Společenství praxe předškolního vzdělávání (MŠ Obrnice)

od PPUČ

Ohlednutí za Společenstvím praxe předškolního vzdělávání, které se konalo 27.11.2019 v MŠ Obrnice (okres Most)

V Mateřské škole Obrnice se konalo již čtvrté Společenství praxe učitelů mateřských škol. Tato trojtřídní mateřská škola se nachází v sociálně vyloučené lokalitě, kde podíl dětí z ohrožených rodin tvoří 67 %. Měli jsme možnost přesvědčit se na vlastní oči o tom, jak se o práci učitelek v této mateřské škole vyjadřuje ředitelka školy Vladimíra Pechanová: „Pracujeme tak, abychom dětem usnadnili vstup do života, a citlivě rozvíjíme jejich potenciál“. Ve velmi milém a příjemném prostředí se zde sešly učitelky z několika spřízněných mateřských škol spolu se svým regionálním koordinátorem projektu Podpora práce učitelů.

O úvod a seznámení s novinkami z projektu se postarala Hana Splavcová a hned po této úvodní části jsme společně zhlédli video ke gramotnostem v předškolním vzdělávání. Účastníci velmi pozitivně přivítali, že ve finální verzi bylo přihlédnuto k podnětům, které vzešly z diskuze na letní škole, kde byla představena pracovní verze videa. Toto video oceňovali všichni přítomní jako velmi zdařilé. Další částí nás provedly učitelky Anita Havránková a Martina Honová, kde nám podrobně představily tematický celek (dále jen TC) „Karkulka v podzimním lese“. Učitelky záměrně zvolily jako základ pro tento TC klasickou pohádku „O Červené Karkulce“, právě proto, že děti v této vyloučené lokalitě ze svých rodin neznají klasické pohádky. Na základě tohoto příběhu připravili pro děti vzdělávací nabídku, která zahrnovala rozmanité činnosti. Učitelky skvěle uplatnily svoje poznatky z letní školy a pomocí příběhu dokázaly připravit činnosti, pomocí kterých u dětí rozvíjely různé gramotnosti. Samozřejmostí bylo rozvíjení čtenářské, matematické i digitální gramotnosti. Velmi inspirativní byly hudební činnosti, kde učitelky využily piktogramy při práci s písničkou a pečení bábovky, kde pro děti připravily obrázkový recept, jak postupovat. Hudební činnosti stačili také natočit a my jsme mohli video zhlédnout. Kromě powerpointové prezentace a natočeného videa jsme měli možnost prohlédnout si všechny pomůcky a didaktické materiály, které byly v TC použity. Na konkrétních činnostech jsme si ukazovali rozvíjené gramotnosti. Ředitelka školy se ujala role průvodce a ukázala nám celou mateřskou školu. Měli jsme příležitost vidět příjemný interiér tříd, zajímavé pomůcky, včetně 3D tiskárny, podnětné čtecí koutky pro děti a knihovnu pro dospělé s možností půjčování knih také pro rodiče. Což v této lokalitě má významnou přidanou hodnotu, učitelky tak rozvíjejí čtenářskou gramotnost i u rodičů dětí. Po prohlídce a občerstvení Jana Smolková společně s Hanou Splavcovou provedly účastníky projektovým dokumentem „Gramotnosti ve vzdělávacích oblastech – Předškolní vzdělávání“, účastníci vzájemně sdíleli své postřehy k předloženému textu a ujistili se o správném porozumění.

Celé setkání proběhlo ve velmi příjemné, přátelské a tvořivé atmosféře. Viděli jsme velké množství inspirace a bylo o nás skvěle postaráno po všech stránkách. Velké poděkování patří paní ředitelce a celému týmu učitelek.

Jana Smolková

Soubory ke stažení

Pohled byl zobrazen 880x od 2 leden 2020 do 18 duben 2024