Zeptali jsme se Marie a Marka

od Nakladatelství Dr. Josef Raabe

Vítězové STARDANCE Marie Doležalová a Marek Zelinka jsou tvářemi výtvarné soutěže Nakladatelství Raabe s názvem Pohádkové čarování s KuliFerdou. Vítězové soutěže z řad předškoláků a školáků se s nimi budou moct setkat na slavnostním předávání cen, které se uskuteční 15. června 2017 v Praze.

Na to, jak sami umělci malují a co by si na světě přáli vyčarovat, jsme se jich zeptali:

Oba jste oblíbenými umělci. Vy, Marku, na poli tanečním, Vy, Marie, na poli hereckém. Jaký je váš vztah k výtvarnému umění? Malujete rádi?

Marek:  Můj vztah k výtvarnému umění je velice kladný, třeba během studia na akademii múzických umění jsme obrazy často využívali jako inspiraci pro tvorbu pohybových etud a musím říct, že mám rád propojení divadla a výtvarného umění. Já sám ale vlastně moc rád nemaluji, protože co namaluji, to vypadá příšerně. V tomto směru jsem bohužel talentem moc obdarovaný nebyl. Nicméně nedávno jsem ke třicetinám dostal krásný obraz od kamaráda herce, a to mě moc potěšilo!

Marie: Vždycky jsem měla výtvarku moc ráda. Člověk se může vyřádit a připadalo mi skvělé, že máme ve škole alespoň jeden tvůrčí předmět. Daleko víc mě bavilo volné téma. Měli jsme skvělého učitele a ve vyšších ročnících nám zadal třeba úkol: pustil nám jednu klasicistní skladbu a jednu indickou východní píseň a měli jsme to vyjádřit obrázkem, ten rozdíl mezi nimi. To bylo skvělé. 

Máte výtvarný talent? Chtěli byste něco vzkázat účastníkům naší soutěže?

Marek: Musím se přiznat, že malovat moc neumím, ale dětem bych chtěl vzkázat, ať to nevzdávají. Když to hned nejde, je užitečné hledat různé cesty, aby se  obrázek povedl a autor s ním byl spokojený.

Marie: Myslím, že talent je silné slovo, talent mají umělci, výtvarníci. Ale kreslení mám ráda a už se mi párkrát povedlo udělat hezký obrázek. Účastníkům soutěže bych vzkázala, ať nechají rozeběhnout svoji fantazii, kam to jen jde. Ať chvíli času věnují svému námětu. Ten první nápad nemusí být vždycky nejlepší. My s Markem jsme vždycky před každou choreografií házeli nápady, a použili jsme třeba ten až třetí, pátý... Věnovali jsme svým nápadům dost času. Bavil nás ten proces. Myslím si, že tajemství tkví v tom, že vyhrává ten, kdo vyhrát nechce, kdo se prostě dobře baví a užívá si to.

Užitečné odkazy

Sledujte nás na FB

Pohled byl zobrazen 909x od 8 květen 2017 do 29 březen 2024