projekt Rozumíme penězům

o projektu

"Rozumíme penězům" – finanční vzdělávání jako součást vzdělávacího programu základních škol

 

Projekt „Rozumíme penězům“ (dále „RP“) je uceleným programem, který základním školám umožňuje efektivně rozšířit školní vzdělávací program o problematiku finančního vzdělávání a podílet se tak na zvyšování finanční gramotnosti nejen žáků a pedagogického sboru. Zprostředkovaně také rodičů a dalších osob, které jsou součástí výchovně vzdělávacího procesu příslušné základní školy.

Učitelům poskytuje projekt „RP“ odborné informace, kvalitní učební materiály a prověřené metodické postupy, které jim pomohou s praktickou výukou. Jedná se o „živý projekt“, jehož cílem je zvyšování finanční gramotnosti dětí a dalších osob v delším časovém horizontu a proto mohou učitelé počítat s dlouhodobou podporou a servisem navazujícími na úvodní „odborná“ školení.

Projekt „RP“ může být výzvou i pro samotné rodiče žáků. Ti jistě ocení výuku využívající praktická témata a připravující děti na běžné životní situace. V mnoha případech na takové, ve kterých se samotní rodiče dopouští různých chyb a omylů. Chybná rozhodnutí a omyly jsou součástí našeho života od útlého dětství až do stáří. V praktickém životě za ně však často platíme velkou cenu. Ať už v životě osobním, nebo profesním. Projekt „RP“ dává možnost připravit se na některé životní situace v relativně bezpečném prostředí školní třídy a pod dohledem pedagoga majícího potřebné zkušenosti.

Výše uvedené skutečnosti mohou být prvním impulsem k tomu, že i rodiče začnou přemýšlet nad úrovní své „finanční gramotnosti“ a v souvislosti s touto počáteční „sebereflexí“ učiní konkrétní rozhodnutí, vyvodí další závěry.

Žákům nabízí projekt přitažlivý obsah a osvojení si takových vědomostí a dovedností, které budou moci využít jak v osobním, tak i profesním životě.

Pohled byl zobrazen 1061x od 30 květen 2014 do 26 duben 2024