Společenství praxe Umění a kultura v ZŠ Strossmayerovo náměstí

od PPUČ

Ohlédnutí za setkáním společenství praxe, které se konalo 28. ledna v pražské ZŠ Strossmayerovo náměstí.

Poslední setkání společenství praxe navazující na podzimní se konalo 28. ledna v pražské ZŠ Strossmayerovo náměstí (ZŠ Stross). Po společném úvodu se účastníci dle svých preferencí rozdělili do dvou skupin, jedna z nich se věnovala vzdělávací oblasti Člověk a zdraví, druhá byla zaměřena na Umění a kulturu. Programem nás provázela Markéta Pastorová,   didaktička výtvarného oboru, garantka vzdělávací oblasti Umění a kultura z Národního pedagogického institutu a Marcel Gabriel, vyučující výtvarné výchovy v ZŠ Stross.

Společně jsme se zabývali otázkami: Kde se jednotlivé obory oblasti Umění a kultura a gramotnosti setkávají? K jakým oborům a gramotnostem inklinujeme sami za sebe a čím se rádi ve výuce zabýváme? Co naopak považujeme za obtížné a proč? Pomocí sdílené imaginace dále účastníci zkoušeli vnímat barvy, tvary a světlo v prostoru, inspirací jim byla architektura a interiéry Muzea moderního umění ve Frankfurtu nad Mohanem. Markéta Pastorová sepsala také článek, který pojednává o rozvoji gramotností v uměleckých oborech, přečíst si jej můžete zde.

Marcel Gabriel představil celou řadu projektů a aktivit, které lze v hodinách výtvarné výchovy s žáky dělat a které zároveň nebývají běžné. V jedné z aktivit bylo žákům sděleno zadání, ať kdekoliv v prostorách školy naleznou předměty, které blíže či vzdáleněji mohou připomínat písmena "L, O, V, E ", která dohromady tvoří anglický překlad slova "láska", žáci pracovali ve skupinách a své nápady dokumentovali, společně poté tvořili koláž. Jeden z výtvorů naleznete v přiložených fotografií.

V závěru setkání proběhla diskuze nad tématy výtvarného oboru a jeho výukou. Prezentace ze setkání jsou přílohou tohoto textu.



Připojené soubory Přílohy 1
Umění a kulutra_prezentace_Pastorová, Čulík.pptx (6,2M) - Stáhnout
Pohled byl zobrazen 560x od 5 březen 2020 do 26 duben 2024