Ohlednutí za podzimním společenstvím praxe Informatiky

od PPUČ

Společenství praxe ICT na podzim 2020 se uskutečnilo online na počátku listopadu (4. 11. 2020). Online forma nám umožnila, aby se nás na setkání sešlo několik desítek účastníků. Program vznikl ve spolupráci odborných pracovníků NPI ČR a zástupcem ZŠ Strossmayerovo nám. 4. 

Společenství praxe ICT na podzim 2020 se uskutečnilo online na počátku listopadu. Online forma nám umožnila, aby se nás na setkání sešlo několik desítek účastníků. Program vznikl ve spolupráci odborných pracovníků NPI ČR a zástupcem ZŠ Strossmayerovo nám. 4. 

Nejprve jsme se zaměřili na představení aktivit pro rozvoj digitální gramotnosti. V rámci projektu PPUČ vznikl soubor aktivitu Oživme městskou knihovnu pro 21.století. Jedná se o projekt celkem šesti aktivit, během kterých se žáci stanou součástí týmu, který inovuje městskou knihovnu od nového rozpočtu až po nové webové stránky. Digitální gramotnost je rozvíjena od tvorby pomocí digitálních nástrojů, přes vyhledávání informací, citování informací až po práci a komunikaci ve společném online prostoru.

Druhá představená aktivita nese název Sestavujeme rodokmen. Jedná se o aktivitu pro žáky, kterou lze realizovat jak v online formě, tak v offline formě. Autorkou aktivity je Ing. Eva Fanfulová, která aktivitu přímo na setkání představila. Kromě rozvíjení digitální gramotnosti v online formě hovoříme hlavně o rozvoji informatikého myšlení. Řekněte sami, napadlo vás někdy, že za sestavením rodokmenu můžeme vidět i rozvoj informatického myšlení?


A na závěr jsme věnovali pozornost ryze rozvoji informatického myšlení. Pan Mgr. Jan Juříček účastníkům ukázal, jak se i v době online výuky dá se žáky rozvíjet informatické myšlení na stránkách Hour of Code (Hodina kódu). A nemusíte být učitelé ICT, abyste to se žáky zvládli. Aktivity jsou zvoleny tak, aby umožnily žákům učit se samostatně a vlastním tempem. Výhodou je, že aktivity provází např. známé písničky, čímž jsou pro žáky více atraktivní. Můžete si sami zkusit naprogramovat třeba tanec.

Autorka: Mgr. Markéta Čonková

V tomto odkazu najdete záznam na celé společenství praxe Informatiky.

Soubory ke stažení

informatika_prezentace_M. Čonková.pptx

6,7MB | Pondělí, 23 listopad 2020 | Detaily
Pohled byl zobrazen 619x od 23 listopad 2020 do 25 duben 2024