovský potok, duben

Dne 18. 4. 2017 jsme šli z Bojova do Měchenic. KOlem zlatonosného potoka najít, co je vzácné. Z fotografií je patrné, že vzácná byla pomoc, vzácná a důležitá radost ze hry a v neposlední řadě spolupráce. V potoce, který v létě skoro neexistuje, teče z jara vody opravdu hodně; vzájemná pomoc a rady byly moc prospěšné!

A například do štoly Čertovka (fotografie č. 23, 24 a 29) pomohl menším dětem franta Hošek z 5. ročníku ZŠ ve Všenorech. Super výkon, Franto!

Fotografie jsou vlastnictvím Pavlíny Jirasové.Děkujeme!! Zde pod licencí Creative Commons.

Výlet č. 7: Posázavská klasika, květen 2017

Medník a okolí nás přivítaly konečně krásným jarním počasím. Přineslo to jedinou komplikaci: spoustu cyklistů v místech, kam se má chodit jen pěšky... Zbytek zážitklů a pocitů je ryze pozitivních, jak dokladůjí také fotografie. Naše čtyři týmy dokonce bojovaly o výhru až do poslední zastávky - a musel jsem dokonce udělit dvě první ceny, tak byly dívky vyrovnané. A chlapci nezaostali zas o tolik. Museli se přeci věnovat také hádkám o to, která RPG a strategie je nejlepší. :)

Pohled byl zobrazen 4078x od 29 leden 2017 do 27 duben 2024