Červen hřeje pod Kuželem zkušenosti

od Inspiromat

V měsíci červnu se Inspiromat zabývá tématem Kužel zkušeností. S tímto termínem je spojen americký učitel a profesor pedagogiky Edgar Dale (1900-1985), který model Kuželu zkušenosti (Cone of experience) nebo také Kuželu učení(Cone of learning) vyvinul. E. Dale vyvozoval, že abstraktním symbolům a myšlenkám člověk lépe porozumí, když jsou podloženy nějakou konkrétní zkušeností. V dnešní době se nám toto tvrzení může zdát velmi banální, vždyť každý učitel tento princip zná. Nicméně uvědomme si, že Dale se svou myšlenkou přišel v roce 1946, kdy při vyučování žáků převládal pasivní přístup.

Odkazy na portál, aneb co kde máme. Inspirace z praxe

Jak vypadala minulost Inspiromatu?

O minulosti Inspiromatu v letech 2008 a 2009 píše Petr Šimek v příspěvků blogu Metodiky Inspiromaty z minulých let znovu na portále.

A co mají jinde?

Stránky věnované Edgaru Daleovi a jeho dílu na portále Pedagogické fakulty UK 

Něco tu chybí?

Znáte ještě nějaké další zajímavé stránky či články? Chcete doporučit knihu, nebo víte o obrázku, který by tu neměl chybět? Vložte k této stránce komentář, heslo chceme podle Vašich komentářů dále doplňovat.

Kužel zkušenosti a Inspiromat 2010

Heslo na měsíc červen

V měsíci březnu budeme rozvíjet heslo pedagogického lexikonu - Kužel zkušeností.

Pojďme zakládat nová hesla, která se vážou s touto zajímavou problematikou, založme jejich pahýly a společnými silami je dotvoříme a vložíme do praxe, ukážeme jejich praktické využití.

Zajímá Vás Kužel zkušeností?

Připojte se k diskusi ve fóru Klíčové kompetence z papíru do praxe

Kužel zkušenosti podle E. Dalea

Témata k dalšímu rozšíření hesla:

Aktivizující metody

Literatura

PASH, M. a kol.: Od vzdělávacího programu k vyučovací hodině. Praha: Portál. 1995.

Regionální setkávání v měsíci červnu

23. 6. 2010 - ZŠ Bakalovo nábřeží 8, Brno (Dana Svobodová, lektorka Mgr. Dana Forýtková) na téma Kužel zkušenosti - setkání proběhne od 14.00 do 17.30. Pozvánka ke stáhnutí.

ONLINE SOUTĚŽ s Kuželem zkušenosti

Sbíráme stručné nápady na to, jak konkrétní témata ve výuce pojímat netradičně a zároveň podle konceptu „kuželu zkušenosti“ sestupovat od špičky onoho pomyslného kuželu směrem dolů, tam, kde se žáci a studenti aktivně zapojují.

Tři „nejlepší“ nápady odměníme. Chceme nahromadit inspirativní nápady, které jste si se žáky zkusili, nebo o nich přemýšlíte. Stačí jediný odstaveček! Máte jich víc? Dejte jich víc! (Každý totiž může vyhrát.) 

Sběrnu, zadání, návod a další informace najdete v diskuzích ve fóru AKCE - tady. Kliknutím na tlačítko Nové téma přidáte svůj nápad. Je to snadné!

Pohled byl zobrazen 1272x od 30 květen 2014 do 25 duben 2024