Únorová Dramatizace

od Inspiromat

V pedagogickém kontextu znamená „dramatizace“ obvykle převedení nějaké učební látky do podoby hrané scénky. Ve vlastním obecném smyslu znamená dramatizace „přetvoření původně epické, obvykle prozaické literární látky, někdy však také lyrické předlohy, do dramatického tvaru“.

Celé heslo Dramatizace v pedagogickém lexikonu 

Odkazy na portál, aneb co kde máme

Články:

DUMy:

Wiki:

Inspiromat 2009

Blogový příspěvek  Školní dramata Oldřicha Suchoradského

Inspirace z praxe našich uživatelů

Inspirace z praxe - Předškolní dramatizace

Zde se můžete podívat na konkrétní příklad hudební dramatizace dětí za speciální mateřské školy, toto video si také můžete prohlédnout v týdenním plánu ve wiki, s tím, co se k tomuto tématu ještě vztahovalo.

A co najdete jinde?

Něco cizojazyčných odkazů (angličtina)
Typy pro dramatickou výchovu najdete například na stránkách www.childdrama.com
Theatre on a Shoestring nebo Theatre Education.

 

Heslo na únor 2010 - Dramatizace

V únoru 2010 se budeme věnovat heslu z pedagogického lexikonu na wiki.rvp.cz - Dramatizace.

A také jeden obrázek

heslo měsíce února

Tipy na využití dramatizace ve výuce

Na stránce www.youtube.com je k dispozici celý seriál o dramatizaci ve výuce (v angličtině) - cca deset asi dvouminutových videí nabízí několik zajímavých a často i velmi jednoduchých tipů na zpestření výuky s využitím dramatizace. Proč si nezahrát v chemii například upravené molekuly? I atomy se přece vůči sobě "chovají" podle určitých pravidel:).

Úvod do seriálu - Učení s využitím dramatizace (další videa najdete na www.youtube.com)

Setkání a pohoda

Jak vypadala minulost Inspiromatu?

O minulosti Inspiromatu v letech 2008 a 2009 píše Petr Šimek v příspěvků blogu Metodiky Inspiromaty z minulých let znovu na portále.

Setkání v regionu

Zajímá vás dramatická výchova?

Připojte se k naší diskuzi na téma Dramatická výchova - jak a podle čeho ji vyučovat?

18. 2. - dramatizace v Mladé Boleslavi

Setkání s tématem dramatizace a jeho lektorem Josefem Valentou je úspěšně za námi. V prostorách mladoboleslavské Služby škole se nás sešlo 21 a vyzkoušeli jsme si na vlastní kůži, co je a co není dramatizace, bavili jsme se o tom, co je základem výuky dramatické výchovy, co má smysl dramatizovat a co je k dramatizaci třeba. Nás (zástupce organizátora) dramatizování bavilo. Tak doufáme, že i účastníky.

Ilustrační foto ze setkání

23. 2. - dramatizace v Hradci Králové

Zveme Vás na setkání do Hradce Králové.

Setkání proběhne 23. 2. v prostorách VOŠ a SŠ zdravotnické. Začátek programu je ve 13:00. Lektorem tématu je Zdeněk Dlabola (o.s. Job). V rámci semináře účastníci získají náměty na využívání metody dramatizace ve školní praxi, získají a ověří si pravidla pro zadávání simulačních her a dramatizací, seznámí se s „pomocníky učitele“ při vedení těchto druhů výukových aktivit, dále si účastníci vyzkouší různé způsoby reflexe této metody. Kromě lektorského vstupu budou mít účastníci možnost seznámit se s regionálním koordinátorem a s tím, co jim nabízí on i Metodický portál.

Přihlášení účastníci dostanou teplý nápoj a něco na zub:).

Pohled byl zobrazen 2587x od 30 květen 2014 do 19 duben 2024