Ohlédnutní za jarním společenstvím praxe Člověk a zdraví

od PPUČ

Přinášíme Vám ohlédnutí za prvním jarním společenství praxe Člověk a zdraví pro 2. stupeň 2021.

Protože se projekt Podpora práce učitelů chýlí ke konci, jednalo o poslední setkání společenství praxe za tuto vzdělávací oblast a bylo, kvůli covidové situaci, od začátku plánované v online režimu. Výhodou bylo, že jsme se na tuto variantu včas připravili a uzpůsobili tomu i samotný program, do kterého jsme zařadili mimo jiné představení produktů, které v průběhu projektu vznikly, nebo těch, které budou dokončené v brzké době a také prostředí, kde si tyto výstupy bude možné vyhledat. 

V úvodu setkání Adéla Zehringerová přivítala účastníky a seznámila je nejen s programem, ale i s pravidly, která byla důležitá pro hladký průběh setkání. V úvodu své prezentace vyzvala účastníky k vyplnění krátkého sčítacího „kvízu“, kde měli svými slovy popsat, co si představují pod čtenářskou, matematickou a digitální gramotností. Poté představila kampaň Gramotnosti.pro život – učíme v souvislostech, jejíž součástí je: 

Materiály ke všem třem gramotnostem – Očekávané výsledky učení v gramotnostech, a další produkty jako je Profil učitel 21 – ucitel21.rvp.cz nebo nový modul Metodického portálu EMA – reputační systém a vyhledávácí katalog ema.rvp.cz. Veškeré tyto informace včetně odkazů jsou součástí přiložené prezentace.

Protože setkání společenství praxe vzdělávací oblasti Člověk a zdraví bylo tentokrát první, nezapomněla pozvat všechny účastníky na setkání společenství praxe ostatních vzdělávacích oblastí, na připravované minikonference jednotlivých gramotností a na závěrečnou konferenci, která by se měla uskutečnit v srpnu letošního roku. 

Na Adélu Zehringerovou navázala redaktorka Metodického portálu RVP.CZ Klára Hránková představením tohoto populárního portálu pro učitele, k čemu slouží, a jeho novinek. Uvedla obecné informace o spolupráci s Edu.cz, konkrétně o ICT revizích RVP ZV, představila Inovace Metodického portálu RVP.CZ – novou vizi hlavní stránky (vyzdvihnutí a představení 3 hlavních modulů – Články, DUM a Webináře). Dále články, kolekce, katalog EMA a profil uživatele portálu. 

Kláru Hránkovou doplnila dvojce aktivních uživatelů Metodického portálu RVP.CZ, a to Adam Cvik, učitel tělesné výchovy a volnočasových aktivit, a Vanda Vaníčková, lektorka na volné noze. Ti nejprve doplnili informace o Metodickém portálu RVP.CZ z pohledu uživatele, který zde hledá inspiraci, a poté z pohledu učitele, který se chce o svoje nápady podělit s ostatními učiteli či návštěvníky. Poté představili své aktivity do hodin tělesné výchovy a výchovy ke zdraví. Ukázali, jak aktivity probíhají a jak se v nich dají rozvíjet gramotnosti. První byla Imaginární elektronická tužka, druhá Na výletě – sami ale spolu a třetí Natoč to. Na konec ukázala Vanda Vaníčková i další tipy a náměty do výuky. Všechny aktivity najdete zveřejněné na Metodickém portálu RVP.CZ. 

Závěrem Adéla Zehringerová zodpověděla dotazy v chatu, poděkovala přednášejícím za skvělé prezentace plné zajímavých inspirací a připomněla blížící se akce projektu.  

V přiložených materiálech naleznete prezentace lektorů.

Autor: Petr Polívka

Záznam celého setkání zde:

Soubory ke stažení

prezentace PPUČ_SP jaro 2021 .pptx

4,5MB | Čtvrtek, 18 březen 2021 | Detaily
Pohled byl zobrazen 559x od 18 březen 2021 do 26 duben 2024