Setkání společenství praxe Člověk a zdraví

od PPUČ

Ohlednutí za setkáním společenství praxe Člověk a zdraví (22.4.2020), které se tentokrát konalo online.

Plánované setkání společenství praxe tentokrát ovlivnila koronavirová krize. Setkání se mělo uskutečnit 22. dubna v pilotní škole projektu Podpora práce učitelů, v ZŠ Náchod. Bohužel situace nedovolila uskutečnit setkání prezenční formou, zvolili jsme proto online setkání ve stejném termínu.

Původně jsme měli s lektorem Martinem Kafkou předvést ukázkovou hodinu tělesné výchovy s žáky školy a poté dané aktivity rozebrat s účastníky z různých pohledů. Tuto část jsme nakonec museli nahradit rozbory různých videí dostupných na internetu, z předchozích společenství praxe nebo z vlastních zdrojů. Na těch jsme postupně ukazovali a komentovali, jak by měla hodina vypadat z pohledu efektivity, inkluze a možného rozvoje gramotností.

První dvě videa byla natočena v projektu Hodina pohybu navíc, který realizoval Národní ústav pro vzdělávání v letech 2015 – 2017. Konkrétně se jednalo o úvodní projektové teasery. První ukazoval, jak by hodina tělesné výchovy měla vypadat, aby byla efektivní a zábavná a druhá ukazovala opak. Obě ukázky najdete na stránkách Metodického portálu RVP v sekci Hodiny pohybu navíc O projektu https://hop.rvp.cz/o-projektu

Stěžejní část webináře byl rozbor hodiny tělesné výchovy, kterou jsme dříve realizovali v rámci setkání společenství praxe, a to na jaře loňského roku v ZŠ v Kralupech nad Vltavou. Na vybraných částech hodiny jsme ukazovali a popisovali, jak lze hodiny TV připravit, abychom zapojili všechny žáky, s co nejvyšší intenzitou a vytížením, aby hodina byla pro žáky co nejvíce zábavná, ale přitom přiměřeně náročná. Dalším pohledem bylo možné a nenásilné rozvíjení čtenářské, matematické nebo digitální gramotnosti. Poslední úhel pohledu byla co největší míra individualizace a zapojení „outsiderů“ tak, aby všechny žáky pohyb co nejvíce přitahoval.

Poslední ukázky byly z hodiny, která byla pravým opakem rozebírané předchozí ukázky. Opět jsme části hodiny rozebrali z různých pohledů a diskutovali s účastníky.

Závěrem jsme pustili natočený klip z hodiny tělesné výchovy školy v Dolním Lánově, která byla zapojena do projektu HPN a sama toto video natočila. Klip ukazuje hodinu na sněhu, kde žáci současně hrají ragby, jezdí na lyžích a cvičí s nářadím. Těšíme se na příští podzimní setkání, kde budou probírány možnosti rozvíjení gramotností nejen v tělesné výchově, ale také ve výchově ke zdraví. Tentokrát snad již osobně v pilotní škole projektu Podpora práce učitelů, v ZŠ Náchod.

Celé setkání jsme také nahrávali, pustit si jej můžete ze záznamu na tomto odkazu: https://www.youtube.com/watch?v=vRuyrF1aThQ&feature=youtu.be

 Autor: Petr Polívka

Soubory ke stažení

prezentace PPUČ_SP_jaro 2020_final.pptx

6,7MB | Čtvrtek, 07 květen 2020 | Detaily

Záznám ze setkání

Pohled byl zobrazen 503x od 7 květen 2020 do 25 duben 2024