Ohlédnutí za podzimním společenstvím praxe „Člověk a zdraví“

od PPUČ

Společenství praxe „Člověk a zdraví“ se konalo 9. 11. 2020 a proběhlo jako všechny ostatní setkání on-line formou. Setkání se mělo uskutečnit v pilotní škole projektu, v ZŠ v Besednice. Bohužel situace nedovolila uskutečnit setkání prezenční formou.

Plánované setkání společenství praxe i tentokrát ovlivnila coronavirová krize. Setkání se mělo uskutečnit v pilotní škole projektu, v ZŠ v Besednice. Bohužel situace nedovolila uskutečnit setkání prezenční formou, zvolili jsme tedy on-line setkání. Z nabídnutých témat pilotní škola zvolila „Kdo nebo co zabíjí kreativitu“ a „Která potravina je ta pravá“.  

V úvodu setkání představila Marta Břehovská novinky, současný stav projektu a výstupy, na kterých projekt pracuje a pomalu je dokončuje. Především e-publikaci, která je složena z desítek výukových aktivit – inspirací pro učitele, vzdělávací moduly pro čtenářskou, matematickou a digitální gramotnost, reputační systém EMA. Pozvala všechny účastníky na setkání společenství praxe dalších vzdělávacích oblastí, na připravované minikonference jednotlivých gramotností a na závěrečnou konferenci. 

Poté přednesl Michal Ježdík svůj příspěvek o rozvoji kreativity dětí i dospělých nejen ve sportu, v hodinách tělesné výchovy nebo v jiných předmětech, ale i kdekoliv jinde. Tohoto příspěvku si velice považujeme, protože Michal Ježdík (bývalý reprezentační trenér českého basketbalového mužstva) přednáší nejen na konferencích českých sportovních svazů, ale i v zahraničí.  

Přednáška byla doplněna videoukázkami z předchozího společenství praxe. První byla z Kralup nad Vltavou, kde žáci 1. stupně měli ve skupinkách ze svých těl složit různá písmena. Druhá ukázka byla ze školy v Sokolnici, kde žákyně 8. ročníku nejdříve musely dát koš (gól) odrazem o stěnu do otočené branky posunuté zhruba 30 cm od zdi, kterých bylo po tělocvičně šest. Potom musely doběhnout a vyskočit na podium, kde v předem určených skupinkách měly napsat na tabuli jedno písmenko co nejdelšího slova, na kterém se neměly během cvičení domlouvat. Žákyně se do cvičení opravdu velmi aktivně pustily a vytvořily spoustu zajímavých slov. 

Druhého tématu se ujala Helena Takačová a Marek Šnajdr. V úvodu Helena Takačová přednesla zajímavosti o potravinách, jejich složení a vhodnosti jejich konzumace. V druhé polovině Marek Šnajdr ukázal, jak se dá s těmito informacemi pracovat ve škole při výuce a při tom rozvíjet matematickou gramotnost. 

Všechny prezentace ze setkání naleznete v přílohách. 

Věříme, že jarní setkání společenství praxe Člověk a zdraví se již uskuteční prezenčně v ZŠ Besednice. Téma je zajímavé, protože bychom si měli ukázat, jak rozvíjet matematickou gramotnost v hodinách tělesné výchovy. 

Petr Polívka

Soubory ke stažení

Člověk a zdraví_H. Takačová Šnajdrová.pptx

11,6MB | Středa, 09 prosinec 2020 | Detaily

Člověk a zdraví_prezentace_M. Ježdík.pdf

1,5MB | Středa, 09 prosinec 2020 | Detaily

Člověk a zdraví_prezentace_M. Šnajdr.pptx

4,2MB | Středa, 09 prosinec 2020 | Detaily
Pohled byl zobrazen 485x od 9 prosinec 2020 do 20 duben 2024